WHITEHEAVEN
Pentru zile ostenite, pentru nopti nedormite, pentru suflete stinghere, pentru femei, cum deopotriva pentru barbati! Un fel de cafenea in care sa ne citim pe noi intre noi, si ziarul! Singurul loc unde BUNUL SIMT si INTELIGENTA sunt ridicate la rang de ..lege!
Lista Forumurilor Pe Tematici
WHITEHEAVEN | Reguli | Inregistrare | Login

POZE WHITEHEAVEN

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
vio69 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Botosani
cauta Barbat
25 - 50 ani
WHITEHEAVEN / CARTZI, TEATRU, FILME, MUZICA, REVISTE... / Sa incercam una pe / zi Moderat de egon, kipsing, unleashed
Autor
Mesaj Pagini: 1
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
Ardian-Christian KUCIUK
 
COAFURA SFINŢILOR
 
    Persoanele:
 
    Adam - un pic matur, un pic copil, un pic luat, conştient.
    Celălalt - celălalt.
 
    O cameră mare, cu ferestrele mereu spre asfinţit.
Pe peretele stâng atârnă o puşcă balcanică străveche. Puşca aceasta este atât de veche, încât n-o să tragă nici la începutul, nici la mijlocul şi nici la sfârşitul întâmplării relatate mai jos. Ca să ne asigure că nu e periculoasă, puşca nu are trăgaci.
ÃŽn cameră se află un pat, un scaun cu trei picioare, o oglindă crăpată şi un geamantan alb.
Uşa camerei se află lângă drumul mare; pragul uşii este în acelaşi timp şi unul dintre pragurile neînsemnate ale drumului mare. Dimineaţa devreme şi noaptea târziu, această uşă nu poate fi deschisă, căci rezemat pe ea, din afară, doarme câte un cerşetor, câte un beţiv; o dată a adormit chiar un mort.
ÃŽn cameră, ca de obicei, se află Adam, astăzi în a treia încercare de a se sinucide. Ţine o sfoară în mâini şi-o măsoară ca şi cum ar fi fost o cravată, şi trage de ea, ca să vadă dacă-l poate ţine sau nu, căci Adam dispreţuieşte eşecurile, fie ele şi în domeniul sinuciderii.
Cineva bate la uşă.
 
Adam: Da, intră! Dacă nu eşti mort şi dacă n-ai venit să te sinucizi, intră. Nu de altceva, dar n-am decât o singură sfoară. Dacă ţi-ai adus sfoara, mai discutăm… Intră!
 
Intră Celălalt. E slăbuţ, îmbrăcat într-o sutană jegoasă, desculţ, cu o barbă gri, nu prea poate fi descris. Nu pare foarte uimit, dar îşi trădează o anumită teamă, aidoma unui om care a fost posedat pe neaşteptate de vreun fenomen paranormal, după care se trezeşte într-un loc şi într-o viaţă complet necunoscută.
 
Adam: Ţi-ai adus sfoara? Eşti mut? Sau eşti vreun înger?… Dacă nu ţi-ai adus sfoara, să nu te aştepţi să mă întorc să văd cum arăţi, că nu-mi pasă. Am văzut destule feţe omeneşti; mă simt aproape orb când mă uit la feţe de genul ăsta. Ia loc!… Ia loc, am zis; dacă nu iei loc, ia-ţi paşii înapoi, că n-avem timp de pierdut cu pălăvrăgeli.
 
    Celălalt se aşează la scaunul cu trei picioare. Adam îşi leagă cravata şi se opreşte în faţa ferestrei. Nu se întoarce să vadă cine-i oaspetele. Afară se lasă seara.
 
Adam: E clar că-mi poţi rămâne străin până la capătul vieţii mele sau al  vieţii tale. Si eu îmi sunt străin din când în când. Mai ales în vremuri în care nimeni nu mă părăseşte, când buzunarul mi-e plin de bani sau când nu-mi vine să mă sinucid. Stiu, ştiu că nu eşti surd. Aud cum respiri; nu prea ai stofă de surd. ÃŽnseamnă că eşti un fel de înger încremenit... Să taci, ca să nu fim străini, da? Fă-te una cu lucrurile dimprejur, ca să credem amândoi că niciodată n-ai lipsit de aici... Ar însemna să fii un fel de păpuşă. Iar eu ador păpuşile, precum sclavul îşi adoră stăpânii, căci voi păpuşile sunteţi stăpânii noştri. Căci voi păpuşile v-aţi detaşat de viaţă, de toate lucrurile împuţite, şi ne aşteptaţi cu răbdare; aşteptaţi să ne căim sau să ne sinucidem. De aceea, îţi mărturisesc, cu inima în mână sau în dinţi, cum vrei, că sunt la a treia încercare de a mă sinucide. Dar am renunţat acum câteva clipe, bineînţeles nu datorită venirii tale, căci mă pot sinucide şi în prezenţa ta, dar am renunţat fiindcă am ajuns la concluzia că sinuciderea asta nu e decât un mod bizar de a face dragoste singur. Dar dragostea singur nu duce nicăieri, iar nicăieri am ajuns deja. Avem de a face cu un soi de pleonasm, dacă te pricepi la limbi… Prima oară m-am suit pe pervazul balconului de la etajul cinci şi am vrut să-mi pictez creierii pe asfalt, fiindcă părinţii mei s-au bătut ca nişte fiare, iar eu mă simţeam în plus, dar pe urmă, uitându-mă la oamenii care se-ntorceau de la servici, de la cârciumi, de la nunţi, de la înmormântări, mi-am dat seama că nu aflasem cine ieşise învingător, mama sau tata, şi m-am întors în viaţă… A doua oară, da, mi-a venit pur şi simplu să-mi iau viaţa asta, era o dimineaţă de noiembrie, ploaie, vânt, întuneric, cu o noapte în urmă mă masturbasem ca prostu’, cam aşa, deci mi-a venit să-mi înghit limba. Stii cine m-a salvat? O înjurătură. Da, da, o înjurătură scârboasă, o dare în pizda măsii, vorba aia, ştii chestia cu câinii care latră nu muşcă, da, cam aşa ceva, de câte ori înjuri, nu-ţi poţi înghiţi limba... A fost o înjurătură oarecare, foarte des folosită la bodegile oraşului, dar degeaba, că nimeni altul n-a scăpat cu viaţa de o înjurătură, cum am scăpat eu. Ai înţeles, nu? Ai înţeles că nu-ţi poţi înghiţi limbă atunci când înjuri din tot sufletul. E bine că nu mi-a ieşit sufletul. Nu?
Celălalt: E bine.
Adam: Uite, că păpuşile mai şi vorbesc!… Uite ca-ţi ştiu şi limba maternă sau paternă!... Da, domnule. A treia oară a fost acum câteva ore, tot pur şi simplu. Iubita m-a părăsit acum trei luni din cauză că sunt prea conştient. Eşti un ratat desăvârşit, mi-a spus, dar eşti şi foarte conştient. Scurt: nu eşti jumătatea mea. Dar eu ştiam de mult că noi oamenii adevăraţi putem face şi fără jumătatea noastră sau a celorlalţi, adică doar cu noi înşine. Adică: doar cu jumătatea pe care o aşteaptă ceilalţi. De fapt, m-a durut această despărţire, dar am fost chiar fericit să mă doară ceva după atâţia ani lipsiţi de durere. Te pomeneşti că aceasta o fi fost şi misiunea ei în viaţa mea: să-mi spună că durerea nu încetează chiar dacă tu ai încetat de mult să mai iubeşti ca un nebun… Da, m-a făcut şi prost. Conform filozofiei sale, prostia nu-i decât expresia cea mai camuflată a răului. Foarte bine. Văzând eu ce bine o duce răul în această lume, imediat am făcut pe prostul şi vreau să zic că m-am simţit dintr-o dată ocrotit, privilegiat, norocos aş putea spune. Dar, în acelaşi timp, ştiam care e culmea ghinionului.
Celălalt: Car e?
Adam: Să faci pe prostul şi să rămâi aşa. Si eram foarte chibzuit, foarte atent la mine însumi... Trăim în vremea durilor, domnul meu, iar eu devenisem un dur. Ca să zic aşa: nici moartea n-are ce să-mi mai ia!
Celălalt: Dar ea?
Adam: Cine?
Celălalt: Iubita dumitale.
Adam: Ea s-a dus.
Celălat: Unde?
Adam: ÃŽn neant.
Celălalt: Si n-ai făcut nimic s-o opreşti? N-ai făcut nimic s-o păstrezi?
Adam: Nu. Neant a vrut, neat a primit. S-o păstrez pentru ce?! Si aşa devenise un soi de varză stătută.
Celălalt: Nu înţeleg.
Adam: E simplu. Timp de trei ani de zile, eu am făcut-o varză, din toate punctele de vedere. Pe urmă, o varză n-are cum să devină mai varză decât este, deci devine varză stătută.
Celălat: ÃŽi spuneai “Iubita meaâ€Â?...
Adam: Si?!
Celălalt: N-o iubeai?
Adam: S-o iubesc?! Aveam vreun motiv?
Celălalt: Nu era frumoasă?
Adam: Era, dar nu era singura femeie frumoasă din lume. Poate tocmai de aceea....
Celălalt: Era totuşi aproapele tău…
Adam: Dar şi propriul său rahat îi e omului apropiat, dar omul îl trădează din el în fiecare zi, de câte ori nu e constipat.
Celălalt: ÃŽnseamnă că n-o puteai iubi.
Adam: ÃŽi spuneam iubita mea, îi spusesem de vreo trei mii de ori c-o iubesc, iar când ne împreunam parcă simţeam ceva deosebit, dar nu ştiu dacă am iubit-o vreodată. Cu atât mai puţin îmi pot da seama acum. Sunt doar două posibilităţi: ori am iubit-o enorm şi repetarea mantrei “Te iubescâ€Â? m-a mutat încet încet din adevăr la nepăsare, ori n-am iubit-o niciodată, ci pur şi simplu am vrut şi eu să iubesc şi-am repetat în prostie, ca toate filmele şi ca toată lumea, mantra “te iubescâ€Â? şi n-am reuşit. Să ştii că nu mi-e ruşine. Ţie, nu?… Taci? De ce taci?
Celălalt: Ce-mi propui tu să fac?
Adam: Să te uiţi la asfinţit.
Celălalt: Mă uit la asfinţit.
Adam: Asfinţitul mi-e un fel de drog. ÃŽnţelegi?
Celălalt: ÃŽncerc.
Adam: De câte ori eşti părăsit, sau pur şi simplu te simţi părăsit, uite-te la asfinţit. Microbul oratoriei se înfierbântă-n tine, te copleşeşte; stomacul tău, gâtul tău, gura ta, în general toate vămile trupeşti prin care trebuie să sară cuvântul se desfac; poţi spune, te poţi spovedi, oricui, la orice lucru viu sau mai puţin viu… Imediat îţi dai seama cât de mulţi părăsiţi zumzăie, aidoma muştelor verzi în jurul unui rahat, prin rărunchii acestei lumi, şi imediat - e o revelaţie - în prezenţa atâtor fiinţe părăsite, una mai scrijelită decât alta, una mai păpuşă în devenire decât alta, te simţi perfect. Să ştii că nu-i cinism. Simţi o bucurie neagră în suflet. De fapt, nu e o bucurie neagră, roşie sau albastră sau gri. E o bucurie în general, independentă, fără culoare... Simţi cum eşti copiat. Copiat, de nu mai ai aer. Există chiar o poveste adevărată pe tema asta. Au fost odată ca niciodată doi fraţi, fiecare fiind aproapele celuilalt. Erau aşa de adânc scufundaţi în comun, încât n-aveau nimic ieşit din comun, în afara morţii unde nu intraseră încă. Timp de o viaţă, scurtă şi intensă ca a geniilor, unul dintre fraţi l-a copiat pe celălalt în toate. ÃŽntr-atât de bine l-a copiat, încât la un moment dat, fatal bineînţeles, fratele cel copiat nu s-a mai simţit în viaţă şi s-a sinucis. ÃŽntrebarea este: care să fi fost cea mai crâncenă durere a celuilalt frate? O ştii?
Celălalt: Nu.
Adam: Că n-are pe cine să mai copieze.
Celălalt: Detest idolatria.
Adam: Dar n-ai altă cale. Ce, vrei să spui că matale nu copiezi pe nimeni?!
Celălalt: N-am nevoie.
Adam: Dar tu nu eşti pur şi simplu o balegă, dragul meu, deşi chiar şi dânsele se copiază reciproc.
 
    Se întoarce spre Celălalt.
 
Adam: Tu ai personalitatea ta, ai… Vai de capul tău, ce personalitate poţi să ai! O întrebare fără supărare: eşti mort?
Celălalt: Nu.
Adam: Eşti chiar aici, în camera mea?
Celălalt: Da.
Adam: Si nu eşti mort nici din punct de vedere al mirosului?
Celălalt: Nu.
Adam: Dar cum de ai reuşit să ajungi aici?
Celălalt: Pur şi simplu.
Adam: ÃŽnseamnă că te iubesc zeii, în timp ce n-ai fost jefuit sau omorât sau chiar sfâşiat de câinii vagabonzi ai cartierului. N-ai fost nici jefuit, nici omorât, nici sfâşiat?
Celălalt: Nu, slavă Domnului. Se întâmplă şi aşa ceva?
Adam: Nu citeşti ziarele. Nu eşti baştinaş. Nu prea eşti în toate minţile. Nu prea ai fundament social, cum s-ar zice... Mai degrabă ai fi un ceresc rătăcitor care a cerut azil în timpul nostru. Eşti dumneata aşa ceva?
Celălalt: Nu.
Adam: Adevărul e că trebuie să încuiem uşa.
Celălalt: De ce?
Adam: Fiindcă dumneata eşti în pericol. N-ai idee cât de în pericol eşti.
Celălalt: De ce?
Adam: Păi, am uitat să-ţi spun că am harul de a-i cunoaşte pe ceilalţi fără să stau preu mult de vorbă cu ei. De aceea nu m-am întors imediat spre tine. Când te-ai uitat ultima oară în oglindă?
Celălalt: Ce înseamnă oglindă?
Adam: Las-o baltă! Nu fii chiar sfânt acum!
Celălalt: Nu m-am uitat niciodată în ceva care nu ştiu ce este.
Adam: Deci, nu ştii cum arăţi.
Celălalt: Arăt eu în vreun fel?
Adam: Arăţi ca un mort evadat din cavou. Povestea e simplă. Ai evadat, nimeni nu te-a arestat, deşi umbli neviu şi neîmbălsămat pe stradă, cu asta se explică şi norocul matale în faţa ucigaşilor, a pungaşilor, a maidanezilor înfometaţi etc; ai barbă (asta creşte şi după moarte), ai o faţă nepărtinitoare, semeni cu toţi ceilalţi morţi de o vârstă cu tine, adică ai cam ocolit adevărul în timp ce-mi spuneai că nu copiezi pe nimeni, dar… dar ai o sensibilitate aparte. Asta, slavă Domnului, nu e contagioasă, deci eşti în pericol. Simţi nevoia acută să fii ocrotit. Trebuie să fii schimbat, transformat chiar, ca nimeni să nu creadă că nu eşti de aici, altfel încep bârfele, nebuniile, interogatoriile, chestiuni de genul ăsta, scurt: nici mie, nici ţie n-o să ne fie bine. ÃŽn halul în care arăţi acum, eşti prea descoperit, întru totul neapărat, cum s-ar zice… Accepţi?
Celălalt: Ce anume?
Adam: Să devin ocrotitorul tău.
Celălalt: Ai tu puterea aceasta?
Adam: Oricine o are. Si nu e putere, ci slăbiciune.
Celălalt: Cum aşa?
Adam: E simplu. Presupun că nu te vei opri să mori aici, la mine acasă, nu?
Celălalt: Nu.
Adam: ÃŽnseamnă că eşti un drumeţ.
Celălalt: Sunt.
Adam: Si când te-ai gândit să pleci de aici?… Doar n-ai venit să-mi devii concubină…
Celălalt: Doamne fereşte!
Adam: Doar ştii că jumătatea curajului e formată din plecare. Sau din fugă.
Celălalt: Am să plec şi eu într-o zi.
Adam: Hm, într-o zi... Dar deocamdată te odihneşti, nu? Te mai încălzeşti un pic, mai bagi ceva în gură…
Celălalt: Nu prea mănânc… Am venit doar să văd un om. Atât.
Adam: Si uite că ţi-a surâs norocul, deşi ţi-a surâs cu faţa mea.  Oamenii de azi trăiesc în mari depărtări unul de celălalt; nu-ţi pot spune unde-l vei vedea pe următorul. Drumul de la un om la altul este pavat cu canibali.
Celălalt: Ce înseamnă canibali?
Adam: Un canibal este un membru simpluţ al vremurilor noastre, care stă şi se gândeşte la un alt membru al vremurilor noastre, dar nu se gândeşte la el cu creierii, ci cu stomacul.
Celălalt: Nu prea pricep.
Adam: Vei pricepe când te vei afla, dacă ţi-e scris, în toiul gândirii unui asemenea membru.
Celălalt: Dacă mi-e scris…
Adam: Dacă pleci în halul ăsta…
Celălalt: ÃŽn care hal? 
Adam: Eşti de acord că, de intenţionezi să ajungi undeva, trebuie neapărat să nu fi murit altundeva?
Celălalt: Cred că da.
Adam: Iar ca să nu mori undeva înainte să ajungi altundeva, trebuie să te aperi. Mie, de pildă, mă cutremură spaimele nu înainte să ajung acasă, cum ar fi fost şi firesc, ci imediat după ce am ajuns. Imediat ce-mi încui uşa, tremur totul, parcă aş fi un sentiment de nesiguranţă.
Celălalt: Mie, până acum, nu mi-a fost frică de nimic. De nimeni.
Adam: Te cred şi eu. Străluceşti de o naivitate care, scuză-mă, nu prea face casă bună cu oamenii normali.
Celălalt: N-ai zis tu că oamenii normali sunt morţi?
Adam: Da, e şi ăsta un mod de a spune că eşti viu.
Celălalt: Sunt viu.
Adam: ÃŽnseamnă că, în afara ajutorului dumnezeiesc de care beneficiază sau nu majoritatea drumeţilor acestei lumi, tu ai nevoie să fii cât mai sigur. Să fii, cum s-ar zice, un fiu demn al acestei lumi care-şi mănâncă majoritatea fiilor, dar nu pe toţi. Tu trebuie să te alegi printre aceştia din urmă, ca să nu fii mâncat de maică-ta. Sau vrei să fii mâncat de maică-ta?
Celălalt: Nu.
Adam: ÃŽnseamnă că accepţi.
Celălalt: Dar ca să mă apăr atât de mult, trebuie să am şi o importanţă deosebită în comparaţie cu ceilalţi oameni, nu? Trebuie să am, cum s-ar zice, o misiune importantă de îndeplinit.
Adam: Si nu ai?
Celălalt: Cred că da.
Adam: Păi, să ştii că nu există om fără misiune în lumea asta. Chiar şi proştii au o misiune bine definită. Chiar şi rataţii. Chiar şi morţii, aş spune. Ca să nu vorbim de canibali.
Celălalt: Atunci, ce putem face?
Adam: Adevărul e că tu nu prea ai ce face. Cel ce are ce face cu tine sunt eu. Tu doar trebuie să rămâi cum eşti. Nemişcat, ascultător, cu luare aminte. Vezi, naivitatea asta a ta miroase a început de prostie. Sau, mai bine zis: a copilărie prelungită, întârziată. La prima vedere, pari înţelept, jură lumea că ştii totul, că nu vii din afară, ci din lăuntrul interlocutorului, dar pe urmă, după ce-ţi deschizi guriţa, naivitatea mai sus menţionată te dă de gol.
Celălalt: Nu prea am trăit pe lumea aceasta, cum s-ar zice.
Adam: De aceea te voi schimba. Nu e nimic interzis, nimic necurat, nimic de speriat. Pur şi simplu, am să te fac altul. Unul sigur, de neclintit, rece şi tare ca stânca. Totul seamănă perfect cu o iniţiere, cu un botez ieşit din comun. Să nu te sperii, că nu-s vreun acaparator de suflete. Nu-s nici conducător de sectă; cu atât mai puţin sunt un prooroc mincinos.
Celălalt: Cred că mi-e suficient primul meu botez. Nu pot trăda pe nimeni, cu atât mai puţin pe Dumnezeu.
Adam: Dar primul tău botez, dragul meu, te apără, dar nu-ţi bagă-n sac. Să zicem că o duci aşa, fără spaime d-ale mele, fără oprire, fără casă stabilă, drumeţ pe viaţă, grozav, dar, la un moment dat, fatal bineînţeles, să nu crezi că nu te vor sfâşia. Te vei întreba: cum oare? Oare nu ştii?! Ei, tocmai cum nu ştii te vor sfâşia… Stai aşa, că vin imediat.
Celălalt: Unde te duci?
Adam: Să-mi iau sfintele tacâmuri.
Celălalt: Poftim?
Adam: Foarfecile, parfumurile, spuma de ras, pasta de dinţi, hainele zilelor noastre, bijuteriile, cravata, pantofii, un spray paralizant, un ceas punctual, tot ce trebuie.
Celălalt: Parcă te-ai grăbi să pregăteşti un mort.
Adam: Ar însemna să fi fost îngerul dumitale păzitor.
Celălalt: Văd că ţi-ai asumat deja toate responsabilităţile.
Adam: Văd că şi îngerul dumitale trebuie schimbat… Să nu-ţi iei privirea de la asfinţit!
 
    Adam aduce lângă scaun geamantanul alb.
Celălalt priveşte noaptea.
Adam se uită la Celălalt cu duioşia unui tată trecut prin multe.
 
Adam: Ai auzit ceva despre vremurile spaimei sau despre spaima vremurilor, că e acelaşi lucru?
Celălalt: Vag… Ce ai acolo?
Adam: Sfintele tacâmuri.
Celălalt: Adică?
Adam: Adică mântuirea dumitale.
Celălalt: Nu pricep.
Adam: Am eu înfăţişare de fiinţă independentă?
Celălalt: Ce înseamnă independentă?
Adam: Să nu crezi că eu n-am avut bunici şi părinţi. Am avut şi părinţi, şi bunici. Am avut chiar străbunici. Unul din străbunicii mei, fusese poreclit “Găuritulâ€Â?, căci avea şapte gloanţe în trup, unul chiar în cap. A murit de moarte bună. Puşca lui, da, cea pe care o vezi atârnată pe perete, a trecut pe mâinile bunicului meu, care a fost poreclit “Găuritorulâ€Â?, fiindcă îi găurea pe alţii. Puşca pe care o vezi atârnată pe perete, după moartea bunicului meu, a trecut pe mâinile statului, căci taică-meu, poreclit “Gură-spartăâ€Â?, în beţiile care l-au îngropat, se băgase până-n gât în vitejiile străbunilor, iar statul temporar l-a crezut. L-a şi băgat la pârnaie. Dar l-a şi scos din pârnaie. Pe vremea aceea, eu făceam pe funcţionarul neînsemnat la o fabrică de borcane. După ce taică-meu a ieşit din pârnaie, puşca a venit şi ea acasă, căci nimeni nu putea s-o folosească. O castraseră, cum s-ar zise, nu-şi mai avea trăgaciul; devenise stearpă. Eşti atent?
Celălalt: Da.
Adam: Dar care a fost viaţa mea de atunci, ca să pricepi matale ceva cât mai exact în legătură cu spaima vremurilor sau cu vremurile spaimei, că e acelaşi lucru... Nu chiar întâmplarea făcu să nu am în mine nimic din străbunicul sau bunicul sau din taică-meu. Nu eram nici găurit, nici găuritor, nici gură-spartă. Ca şi tu, de altfel.
 
    Adam deschide geamantanul alb.
 
Adam: Ai fost vreodată copil?
Celălalt: N-am încetat niciodată să fiu copil.
Adam: Apreciez siguranţa dumitale. Nici eu nu încetasem niciodată să fiu copil, până-n clipa în care m-am trezit cu un copil mort în mine. Slavă Domnului că nu era ghiulea, că deveneam imediat şi pe viaţă cocoşat. Tu, eşti cocoşat?
Celălalt: Nu.
Adam: Felicitări! Nici eu nu-s, dar nu-s nici copil. M-am îndrăgostit.
Celălalt: De cine?
Adam: Doar nu de tine, nu te speria. De o fată.
Celălalt: Acum?
Adam: Nu, acum douăzeci de ani.
Celălalt: Fata care te-a părăsit?
Adam: Prima care m-a părăsit, nu ultima.
Celălalt: Deci, sunt două femei diferite.
Adam: Da. Pregăteşte-te, că începem.
Celălalt: Ce?
Adam: Ritualul.
Celălalt: Ce trebuie să fac?
Adam: Să stai nemişcat.
Celălalt: Vei rosti ceva?
Adam: Ce?
Celălalt: Vreo formulă magică, vreo mantră, cum e obiceiul…
Adam: Păi, n-am rostit formule până acum?! Tu chiar crezi că ritualul acum începe? Chiar nu-ţi dai seama că ai început să fii altul, să fii tu însuţi imediat după ce-ai trecut pragul acela?… Ei, află că nu mai eşti cel dintâi!
Celălalt: Si nu e bine?
Adam: E mai bine decât bine: e mântuitor… Începem!
 
    Adam îl leagă pe Celălalt de gât cu sfoara sinuciderii, pe urmă îi înveleşte umerii, pieptul şi spatele cu o faţă de masă. Scoate o foarfecă mare, se concentrează câteva secunde, trage sfoara uşor şi începe să-l tundă.
 
Adam: Ce părere ai de tunsoarea mea?
Celălalt: Bună.
Adam: O vei avea şi tu.
Celălalt: Vrei să spui că te copiezi pe tine în mine? Prin mine.
Adam: Nu, dragul meu. Nici nu te copiez, nici nu mă copiez, ci doar te salvezi. Ce vrei? Vrei să ajungi doar un funcţionar nenorocit care se otrăveşte cu nouă cafele pe zi şi care face dragoste cu o amantă oarecare, mereu soţia altuia, şi s-o munceşti precum zidarul zidul, iar ea să te suporte precum zidul zidarul; vrei să te culci cu puşca aia care atârnă pe perete, cum m-am culcat eu ani de zile, că mi-era frică, de nu-mi venea să cred, dar fricii îi venea să creadă şi chiar să mă sfâşie, şi mă sfâşia, să ştii; vrei să fii mâncat, scuipat, uitat, călcat din picioare?! Cu puşca nu poţi face copii, dragul meu, oricât te-ai strădui. Eu azi sunt, mâine mor; cine va avea grijă de tine, băieţaş?! ÃŽngerii au fost înghiţiţi de asfinţit, e deja noapte, noaptea nimeni nu te iubeşte decât trupeşte, noaptea nimeni nu-şi aduce aminte de tine decât în treacăt, cu patimi nu chiar curate, nu chiar pe gratis, fiindcă iubirea a fost înghiţită de îngerii care o păzeau… Ce vrei, mă’? Vrei să te îndrăgosteşti şi să-ţi fie dor de ea, şi să născoceşti tot felul de nebunii, inclusiv sufletul, doar ca să nu te duci în pi…erzania mătii şi pe urmă s-o cucereşti, şi să faci dragoste cu ea şi să nimerească a fi frigidă şi s-o lingi până să ţi se scurgă creieri din gură şi să nimerească a fi nimfomană şi să te lingă şi să te stoarcă până să ţi se scurgă viaţa prin gura ei şi să nimerească cuminte şi să fugă din pat imediat ce eşti şi tu învins de vreo patimă cam interzisă şi să nimerească a fi femeia vieţii tale şi să se fi culcat mereu accidental întocmai cu cei pe care nu-i poţi înghiţi nici măcar şase luni după moartea-ţi, ai?! Vrei să fii răstignit, martirizat, ridicat în slăvi postume? Nu mai ai loc! Sau vrei pur şi simplu să rămâi toată viaţa copil şi să te facă viaţa în fiecare ceas, că viaţa nu-i decât o târfă care ori te face, ori o faci, iar rezultatul e acelaşi: tu vei muri, nu ea.
Celălalt: Apreciez siguranţa dumitale. Apreciez înţelepciunea dumitale.
Adam: ÃŽţi baţi joc fiindcă n-ai trăit şi nu trăieşti nici sub şi nici pe pielea mea. Iar eu nu-mi bat joc, eu doar te ocrotesc. Ceea ce vei aprecia tu mai târziu; sper să nu fie prea târziu.
Celălalt: Nu mi-am bătut joc.
Adam: Contează?
Celălalt: Nu mi-am bătut joc.
Adam: Iar eu muncesc aici ca nimeni să nu-şi bată joc de tine.
Celălalt: Crezi că vei reuşi?
Adam: E greu, dar nu e prima oară.
Celălalt: Si cum a fost prima oară?
Adam: Dureros. Ca o deflorare.
Celălalt: Ce înseamnă deflorare?
Adam: Un soi de cunoaştere mai adâncă.
Celălalt: Pe cine ai cunoscut mai adânc?
Adam: Pe tine! ÃŽntinde-ţi ceafa!… Bine că nu eşti cărunt.
Celălalt: De ce?
Adam: Pentru că mi s-a terminat vopseaua. Ai un păr ca al meu, vei reuşi.
Celălalt: Ce anume?
Adam: Vei reuşi să ai faţa de care ai nevoie. Vei avea o faţă ca lumea, cum s-ar zice, faţa vieţii tale.
Celălalt: Cum arată această faţă?
Adam: După asemănarea noastră.
Celălalt: Adică?
Adam: Faţă de om importat de altundeva, căci ăştia sunt şi oameni importanţi. Faţă intraductibilă, dură, sobră, rece ca gheaţa, dar voluptoasă, plină de promisiuni uluitoare, tabu. Faţă de maestru în ale lumii. Faţă cenuşie, bărbierită, uscată, mută. Faţă de neclintit, de necompromis, de statuie. Faţă de vânzare, dar la preţuri pe măsură.
Celălalt: Poţi?
Adam: Buze strânse, oarecum mov, de stafie, buze care vorbesc rar, dar ce trebuie. Fălci de leu, ochi de vultur, dinţi de hienă, gât de bou, inimă de piatră, falus de fier înroşit, virilitate de ţap, creier de şarpe, picioare de cangur, muşchi de vită, viaţă de crocodil.
Celălalt: Suflet…
Adam: ÃŽnchide gura, că era să-ţi iau buzele cu tot cu mustaţa asta regresistă! Aşa!… Dăm jos şi barba, că nu-şi are rostul. Stiu, ştiu c-a trebuit s-o creşti ani de zile. Ai crescut-o ca pe un copil, ca pe o iubită mult mai tânără decât tine. Dar trebuie s-o tăiem. Nici un copil, nici o iubită nu contează în faţa mântuirii tale. Tu crezi că eu mi-am dat jos barba din prostie? Nu, din motive de supravieţuire… Aşa!
 
    Celălalt seamănă deja cu Adam. Acesta se uită la Celălalt mulţumit, îl parfumează, îl piaptănă, îi dă o palmă părintească, pe urmă pune tacâmurile în geamantan. ÃŽnchide geamantanul fără să scoată o vorbă. Celălalt stă nemişcat pe scaun.
 
Adam: Hainele tale noi sunt pe pat. Stii să te îmbraci?
Celălalt: Da.
Adam: Atunci îmbracă-te şi pregăteşte-te de ieşire. Ritualul s-a sfârşit.
Celălalt: Trebuie să spun ceva?
Adam: Da, să te îmbraci în tăcere.
 
    Adam deschide uşa de la intrare. Se uită afară.
 
Adam: Putem spune că avem de-a face cu o seară uşurată... Nici un mort nu s-a încumetat să doarmă azi pe uşa noastră...
 
Iese.
    Celălalt se schimbă în faţa ferestrelor mari, de unde nu se mai vede nimic. Seamănă mult cu proaspătul său ocrotitor. Celălalt se uită în oglinda crăpată, se aranjează, pe urmă păşeşte încet spre puşca străveche, o ia în mână şi-o îndreaptă spre ferestre, spre pat, spre hainele-i vechi, în toate direcţiile.
 
Celălalt (cu voce tare): Ieşi afară! Iaşi afară, am zis! Nu e loc pentru doi aici. Ieşi afară! Zici că scula asta e veche de nu mai ştie cum se trage, n-are nici trăgaci, n-are nimic, dar şi furia mea e veche, e uriaşă, de jur pe ce vrei sau pe ce nu vrei tu, că o pot face să tragă. Afară! Ieşi afară şi uite-te de acolo la asfinţit sau la anti-sfinţit, nu mă interesează. Afară! Nu e loc pentru doi aici, fie unul chiar împuşcat cu baba asta. Pricepi! Afară, găuritule, găuritorule, gură-spartă, viaţă-zdreanţă, neant al nimănui ce eşti! Afară, că…
 
ÃŽşi revine brusc. Tace timp de un minut, cu ochii închişi.
 
Celălalt: … pe cuvântul meu de onoare, ştiu că unul dintre noi a ieşit şi altul a rămas aici, dar numai cel ce a rămas înăuntru ştie care dintre noi a ieşit afară.
 
Vocea lui Adam din afară: Pe cuvântul meu de onoare, ştiu că unul dintre noi a ieşit şi altul a rămas aici, dar numai cel ce a ieşit afară ştie care dintre noi a rămas înăuntru…
 
     E deja întuneric.


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
Mi-a placut "semnatura" ta!!

Am dat un copy & paste, si voi citi si ceea ce ai postat tu azi, cand voi avea putin timp liber!



pus acum 18 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
"Rob este tipul de om pe care ti-ar placea sa-l urasti: e intotdeauna  bine dispus si are intotdeauna ceva pozitiv de spus. Daca cineva il intreaba cum ii merge, el raspunde:"Daca ar fi mai  bine de atat, ar fi nevoi de doi oameni pentru atata bine!" E un  optimist. Daca un coleg are o zi rea, Rob reuseste intotdeauna sa-l faca sa vada partea pozitiva a situatiei. Am devenit curios si intr-o zi l-am intrebat: "Nu inteleg, nu este  cu putinta sa fii optimist in toate zilele, tu cum reusesti?" Rob  imi raspunse: "In fiecare zi cand ma trezesc, stiu ca am doua posibilitati: Pot sa aleg sa fiu bine dispus sau pot sa aleg sa fiu  rau dispus. Si aleg sa fiu bine dispus. Cand mi se intampla ceva rau, pot sa aleg intre a fi o victima sau pot sa aleg sa invat din ce mi s-a intamplat. Si eu aleg sa invat. De fiecare data cand cineva vine la mine sa se lamenteze pentru  ceva, pot sa aleg intre a-i accepta plangerile sau pot alege sa-l  ajut sa vada latura pozitiva a vietii. Si eu aleg intotdeauna partea  buna a vietii. "Dar asta nu este intotdeauna asa de usor" i-am  spus . "Ba da, zise Rob, intreaga viata este o problema de optiuni. Cand indepartezi din viata tot ceea ce nu conteaza cu adevarat, totul devine o chestiune de optiuni. depinde de tine sa alegi cum sa  reactionezi la diverse situatii, tu trebuie sa decizi cum sa-i lasi  pe altii sa-ti influenteze atitudinea fata de viata. Tu alegi sa fii  bine sau rau dispus. Pana la sfarsit tu esti acela care decizi cum  sa-ti traiesti viata".Dupa aceasta discutie am pierdut legatura cu Rob fiindca mi-am  schimbat locul de munca, dar adesea ma regaseam gandindu-ma la  cuvintele lui atunci optam pentru ceva in viata in loc sa reactionez  la evenimente. Apoi am aflat ca Rob a avut un accident groaznic la  locul de munca, a cazut de la 18 metri
inaltime si dupa o operatie  de 8 ore si dupa o indelungata spitalizare a iesit avand o placa de  otel in spate. M-am dus sa-l vad si l-am intrebat daca se simte tot  atat de bine. "Vrei sa vezi cicatricile mele? " "Dar cum faci sa  ramai pozitiv dupa ce ti s-a intamplat? "In timp ce cadeam, primul  lucru care mi-a venit in minte a fost fetita mea. Apoi in timp ce zaceam pe pamant, mi-am zis ca pot sa aleg intre a muri si a trai.  Si am ales sa traiesc" "Dar nu ti-a fost frica?" "Atunci cand m-au  dus la spital si am vazut expresiile fetelor surorilor si doctorilor, mi-a fost frica fiindca era de parca se uitau la un om mort. Apoi un infirmier m-a intrebat daca am alergiesi am aspuns :  DA! Toti m-au privit si atunci am urlat: sunt alergic la gravitatie!  Toti au izbucnit in ras, si eu le-am spus: acum operati-ma ca un om viu, nu ca pe unul care e deja mort!" Rob m-a invatat ca in fiecare zi avem posibilitatea de a alege sa  traim o viata deplina. Si este inutil sa fim mereu ingrijorati  pentru maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie sa traim, si maine ne vom gandi la problemele de maine. La  urma urmei, azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri. "Acum ai doua optiuni: sa stergi acest document sau sa-l trimiti  celor pe care ii iubesti. Iti spun ce am ales eu: voi trai din plin  fiecare zi, fiecare rasuflare, si presus de toate, fiecare  prietenie ....."


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
O'Maley am citit povestirea lui Ardian-Christian KUCIUK si am fost foarte incantata sa descopar un scriitor albanez, de care, spre rusinea mea, nu auzisem inca...

pus acum 18 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
V-am spus de ce mi-e cel mai frică, mie?
De timpul ce-l presimt că-n mine moare,
Când viaţa mă parcurge-n grabă mare
Eu trec cu spaimă totul pe hârtie.

Mai am nevoie multă să mă doară
Mirosul de pământ însămânţat
Şi behăitul mielului fătat
Primind în ochi lumina-ntâia oară.

ÃŽn veri toride cu amiezi topite
M-aş furişa-n livezile de nuci
S-acult povestea puilor de cuci
Lăsaţi în cuibul mierlelor cernite.

Şi-n toamnele arzând ca nişte ruguri
De dragul soarelui căzut în mare
Eu să mă pregătesc de întrupare
ÃŽn vie, printre boabele de struguri.

Apoi, să vină iarna să mă vândă
Unui stăpân de sănii şi ninsori
Şi ne vom duce, albi rătăcitori
ÃŽn noaptea de zăpezi-albastre-arzândă.

Acestea toate trec atât de iute
Acum e seară-acum e dimineaţă
Aşa încât îmi pare că prin viaţă
Eu trec, dar cu bagajele făcute.

(Lori Cristea_Anotimpuri in bagaje)


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
O'Maley sa inteleg ca una pe zi a devenit una pe saptamana?!

Hai mai posteaza si tu ceva, ca nu prea am ce citi p-aci...

PS: unde am citit despre Kuciuk, am visat azi nopate ca-mi faceam pasaport sa plec in Albania?!


pus acum 18 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
NB: de..."spectatoricititori) nu ducem lipsa! ...la capitolul protagonisti...avem ..probleme ! ...(iti asteptam ..postarile !)

_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
pai sa mai incercam, spectatorilor

Gesturi simple
de George Drumaru
(fragmente)

Se spune că, în sfârşit, după câteva mii de ani de neîmpăcare şi mai multe decenii de negocieri, mai marii tuturor religiilor, bisericilor, sectelor şi curentelor spirituale s-au întrunit, pe un fel de stadion imens, pentru a discuta cele mai aprinse probleme de teologie.
ÃŽntreaga adunare, de câteva zeci de mii de oameni, avea ceva grandios, şi pentru reuşita ei, o armată de bărbaţi destoinici şi de femei zâmbitoare şi harnice, lucrau ne-încetat, din zori până noaptea târziu.
Unul dintre invitaţi vorbi:
– Stăpânul meu este superb. Este cel veşnic, dar cel ce se încarnează mereu. Este frumuseţea, puterea şi graţia însăşi. Chiar numai picioarele Lui ca de lotus sunt mai frumoase decât tot ce o minte omenească îşi poate închipui. Nimic nu e mai blând, dar nici mai crunt decât El. Când păşeşte, se cutremură cerul şi pământul. Când vorbeşte, se spun Vedele, Biblia, Coranul şi Avesta. El este întregul adevăr şi-n afară de El nimic nu mai e.
Altul îi răspunse:
– Dumnezeul meu este creatorul întregului Univers şi creatorul tuturor zeilor, dar, în acelaşi timp, dincolo de întregul univers şi chiar dincolo de El însuşi. Este Fiinţa pură fără strop de impuritate, este înaintea începutului şi după sfârşit, şi mai mult decât orice se poate numi ori gândi. El este dincolo de dincolo de dincolo dar, totodată, cel dincoace de dincoace. Singurul şi Unicul, Absolut-fără-al-doilea.
Al treilea ridică crucea:
– Dumnezeul meu este Unul Dumnezeul cel dintotdeauna ce s-a arătat lui Moise pe muntele Sinai şi care şi-a trimis Unicul Fiu, să ne răscumpere nouă, păcătoşilor, toate păcatele prin iubire, pătimire şi răstignire. Iar mai apoi, înviind, ne-a deschis nouă calea mântuirii. Şi este mai mult decât unul, este Unul-în-Trei, Unul Deplin, incomensurabil şi de nepătruns, dar iubitor până la sacrificiu de sine.
Mai vorbiră şi al patrulea şi al cincilea şi al şaselea, şi tot aşa, până când se lăsă noaptea şi plecară, urmând să se reîntâlnească a doua zi în zori.

Vântul răspândea în toate părţile miresme de tămâie, santal, trandafir, ylong şi alte câte şi mai câte dintre aro-mele arse.
Una dintre bucătăresele ce pregătiseră cele trebuincioase întrunirii se întoarse acasă şi, în timp ce-şi adormea copilul, îi spunea:
– Odorul meu, toţi oamenii aceia înţelepţi au vorbit atât de frumos despre dumnezeul lor. Iar eu nu sunt nici măcar în stare să ştiu ce dumnezeu am.
Nu ştiu decât că Te iubesc din tot sufletul, că Te alint şi dezmierd, Tu, sufletul meu, Tu, lumina mea, şi că mi-aş da şi viaţa pentru Tine.
Nani, nani.
Dormi, bucuria mea, odihneşte-Te, să fii mâine vesel şi, iar şi iar, fericit. 
                                                                  ***
Există o poveste veche:
Ultimul apărător al cetăţii asediate se înfăţişă în acea noapte regelui, plin de sânge năclăit şi de noroi, cu ochii strălucind de oboseala neostenirii, şi spuse, cu un ton aproape neutru:
– Mărite rege, toţi ceilalţi luptători au fost răpuşi, luptând până la ultima suflare, fără să dea un pas înapoi. ÃŽn cetate nu au mai rămas decât copiii cei mai mici şi câteva femei bătrâne. Toţi ceilalţi au murit. Nu mai avem merinde, nu mai avem proiectile, nu mai avem apă, nu mai e cine să întindă arcurile şi să ridice săbiile cele grele. Ce să facem?
– Voi veni să lupt alături de tine, aşa cum am luptat alături de toţi ceilalţi.
– Dar nu mai avem nici o şansă, mărite. Cetatea e ca şi pierdută. Poate mai rezistăm o zi, două, o săptămână, de nu murim între timp.
– Cetatea aceasta-i pierdută poate, cum spui. Priveşte însă o clipă în sus.
Războinicul privi şi văzu o cetate splendidă, înfloritoare, plină de viaţă, proiectată pe cerul senin al nopţii.
– Vezi, îi spuse regele, porţile ei sunt aproape deschise. Nu mai trebuie decât puţin ca să se deschidă complet. La porţile ei aşteaptă toţi cei care au murit eroic în această luptă, dar nu pot să le deschidă. Numai noi le mai putem deschide. Dacă noi ne-am preda, ei ar rămâne veşnic pe dinafară, victime ale foamei şi oropsirii nesfârşite.
Vom lupta.
Atunci, cerul începu să vuiască şi o furtună cumplită se iscă, înecând corturile asediatorilor. Dar războinicul nu auzi decât uralele de învingători ale celor ce ocupară cetatea celestă.
Spuse:
…Sunt momente, să le zicem eroice, din viaţa unui om,
când nu mai are cum să fugă de el însuşi,
când nu mai are cum să se ascundă,
când nu mai are cum să se mintă,
când se înfruntă făţiş şi total cu propria    condiţie.
Indiferent ce riscă în astfel de momente, conştiinţa este obligată să opteze fie pentru o necondiţionată afirmare de sine, ce o trimite direct în intimitatea veşniciei, fie pentru o negare de sine pe care o percepe ca pe o laşitate–uşor de justificat, mai apoi, prin contingenţe conjuncturale–ce apare ca o adevărată moarte a spiritului.
Alături de celelalte virtuţi ale înţelepciunii, curajul* este absolut necesar pentru a putea privi cu seninătate în ochii propriului suflet şi pentru a ne putea înfăţişa în faţa Dumnezeului propriu, cu speranţa ca amarnicele lacrimi ale păcatelor şi insuficienţelor noastre să fie luate în seamă…
                                                                  ***
…Eram destul de tânăr, pe atunci, şi am văzut o femeie foarte frumoasă, dar tristă, ce căuta miresme, într-un bazar. Vânzători de miresme erau mulţi pe vremea aceea şi bazaruri aşişderea. Iar de gură-cască, aşa cum eram eu, lumea a fost întotdeauna plină şi va fi şi de acum încolo. Am urmărit-o îndelung şi pasionat.
Era atât de atentă la ce mirosea, hotăra atât de repede ce vrea, ce e de calitate sau nu, că negustorii erau uimiţi şi, care mai de care, se căutau în sticluţele cele mai ascunse, spre a-i oferi senzaţii noi şi mirosuri nemaipomenite. Unele le accepta suveran, pe altele le dădea la o parte, unele le trecea cu un cuvânt slujitoarelor (am prins tot felul de şoapte, de exemplu: „refugiu suav, baie caldă, după o zi de tevaturăâ€Â?
sau „dimineaţa devreme, primăvara, la topirea zăpezilorâ€Â?
sau „melancolică, visătoare, canarul îşi schimbă penele şi ofteazăâ€Â?               
sau „azi vreau să fiu puternică şi misterioasă, fără condiţiiâ€Â?
sau „mă asaltează gânduri de tot felul, dar nici o clipă nu se vede indecizia, ci doar preocupareaâ€Â?
sau „strălucire, splendoare mă bucur de toate, uit, dar nu sunt de atinsâ€Â?).
Altele îi iscau întrebări şi păreri (mosc înainte sau după rut?; ...bergamote de toamnă ...de unde?–mai bine o insulă decât un continent!...; nu cred că ambra poate fi amestecată cu scrofularia, e prea de tot; ...mereu şi mereu fructe, vinzi parfumuri sau eşti tarabagiu de citrice?). Altele o puneau, evident, pe gânduri („ochi strălucitori, bine legat, puţin tâmp“ sau „multă tandreţe, poet, fără vigoareâ€Â? sau „sălbatic şi indiferent, o singură noapteâ€Â? sau „linişte, suavitate, înţelepciune, de ascultat...â€Â?).
Odată, s-a întors spre slujnica ce o însoţea şi i-a spus – după cât am auzit eu – clar: „Vreau să simt toate mirosurile, să-mi imaginez toate ipostazele şi toate lumile posibile, pentru ca nimic să nu-mi fie necunoscut când îmi va fi dat să-l cunosc. ÃŽn fiecare miros îl simt aproape şi din toate încerc să-l alcătuiesc. Dar nimic nu i este pe măsurăâ€Â?.
Trecea discret pe lângă hanuri şi nu se sfia să adulmece miresmele de pe la bucătării, ba chiar şi mirosul grajdurilor care, uneori, păreau să o incite nespus.
M-am parfumat în fel şi chip, m-am ţinut când mai aproape, când mai departe de ea, doar-doar m-o lua în seamă. Am făcut măscări şi acte de vitejie – în acel spaţiu ridicul al bazarurilor – dar, mereu, toate se sfârşeau înainte ca ea să treacă. Fără folos. Nu doar eu, dar parcă întreaga tagmă a bărbaţilor îi părea complet străină.
ÃŽn ziua în care am cunoscut-o, eram amarnic de murdar, obosit, încercănat şi complet lipsit de chef, după o perioadă de ostenire fără rost, pentru te miri ce afaceri ce nu mi-au ieşit defel. M-am dus prin bazar din obicei şi nu eram deloc pregătit pentru ea. Eram obosit şi furios. M- am apropiat de ea şi, cuprins de un curaj nebun, aproape disperat, aparent fără să-mi pese prea mult, i-am spus, brutal în vorbe, dar moale în intonaţie, în timp ce se uita la nişte mătăsuri: Miroase-mă.
În gândul meu îi spuneam mult mai multe, dar tot ce gândisem era concentrat în acel îndemn brutal
Miroase-mă.
Priveşte-mă în ochi şi miroase-mă.
Sunt obosit, înverşunat, flămând. ÃŽnţelept, tandru, stăpânit. ÃŽnnebunit de mirosul şi adierea ta. Ca un lup flămând. Fără grabă, fără spaime. Doar flămând şi adulmecând vânt. Tu eşti vântul meu. Dar acum nu eu, ci tu …adulmecă.
Şi-a lungit gâtul înspre mine, nările i s-au dilatat, ochii i s-au oprit în ochii mei. S-a oprit şi o dată cu ea s-a oprit şi timpul meu.
Am simţit că totul se lumină în mine.
Am fost fericit cum nici măcar nu mi-am imaginat vreo-dată fericirea. Cu fiecare celulă, cu fiecare clipă, cu fiecare atom. 
Nu ştiu dacă tot ce spun acum e doar visul meu sau s-a întâmplat aievea. Am căutat mai apoi, ani şi ani, măcar frânturi din ştiinţa ei despre mirosuri şi cred că am dobândit ceva cunoştinţe (unii, chiar mă consideră expert)- în acele esenţialităţi de care eu nu m-am putut vindeca. De la o vreme, chiar este o ştiinţă lucrativă, de pe urma căreia am reuşit să-mi asigur o bunăstare la care visările mele de vagabond nici nu sperau. Meseria mea de acum e să miros, să evaluez şi să decid ori măcar să îndrum ce şi cum în legătură cu mirosuri ce se lansează pe o piaţă mondială cu cifre incredibile, din care trăiesc legiuni absolut insensibile la ideea de miros, dar dependente de mirosul banilor. Acum, sunt ceea ce se cheamă „un nasâ€Â? şi sunt plătit regeşte de multe case de renume.                                                                                                                De fiecare dată, însă, când miros ceva, încerc să-mi amintesc de mirosul ei. Nu avea nimic din mirosurile pe care acum le cunosc şi nici–deşi am încercat–nu poate fi reconstituit din mirosuri parţiale. Patetic vorbind, era mirosul fericirii mele.
Am mai fost fericit? Desigur, de multe ori. Viaţa mea nu a fost una neîmplinită.
Mintea îmi spune „sigur, ai toate motivele să fii fericitâ€Â?, dar eu ştiu bine că am fost fericit doar atunci când am mirosit şi am fost mirosit la modul cel mai elementar cu putinţă.
Ca şi cum, prin miros, m-ar fi întrebat „Tu eşti?“ şi aş fi răspuns „Da, Tu eşti!“.
                                                                ***
Nimic nu mă poate opri.
Nimic.
Nici durerea
Nici plăcerea
Nici voinţa
Nici nevoinţa
Nimic.
Sunt cel supus vrerii
Sunt nepătruns
Doar visul m-a prins
şi m-a ajuns.
Sunt ultima frunză hrănită din seva Sinelui
ce-a străbătut durerea
Nimic nu va fi să mă întoarcă.
Şi de va fi vrerea
celui vroind m-oi supune
la marginea Numelui Nume
şi încă,
acolo,
nimic nu mă poate opri.

Sunt doar o petală
               ÃƒÆ’®n rostul
                           pământului
                                       de-a rodi.
                                                                  ***
ÃŽntr-o zi, ÃŽmpãratul Şobolanilor s-a dus la Dumnezeu şi i-a spus:
– Ce nedrept eşti cu noi, Doamne. Noi facem numai bine pe lumea asta: curăţim gunoaiele, nu lăsăm cadavrele să putrezească, trăim în locurile cele mai neprielnice şi le asanăm, pregătim ogoarele pentru noua recoltă. Facem mult bine, dar toţi ne urăsc şi ne vânează fără milă.
Dumnezeul cel milostiv cu toate făpturile sale, îi răspunse:
– Poate ai dreptate. Ai trei zile pentru visat. Visează lumea cum o doriţi şi, prin puterea graţiei mele, ea va deveni realitate pentru alte trei zile.
Se întruniră mai marii şobolanilor şi fiecare îşi aduse contribuţia la visul lor colectiv. Mormane de gunoaie invadând oraşele, oraşe reduse la subterane, cadavre în putrefacţie răspândite peste tot, câmpuri părăsite pline de ce-reale, minunate galerii căptuşite cu păr şi aşa mai departe.
Apoi, timp de trei zile, întreaga şobolănime se bucură de visul lor colectiv.
Apoi izbucni ciuma şi făcu ravagii.
ÃŽntr-altă zi, la Dumnezeu s-a dus ÃŽmpãratul Fluturilor.
ÃŽntr-alta, ÃŽmpãratul Câinilor, apoi ÃŽmpãratul Şopârlelor, apoi cel al Ciorilor, şi aşa s-au perindat toate speciile prin faţa lui Dumnezeu şi fiecăreia i s-a acordat trei zile de visare şi trei de bucurare de vis.
Apoi a venit rândul Gnomilor, al Silfidelor şi Sirenelor, al Sfincşilor şi al Ştimelor.
Apoi, până şi ÃŽngerii s-au încumetat, iar după ei şi alte fiinţe din ierarhiile celeste. Şi tuturor li s-au acordat trei zile de visare şi trei de realitate.
ÃŽn cele din urmă, veni şi Fiul Omului, ce era foarte dibaci, şi care spuse:
– Doamne, eu nu-ţi cer şase zile pentru visare, ci numai ziua a şaptea în care să te slăvesc.
Dumnezeu fu, pentru prima oară, încântat foarte, şi lăsă lumea omului.
Cum acesta veni la sfârşit, îi fu dat să cunoască şi visul şobolanilor, şi visul fluturilor, şi visul câinilor, şi pe cel al şopârlelor şi al tuturor celorlalte vieţuitoare; şi chiar al unora dintre fiinţele mai aparte şi invizibile. Chiar dacă nu în totalitate, măcar vag avea ceva habar de fiecare dintre aceste visuri.
Numai propriul vis îi rămase ascuns şi, de atunci, în-cearcă mereu să şi-l reamintească.
                                                                     ***
ÃŽn altă seară, îmi spuse:
â€â€? După ce, o vreme, am fost preocupat intens de povestea măgarului dispărut în ceaţă–pe care n-am aflat-o nici în ziua de astăzi, văzându-mă obligat să o inventez, ori reconstitui de câteva ori–m-am gândit deunăzi la sfârşitul ei.
Nu vreau să-ţi expun aici toate sfârşiturile ce decurg din povestea însăşi - pe care, parte, le ştii deja - ci un fel de perspectivă de mai apoi. ÃŽn care măgarul, lăsând ceaţa să-i acopere urmele, refugiindu-se în imensitatea indefinirii, priveşte peste umăr, îndărăt la propria istorie.
„Mă întreb dacă, într-adevăr, mi-aş fi dorit să nu fi întâlnit ceaţa aceea niciodată*. Nu cred.
Trebuie să recunosc că am cultivat cu acribie calitatea de a lua decizii clare, simple şi înde-obşte eficace. ÃŽncăpăţânat şi superb, perfect conştient de condiţia excepţională în care mă plasam, am crezut în dreptul meu de a decide. ÃŽn pute-rea de a decide în orice clipă ce sunt, ce trebuie să fac şi ce nu. Nu m-am înşelat. ÃŽn mare parte ştiu ce sunt, ce trebuie să fac şi ce nu.
N-am prevăzut însă, în nici un fel, ceaţa.
N-am ştiut că poate exista, nici că pot găsi o astfel de voluptate în ea, nici că mă poate mângâia, nici că poate fi atât de importantă pentru mine. N-am crezut niciodată că bocănitul în ceaţă poate avea un asemenea ecou, că paşii pierduţi în ea ar putea deveni vreodată paşi spre mine însumi, că ceaţa poate fi mai mult decât un mediu difuz, în care pierderea este un fel de regăsire şi nu o imprecisă căutare în necunoscut.
ÃŽn lumea mea clară, de măgar, surpriza ceţii a fost imensă. Dintr-o dată, fânul nu mai era fân, paiele nu mai erau paie, dreapta nu mai era dreaptă, stânga nu mai era stângă. Dintr-o dată a trebuit să accept o instanţă ce modifica întreaga mea lume, chiar şi, sau mai ales, pe cea interioară. Ceva ce nega puritatea condiţiei mele. O neclaritate ce mi se impunea de la sine şi care atrăgea consecinţe cumplite.
A fost o surpriză de proporţii.
Şi înainte îmi plăcea ambiguitatea, necunoscutul, misterul – pentru a fi lăsată să-mi văd nestingherită de-ale mele – încercând însă să fiu pe cât se poate de clară pe dinăuntru, dar nu mă aşteptam să fiu atât de lovită de ambiguitate, de necunoscut, de mister. Mi se părea prea de tot.
Interesant este că ceaţa în care m-am refugiat mi-era întru totul familiară. Că, văzând-o, m-am simţit mai eu însămi decât vreodată. Că, în adâncul sufletului meu, recunoşteam că nu mi-am dorit nimic altceva, că eram gata să renunţ la întreaga mea lume clară şi definită pentru sentimentul indefinirii ce mi-l dădea. Că impresia de indefinire îmi convenea şi că, în ea, mă aflam într-un sentiment  formidabil  de  început  de  lume.
Fără ceaţa aceea, mereu la îndemână, mereu amânată la fiecare pas, n-aş fi aflat niciodată, de fapt, cine sunt.
Ca măgar, condiţia mea era precară şi condamnabilă. La ce altceva decât dispariţia în ceaţă te-ai putea aştepta de  la  un  măgar  sadea?
Am descoperit imensa frumuseţe a ceţii. Frumuseţea paşilor ce se estompează, a sunetelor ce răsună îndeaproape şi prea departe în acelaşi timp, a neclarităţii limitelor în care poţi visa, a imposibilităţilor ce te mângâie, dar, mai ales, frumuseţea căutării unui înţeles ce se acceptă de la început ca imposibil, dar care mi-a dat bucuria re-constituirii unui model de mult pierdut, în care m-am regăsit  întru  totul.
N-am crezut niciodată că povestea aceea mă privea. Când l-am văzut într-un târziu, se uita la mine ca la o arătare nedemnă să trăiască o poveste până la capăt. Părea să fi dobândit ceva ce mie mi lipsea, deşi, aşa jerpelit şi nenorocit cum era, mă apucase mila. Avea în el ceea ce eu încă nu dobândisem şi nici nu pricepeam pe atunci:
bucuria certitudinii ce nu dă socoteală de ea însăşi.

                                                                  ***
  ÃŽntotdeauna apropierea de adevărata faţă a propriului sine are ceva din măreţia unui cataclism şi din urgenţa nevoilor celor mai fiziologice.
Găsirea urgentă a celor atât de imens personale (ca – de exemplu – propria inimă poate fi o nevoie atât de acută, atât de intensă, că apare aproape ca de la sine înţeleasă, deşi, cu alte prilejuri, te-ar fi fascinat şi te-ar fi făcut să speculezi înşiruind gânduri fără substanţă.
Pe cât de constructivă este puterea cunoaşterii lumii, pe atât de distructiv pare impactul acestei noi cunoaşteri ce se impune cu o putere inimaginabilă asupra tuturor celorlalte, dar care, după cum vei vedea mai apoi, este benignă, ea neorânduind pe dinafară, ci pe dinăuntru.
Incontestabil însă, o dată cu ea, dispare orgolioasa iluzie a lui „eu am făcut, eu am dresâ€Â? şi chiar, într-o anumită măsură, şi a lui „eu sunt cevaâ€Â?, toate acestea fiind înlocuite de percepţia exemplară şi tăcută a lui „eu sunt..â€Â? ce nu suportă decât determinarea simplă şi tandră a fiinţei.
                                                 Departe de mine gândul de-a fi unic.
                                            De-atâtea ori m-am născut şi am murit, am iubit şi am suferit
                                                             şi toate celelalte,
încât doar splendoarea acestui răsărit
     şi-a tuturor celor ce-mi mai sunt date de trăit
mă mai înduplecă la uimire.

…De povestea din seara aceea am aflat pe vremea când vânturam gânduri hălăduind prin lume, pe când mă simţeam aproape liber şi spectator la tot ceea ce viaţa îmi oferea, cu inconştienţa şi curiozitatea tinereţii, ce mi se părea nesfârşită, cum mai târziu se dovedi a nu fi.
Era povestea pe care un bătrân ţigan, ce cânta cu vioara prin birturi, o recita când şi când, cu glasul său aspru, totuşi melodios, ce făcea volute din cele mai neaşteptate. L-am întâlnit în birtul gării de la Reşiţa mai întâi, apoi în trenul dintre Reşiţa şi Caransebeş, cântând pe ce i se oferea, băutură mai ales, cu patetism şi măiestrie. Uneori, în timp ce cânta, pe măsură ce ascultătorii, îndeobşte gălăgioşi, începeau să fie atenţi, devenea atât de emoţionat – şi patetic, cum îţi spuneam – că lăcrima la povestea cântului, şi era atât de transparent în emoţia lui că am văzut oameni serioşi, muncitori, de ani de zile, în infernul siderurgiei, navetişti de o viaţă, ce se împărţeau între dogoarea cuptoarelor şi grădina de acasă – cu lungi ore cucăite pe banchetele mizere ale trenurilor de clasa a doua – lăcrimând la rându-le. Ascultătorii lui dădeau dovadă de un neaşteptat respect pentru actul artistic la care participau şi-n care el, ameţit de alcooluri ieftine, de cele mai multe ori, era desăvârşit. Lungea silabe, de exemplu (însoţite cu virtuozităţi de vioară neaşteptate), cu totul nepotrivite, le dădea o importanţă pe care numai el o ştia; se juca – acesta a fost sentimentul meu de adolescent – cu contextul pentru a-i da altă valoare. Fiecare cântare a lui era, de fapt, o improvizaţie, şi, era clar, că şi el se mira de ce-i iasă pe scripcă şi din gură. Am asistat la câteva minunăţii de-ale lui şi, mărturisesc, n-am văzut artist mai desăvârşit decât arareori în viaţă, în concerte ale unor celebrităţi, dar nici mai indiferent la conştiinţa propriei valori. I se cereau tot felul de prostii, şlagăre la modă ori te miri ce antichităţi nostalgice, pe care el le accepta, şi care, interpretate de el, dobândeau farmec. Avea darul de a transforma orice melodie în ceva emoţionant, şi chiar tâmpeniile îşi regăseau în cântecul lui auditoriul emoţionat, gata să repete la nesfârşit câte un refren idiot.
Ultima oară l-am văzut în tren. ÃŽngâna, în legea lui, o dureroasă doină bănăţeană despre singurătate, dragoste şi avere, despre folosul lumii ce se opune rostului sufletului, despre o dragoste imposibilă, înecată de calculele părinţilor, despre durerosul conflict între virtutea adevăratelor simţăminte şi implacabilitatea destinului. Mă potrivisem a fi pe acolo când unul dintre navetişti aceia cu miros acru de transpiraţie şi oboseală, amestecat cu cel de tutun ieftin de „naţionaleâ€Â? îl îndemna să o reia.
Era mic, sfrijit, negru, cu o ţigară ţinută cu abilitate între degetul mic şi inelar, tânguind pe scripca lui. N-am fost în stare să fac gestul pe care mulţi dintre navetiştii ameţiţi de băutură în zilele de salariu l-au făcut: să-i lipesc suveran zece lei pe frunte şi să-l rog să o cânte din nou. L-am abandonat când trenul a ajuns acolo unde trebuia să cobor şi sfârşitul poveştii nu l-am aflat niciodată.
Alţii au făcut-o şi aşa poate au aflat mai multe despre felul în care visul dragostei perfecte, mitologia uniunii definitive, sentimentul acut de identitate între cel ce iubeşte şi cel iubit, sunt permanenţe, de când lu-mea, mereu noi, mereu fragile şi – parcă– mereu renegate de lumea asta ce nu are loc pentru îndrăgostiţi. Eu nu am aflat decât despre chinul unui om care e în pragul revelaţiei ori al sinuciderii.
Iată acum povestea, pe care, mai cântat mai povestit, o spunea:
Cică, odată, a fost un om care şi-a pierdut bucuria, aşa cum alţii îşi pierd banii şi alţii pofta de mâncare. Nu-i lipsea nimic, toate erau la locurile lor, dar, într-o bună zi, se văzu cotropit de tristeţe şi de nepăsare. Poate mai mult nepăsare decât tristeţe, o boală grea, tare grea. Zice cântecul:
        Şi-ntr-o zi
         o bună zi
         se trezi netreaz şi nu se trezi,
         toate ca-n vis înota
         nici un rost nu avea
         măcina clipele ca nisipul
         scârşnind între dinţi
         se simţi mai singur ca
         un copil fără părinţi. (chestia asta întotdeauna impresiona grozav auditoriul, care, de obicei machit, începea să repete refrenul şi lăcrima).
         Nimic nu-i lipsea
         doar bucurie nu mai era
         iar de fusese vreodată
         se uscase
         de tot uscată
         sub dogoarea zilelor
         de zi cu zi măcinată
         cum clipele nisip între dinţi,
         clipe sărmane scrâşnind prea cuminţi.
Intrat în cele ale lumii, având de luptat şi de îndurat toate ce zilele-i aduceau, i se întâmplă să se vadă de parc-ar fi plutit într-un fel de vis, în care nu el, dar nici chiar altul, trăia o viaţă ce nu era chiar a lui, dar nici a altuia, într-o lume ce era dar nu prea,
        şi oricât era nu-i putea stâmpăra
         setea ce-o avea,
         cum apa sărată
         nu-i bună la sete
         ci mai rău o arată:
      Şi ce sete amarnică-i setea de viaţă,
cum te tot îmboldeşte şi te tot înhaţă,
cum sporeşte şi nimic nu învaţă,
decât sete şi sete şi sete mereu,
măcinând clipe-ntre dinţi,
clipe sărmane, cuminţi,
ce nicicum nu se-mpacă cu mine,
ce nu ştiu de tine sau eu,
de parc-ar fi ale altuia… zău. (Iar refren, iar glasuri bete, iar mai dă-i un monopol).
Nu mai vroia să facă nimic de făcut cu sine,
nu-i mai venea nimic de făcut cu alţii,
nici nu-l prea durea,
nici nu-l bucura,
zilele una după alta trecea
şi el prin ele ca-n vis,
nu-i mai venea nimic de zis,
când se culca parcă aştepta,
când se trezea tot aştepta
ceva ce nu mai venea,
de care ştia şi nu ştia,
ce dorea şi nu dorea,
ce nu avea nici formă nici gând,
dar care-ncepea prin el ca un vânt
                                                ***
Altă dată, îmi spuse un fel de poveste:
Cinci oameni, ce se întâlniseră, întâmplător, într-un han de la răscrucea drumurilor, stăteau la o masă şi vorbeau despre ce credeau ei că e important pe lume.
Primul dintre ei era vânător.
– Pentru a înţelege ce se întâmplă, trebuie să fii vânător. Trebuie să ştii să pândeşti, să aştepţi, să asculţi, să adulmeci, să iei în seamă chiar cele mai mici urme.
De multe ori nu ştii ce cauţi, dar ştii că-i vânat de preţ. Uneori doar îl întrevezi, alteori nu ţi se arată de fel, iar alteori, îl ai atât de aproape încât nici n-ai timp să scoţi arcul.
Dar, întotdeauna, un astfel de vânat e mai important viu decât mort. Răpunerea lui îmi provoacă mai puţin inevitabilul sentiment de mândrie al vânătorului, cât un fel de spaimă, de parcă tocmai am ucis ultimul exemplar al unei specii rare. De mi se întâmplă să-mi fie dat să-l vânez, întotdeauna mă grăbesc să dărui carnea altora. La ce bun să îngurgitezi astfel de carne când de victime domestice, lumea e plină. Numai învăţând pânda poţi însă pricepe ce şi cum.
Mâine trebuie să mă îndrept spre răsărit, unde sunt chemat să vânez mama tigrilor ce prăpădeşte în pădurile de acolo.
Al doilea era cultivator.
– Multă vreme am crezut că singurul lucru preţios pe lumea asta este să ai recolte bune. Să semeni grâu şi să culegi grâu. Să semeni orz şi să culegi orz. Să vânturi grâul de pleavă, să-l macini, să obţii făină şi să hrăneşti oamenii. De la o vreme însă, în timp ce semănam seminţele, am realizat ce lume lipsită de surprize. Semeni doar ceea ce culegi. M-am gândit atunci că, poate, mai important decât recolta era creşterea ei. Am început să urmăresc cum cresc firele de grâu. Aproape în fiecare zi, câmpul era altul. O dată cu ele, însă, creşteau şi multe buruieni, şi multe flori ce nu aveau aparent nici un folos. Unele roşii, altele mici, violet-inchis, burzuluite. Am început să le urmăresc şi trebuie să recunosc că, în timp ce grâul creştea ca întotdeauna, ele se transformau miraculos în fiecare zi. Am avut o recoltă proastă, dar am adunat seminţele acelor flori şi anul următor, pe un mic tăpşan pe care l-am desţelenit, am început să încerc să le cultiv. Unele nu s-au prins, altele m-au dezamăgit.
Odată însă, pe drumul ce trecea pe lângă câmpurile mele, a trecut regele. Slujbaşii îi povesteau de câmpiile mănoase ale ţării, dar ochii i-au picat pe florile mele. I-au plăcut atât, mai ales cele violete şi burzuluite, că m-a numit florarul curţii. Chiar şi acum ies constant pe câmpuri, prin păduri, pe malul eleşteelor (o, acolo, ce minunăţie sunt dediţeii) şi culeg flori de toate felurile.
Am fost trimis să adun câteva seminţe din nufărul zeilor care nu creşte decât în lacul mereu însorit din ţinutul de la miazăzi.
Al treilea era artist.
Când nu cânta, picta, când nu picta, sculpta, când nu sculpta, scria poezii, iar când nu făcea de nici unele, „de-abia atunci, de fapt–afirma el–,începe adevărata artă“.
– ÃŽnainte ca ceva să fie o idee, este, de fapt, un simplu impuls. Un impuls nedefinit, aproape organic, ce te îndeamnă să pui mâna pe pensulă sau să iei în palme bucăţile de lut. Dacă-l asculţi, acest impuls modelează de la sine materia într-o formă în care toate calităţile ei sunt folosite pentru a vădi ceea ce nu se vădeşte decât la sfârşit: forma perfectă, capabilă să stârnească bucurie, tristeţe, măreţie sau alt sentiment. Mulţi spun că urmăresc această formă printre gânduri şi încercări, că o lustruiesc îndelung, că o caută mereu şi mereu ca o imagine mentală, dar mie mi se pare a fi exact pe dos. Cred că, de fapt, ea ne urmăreşte pe noi şi nu noi pe ea. E ca şi cum din infinitatea perfecţiunii am fi aleşi de una ce ne munceşte, ce doreşte să apară şi ne foloseşte pentru a-i da viaţă.
Tocmai de aceea spuneam că cea mai mare artă nu este aceea ce răzbeşte în forme,
ci în clipe.
Frumuseţea care se iscă în tine, pentru a se manifesta prin tine, care suspendă timpul, care apare ca formă a  eternităţii însăşi. Ce lipsit de importanţă e să scrii poezii sau romane, să pictezi tablouri, să alcătuieşti simfonii faţă de această artă, cu adevărat regală, de a modela clipele, de a le da formă şi viaţă şi puritate şi splendoare, de a le face să vibreze, să cânte, să se ivească pline de sens şi înţelesuri, pline de toate misterele în faţa cărora sufletul se opreşte mut şi încântat, în aceeaşi măsură în care năvală de gânduri şi sentimente te copleşesc într-o percepţie formidabilă a chiar condiţiei umane.
De unde vin aceste clipe ce opresc timpul, nu ştiu. Marea artă nu-i să le faci să vină, ci să nu le risipeşti.
Acum mă îndrept spre apus, acolo unde oamenii liberi apreciază într-adevăr această artă.
Al patrulea era un filozof.
– Multă vreme am crezut într-o lume pură a ideilor, în arhetipuri, a căror căutare şi descoperire se poate face utilizând instrumentele obişnuite ale raţiunii umane. Există, însă, două idei ce nu pot fi cuprinse nicicum de raţiune, deşi ele sunt dintre cele mai comune şi universale date ale fiinţei umane: Moartea e una, Dragostea e cealaltă.
Moartea, încetarea, dispariţia, neantul, pierde-rea, prăpădul, efemeritatea, sunt toate nume ale aceluiaşi, de neînţeles, pe care suntem nevoiţi să-l acceptăm, dar cu care nu ne împăcăm defel. ÃŽn faţa ei nu poţi fi decât oare-cum înţelept. Eşti nevoit să o accepţi, o accepţi numai şi numai de nevoie, silit, umilit în condiţia ta de prezenţă vie.
Cealaltă, iubirea, nesfârşirea, miracolul, care aduce cu sine sentimentul şi certitudinea unei indiscutabile splendori la care participi.
Sunt două perspective asupra realităţii ce se exclud reciproc. Nu poţi fi, în acelaşi timp, şi în una şi în cealaltă, iar mulţi din cei ce afirmă că „iubesc lumea tocmai pentru că piere“ sunt nişte mincinoşi. Când iubesc lumea, o iubesc pentru că iubesc eternitatea ei, iar când sunt înţelepţi, sunt aşa pentru că sunt nevoiţi să-i accepte efemeritatea. Când degustă strugurii, iubesc viaţa lumii, când afirmă, ca vulpea, că sunt acri, îşi recunosc neputinţa de a accede–fără îndoială–la eternitatea pe care încearcă să o mintă cu înţelepciuni.
ÃŽntre aceste două, singure mai acătării, restul e un întreg balast de vorbărie goală. Şi nici măcar nu sunt două, ci una singură, în toată extinderea ei contradictorie. Mulţi zic că acestea două nici măcar nu sunt idei, că nu sunt obiectul filosofiei, ci al credinţei. Nu-i nici asta chiar aşa: eu ştiu că iubesc şi că, în momentul iubirii mele n-am ni-mic comun cu moartea. Iubirea nu-i credinţă, ci pură experienţă. De fapt experienţa eternităţii, a fiinţei, a mea şi a ta, în care nu există nici îndoială, nici negare, nici nimic altceva.
Moartea o presupun doar, moartea o gândesc, moartea îmi apare prin deducţie, prin logică şi – mai ales – prin spaimă. Ştiu că va veni, dar câtă vreme nu-i aici, nu există.
De aceea mă îndrept spre miazănoapte, unde îşi are, cum spun legendele, moartea sălaşul. Trebuie să merg până la capăt şi să o desluşesc, pentru că, în faţa ei, orice gând al meu e ridicol. Ori, de nu, să mă prăpădesc.
Al cincilea îi răspunse:
– De asta am renunţat să mai fiu filozof. Să clempăm idei şi să le fac să sune.
Am fost, pentru o vreme, vânător şi am adus de mâncare tribului meu, dar era păcat de atâtea morţi inutile şi nu mi-a fost de ajuns.
Apoi am fost cultivator, am cultivat şi oferit hrană semenilor, dar am văzut frumuseţea răspândită între cele ce nu aveau aparent nici un folos, şi iar nu mi-a fost de ajuns.
Am devenit artist cu menirea să creez şi ofer frumuseţe unei omeniri ce fără de condiţia mea s-ar fi aflat pradă pântecului, cu nimic mai mult decât alte animale. Experimentând pe rând toate materialele creaţiei, am ajuns să văd că singura materie din care porneşte frumuseţea sunt de fapt clipele. Şi iar nu mi-a fost de ajuns.
De aceea, am început să gândesc la temeiuri şi fără voie aproape, m-am trezit filozof, unii chiar înţelept mi-au spus. Am dat de Moarte şi Iubire, de Fiinţă şi Nefiinţă, de Una şi Alta, de Da şi Nu. Am ajuns la multe din temeiurile fiinţei mele, de unul singur. Şi iar nu mi-a fost de ajuns.
Acum sunt doar un luptător. Hălăduiesc prin lume şi lupt pentru o umanitate mai bună, în toate formele şi felurile în care se poate lupta. Nu ştiu altă soluţie şi nici nu îmi doresc altceva. Dar nu mai sunt singur.
ÃŽn momentul în care aş fi singur, de fapt, aş fi mort. ÃŽnvins.
Şi încă nu-i vremea.
Ceea ce am eu de păzit este
centrul,
acea inimă a umanităţii mereu ameninţată de corupţie şi rău, ce mă cheamă la luptă mereu.
Cei cinci se duseră la culcare şi îşi visară fiecare visul.
A doua zi, pe când îşi strângeau mâinile, de despărţire, pe tăpşanul din faţa hanului, un copil mâna nişte gâşte la păscut, cu un biciuţ copilăresc, strigând:
– Hiiiia hiiii, hiiiia hiiii, drăguţele mele, hiiiia hiiii, dragele mele, hai cu voi la păscut.               
Hiiiia hiiii….. 
                                                           ***
Durerilor noastre profunde, ori ale micilor dureri contin-gente, zidurile neînduple-cate de care ne izbim, sau pe care le tre-cem şmechereşte ca liceenii zidurile internatului, zi-du-rile propriilor idei, zidurile disperărilor, zidurile ima-ginate ori reale, de care ne izbim cu furie, cu dispreţ, cu înverşunare, cu aplomb, cu graţie,
    dar şi
    zidurile zidirilor noastre
    ale momentelor noastre sublime
    de imensă intimitate
    unde toate ale lumilor par a se sfârşi şi-n care în sfâr-şit ne-am regăsit cum ne-am ştiut de la începutul lumilor
    zidurile tristeţilor şi dezamăgirilor
    ale iubirilor pierdute pe nimic
    şi ale entuziasmelor dezumflate
    toate zidurile părerilor noastre şi-ale vieţuirii noastre
    şi-ale visărilor noastre din care nu s-a ales nimica.
     Pe toate aceste ziduri se scurge doar sângele meu
      dar eu  sunt de mult altul.
                                                              ***
Un poet, rămas anonim, a scris odată:
Din mine nimic nu rămas-a mai mult.
Pe zidurile uitărilor mele, sângele vieţii poate fu
            legendar, poate banal.
Moartea aceea-mi fu hărăzită, iar eu habar n-aveam.


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
Ok doctore!!!

Deocamdata citesc... 

Si oricum, imi ia timp sa ma obisnuiesc cu cometariile astea atat de rare. Traiesc cu impresia ca vorbesc singura.... etc. etc. etc.



pus acum 18 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
asta e ! ...probabil ca ceea ce_ti lipseste tie nu e ...partenerul de dialog , cat ...lipsa agorafobiei!

_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
RICHARD  BACH - O FABULA A ZBORULUI


PESCARUSUL  JONATHAN   LIVINGSTONE
 
 
Dedicata adevaratului Pescarus  Jonathan care traieste in noi toti.

……………
La rasaritul soarelui, aproape o mie de pasari se  adunasera linga elevi, privindu-l cu curiozitate pe Maynard. Acum  nu se mai temeau ca sint vazuti.
             Ascultau, incercind sa-l inteleaga pe Pescarusul  Jonathan. El le  vorbea despre lucruri foarte simple: ca e drept  ca un pescarus sa zboare, ca libertatea este chiar natura fiintei  lor, ca tot ceea ce se opune libertatii  - ritual, superstitie sau orice alt fel de obstacol - trebuie  inlaturat.
             << Inlaturat>>, se auzi o voce din multime, 
             << chiar daca este Legea Stolului?>> 
             << Singura lege adevarata este aceea care ne conduce  spre 
libertate >>, spuse Jonathan. 
              << Alta nu este >>. 
             << Cum iti inchipui ca noi o sa putem zbura ca tine  ? >>  se auzi o alta voce. 
             << Tu esti ales, inzestrat si divin, esti deasupra  celorlalte 
pasari >> 
             << Priviti-l pe Fletcher! Pe Charles-Roland! Pe Judy  Lee! Sint  oare si ei alesi, inzestrati si divini ? Sint la fel  ca voi,la fel ca mine.  Singura deosebire, dar chiar singura,  este ca ei au inceput sa inteleaga ceea ce sint cu adevarat, si  au inceput sa treaca la fapte.>> 
             Elevii lui, cu exceptia lui Fletcher, se foiau  incurcati. Nu-si dadeau seama ce fel de drum strabatusera. 
             Multimea se marea in fiecare zi; veneau sa puna  intrebari, sa cada in extaz, sa-i batjocoreasca. 
             Intr-o dimineata, dupa lectia de zbor rapid pentru  avansati, ii spuse Fletcher lui Jonathan: 
             << In Stol se spune ca tu, daca nu esti Fiul Marelui  Pescarus, esti in orice caz cu o mie de ani inaintea vremii tale  >>. 
             Jonathan suspina. Iata la ce duce o intelegere  gresita, se gindi el. Pentru ei esti ori diavol, ori Dumnezeu. 
             << Tu ce crezi Fletch ? Sintem oare inaintea vremii  noastre ? >> Tacere lunga. 
             << Ma gindesc ca zborul, asa cum il intelegem noi,  a existat dintotdeauna, si a asteptat sa fie descoperit de  cineva; nu are nici-o legatura cu timpul. Putem sa spunem ca  sintem inaintea comportamentului  general. Zburam altfel decit  ceilalti pescarusi 
             << Cam asa ceva >>, spuse Jonathan, terminind cu o  planare lina. 
             << In orice caz, mult mai buna explicatie decit  aceea cu vremea noastra >>. 
             Intimplarea avu loc peste o saptamina. Fletcher   tocmai demonstra tehnica zborului rapid unui grup de elevi noi.  Se redresase dintr-un picaj de la sapte sute de picioare  inaltime, tinind ca o dunga cenusie, foarte aproape de plaja,  cind un pui de pescarus, la primul lui zbor, plana in calea lui,  strigindu-si mama. 
          Avind doar o zecime de secunda pentru a-l evita,  Pescarusul Fletcher Lynd se izbi, spre stinga, cu o viteza de  peste doua sute de mile pe ora, de o faleza masiva de granit.
             Stinca i se paru o uriasa de piatra care ducea spre  o alta lume.  O explozie de teama, de durere, si de intuneric,  dupa care se trezi purtat la intimplare, pe un cer foarte ciudat,  uitind, amintindu-si, uitind din nou;  era infricosat, trist si,  mai ales ii parea rau, nespus de rau. 
             Auzi o voce, vocea pe care o auzise si atunci cind  l-a intilnit pentru prima oara pe Jonathan Livingstone. 
             << Fletcher, sa nu uitam ca noi incercam sa ne  depasim limitele  una cite una, cu rabdare. Programul nostru  prevede zborul prin stinca ceva mai tirziu, nu acum. >> 
             << Jonathan !? >>. 
             << Cunoscut si sub numele de Fiul Marelui Pescarus  >> ii spuse instructorul sec. 
             << Ce faci aici ? Faleza! Cum... eu... am murit ?  >> 
             << Ei, Fletch, fii serios. Gindeste-te, daca-mi  vorbesti, inseamna ca n-ai murit, nu ? Ai reusit sa faci altceva:  ti-ai modificat cam brusc nivelul de constiinta. Acum, alege.  Poti sa ramii  aici, sa inveti la acest nivel - care de altfel  e mult mai inalt decit cel pe care l-ai parasit - sau te poti  intoarce sa lucrezi  cu Stolul. Ce-i drept, Batrinii sperau sa  se intimple o catastrofa, dar nu credeam ca o sa mearga chiar asa  usor.>> 
             << Sigur ca vreau sa ma intorc la Stol. De-abia am  inceput lectiile cu noul grup de elevi !>> 
             << Foarte bine Fletcher. Tine minte ceea ce spuneam,  ca trupul nostru nu e altceva decit gindirea insasi !...  >> 
             Fletcher dadu din cap, isi desfacu aripile si  deschise ochii la poalele stincii, in mijlocul Stolului care se  strinsese acolo. 
             O larma de tivlituri si ciriituri se stirni din  multime, cind facu prima miscare. 
             << Traieste! Cel care a murit traieste ! >> 
             << L-a atins cu virful aripii! L-a adus la viata!
Fiul Marelui Pescarus ! >> 
             << Nu! El neaga asta! Este un diavol! UN DIAVOL! A  venit sa distruga Stolul>> 
             In multime erau patru mii de pescarusi, ingroziti  de ceea ce se intimplase, iar strigatul 
            << DIAVOL !>> trecu printre ei ca o furtuna pe ocean.  Cu ochii  stralucitori si cu ciocurile ascutite se adunara in  jurul lui ca sa-l ucida.
                << Te-ai simti mai bine  daca am pleca, Fletcher ? >> il intreba Jonathan. 
             << Nu m-as impotrivi prea mult... >> 
             In acea clipa se aflau la o jumatate de mila  departare, iar ciocurile scinteietoare ale pescarusilor se  nimerira in gol. 
             << De ce oare >> spuse Jonathan nedumerit, 
             << cel mai greu lucru pe lume este sa convingi o  pasare ca e libera si ca cu putin efort si-o poate dovedi siesi  ? De ce oare o fi atit de
greu ?>> 
             Brusca schimbare de scena il facea inca pe Fletcher  sa clipeasca. 
             << Ce-ai mai facut ? Cum am ajuns  aici ? >> 
             << Doar tu ai vrut sa pleci din mijlocul multimii,  nu ? >> 
             << Da, dar cum ai... >> 
             << Simplu, Fletcher. Prin exercitiu. >> Spre  dimineata, Stolul se potolise; nu insa si Fletcher.
             << Jonathan, iti amintesti ca mi-ai spus, odata de  mult, ca cine isi iubeste Stolul indeajuns se intoarce la el si-l  ajuta sa se desavirseasca >> 
             << Da, sigur. >> 
             << Nu inteleg cum poti iubi un cird de pasari care  tocmai au incercat sa te ucida. >> 
             << Dar, Fletcher, nu asta iubesti la ei! Nu iubesti  ura si rautatea. Trebuie sa te straduiesti sa vezi adevaratul  pescarus, partea buna din fiecare. Trebuie sa-i ajuti si pe ei  s-o vada in ei insisi. Asta inteleg eu prin dragoste. E grozav  cind intelegi asta. Imi aduc aminte, de pilda, de un tinar  pescarus aprig, pe  nume Fletcher Lynd. Tocmai fusese Proscris.  Era gata sa-si distruga intregul Stol, incepind sa-si  construiasca propriul sau iad cumplit pe Stincile Indepartate.  Si iata-l ca, astazi, isi construieste  propriul sau paradis si  conduce intregul Stol intr-acolo. >> 
             Fletcher se intoarse spre instructor, cu teama in  ochi. 
             << Eu sa conduc ? Adica cum, eu sa conduc ? Tu esti  dascal aici.  Doar n-ai sa pleci ? >> 
             << Zau ? Nu crezi ca s-ar putea sa mai existe si  alte Stoluri si alti Fletcher care sa aiba mai multa nevoie de  un dascal decit cel de fata care, oricum e pe drumul cel bun  catre lumina ? >> 
             << Eu ? Jon, eu nu sint decit un pescarus obisnuit, iar tu esti...  ...unicul Fiu al Marelui Pescarus, Nu ? >> 
             Jonathan suspina si se uita in larg. 
             << Nu mai ai nevoie de mine. In fiecare zi trebuie  sa descoperi  cite putin din adevaratul, nemarginitul Fletcher  Pescarus.
          El iti este dascal. Trebuie sa-l intelegi, trebuie sa-i  urmezi 
invatatura. >> 
             O clipa mai tirziu, trupul lui Jonathan se clatina  in aer, pilpiind si deveni transparent. 
             << Nu le da voie sa umble cu zvonuri prostesti  despre mine, sa faca din mine un zeu. Ne-am inteles Fletch ? Sint  numai un pescarus. Imi place sa zbor, nu zic nu... >> 
             << Sarmane Fletch, sa nu crezi ce-ti spun ochii. Ei  oglindesc numai piedicile. Priveste cu gindul, descopera ceea ce stii deja si vei vedea cum trebuie sa zbori. >> 
             Pilpiirea inceta. Pescarusul Jonathan disparuse in  vazduh.
             Nu peste mult timp, Fletcher se ridica cu greu si  dadu de un grup nou de elevi, gata pentru prima lor lectie. 
             << Pentru inceput,>> spuse el apasat, << trebuie sa  intelegeti ca un pescarus este ideea nelimitata a libertatii,  imaginea Marelui Pescarus, iar intregul vostru trup de la o aripa  la alta, nu este decit gindul vostru insusi.>>
             Tinerii pescarusi il priveau neincrezatori. 
             << Ce sa spun, >> se gindeau ei, << oare asta e o  regula pentru un looping ? >> 
             Fletcher suspina si o lua de la capat. 
            << Bun...Foarte bine >>, spuse el aruncindu-le o  privire critica.
            << Sa incepem cu Zborul Orizontal.>> Si zicind acestea, intelese dintr-o data ca prietenul sau nu  fusese cu nimic mai divin decit el insusi. 
             Fara limite, Jonathan?  se gindea el. Ei atunci nu  va trece multa  vreme si voi aparea ca din senin pe plaja ta ca  sa-ti arat cite ceva din tehnica zborului !. 
             Si desi incerca sa para in ochii lor sever, asa cum  s-ar fi cuvenit, pescarusul Fletcher isi vazu dintr-odata elevii,  pentru o clipa numai, asa cum erau ei de fapt; si-i placu la  nebunie ceea ce vazu. 
Fara limite Jonathan ? isi spuse in gind  si zimbi. 
             Pornea pe calea lui spre desavirsire.

incercam una bach fabula     dedicata jonathan care traieste noi rasaritul soarelui,

25.8KB


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
f r u m o s !

_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
Ha, ha, ha!
Cineva mi-a atasat o poza la ID fara sa ma intrebe!! Ca sa vezi?!


Si eu care am vrut sa pun o pisicuta cu o coaja de grapefrut pe post palarie?!

Ha, ha, ha!


pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
Am incercat sa citesc povestea pescarusului, in autobuz, in pauza de masa de ieri. Colegul meu de la Dep. Calculatoare m-a intrebat ce citesc, i-am povestit ceea ce citisem pana atunci, la care el mi-a replicat: "spune-mi cine este autorul ca sa stiu sa-l evit"!!
Ma rog, asta este parerea lui; so far, mie mi-a placut... pacat ca acasa am altceva de terminat de citit...

si inca-i astept cartile lui Kuciuk...


pus acum 18 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274

Dragomara a scris:

Ha, ha, ha!
Cineva mi-a atasat o poza la ID fara sa ma intrebe!! Ca sa vezi?!


Si eu care am vrut sa pun o pisicuta cu o coaja de grapefrut pe post palarie?!

Ha, ha, ha!



schimba, avatarul! poti s_o faci! pune pisica cu tot cu..coaja de portocala ! he he he ! :cadillac:


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
Viaţa trecută
de Shinichi HOSHI



Era un bar de o construcţie lunguiaţă. Avea o tejghea în spatele căreia erau vreo patru barmani care răspundeau la cererile clienţilor. Nu se încercase să se facă un punct de atracţie punând femei să servească. ÃŽn schimb, atmosfera era liniştită şi băuturile de cea mai bună calitate.

Bărbatul acesta era unul dintre obişnuiţii localului. Venea cam de două ori pe săptămână, se aşeza pe cât posibil mai în fund şi îşi bea băutura de unul singur în linişte. Dintr-o privire se putea vedea că avea vreo treizeci şi cinci de ani şi că era angajat la vreo companie.

Barmanul însărcinat cu partea respectivă de local era şi el cam de aceeaşi vârstă şi după câtva timp îi reţinuse trăsăturile. Ştia si ce mărci de băutură să îi scoată. Barmanul îi zise în loc de salut:

-- Clienţii ca dumneavoastră sunt o binefacere pentru localul nostru. Dumneavoastră vă beti întotdeauna băutura în linişte, fără scandal şi fără să vi se facă rău. Şi faceţi şi plata corect.

-- ÃŽmi place stilul localului ăstuia. Aveţi băuturile mele preferate, pe care alţii nu le au. Mie îmi place să gust doar băuturi bune. Rău li se face prăpăditilor care beau fără măsură poşirci ieftine.

-- Cată fineţe! Domnii educati au ceva numai al lor. Sunt sigur că sunteti de bună creştere.

-- Sunt măgulit de apreciere, dar ca să îţi spun cinstit, în afară de asta nu am nici o altă calitate mai de doamne-ajută. Nu cred că există mulţi oameni mai banali ca mine.

Şi în fapt, bărbatul chiar aşa şi era. Barmanul spuse însă.

-- Şi totuşi, sunteţi satisfăcut cu situaţia actuală. Iar asta pentru că veţi fi avand vreo amintire frumoasă din trecut…

-- Asta e, că nu-i aşa. Sunt banalul întruchipat. ÃŽn şcoala generală şi şcoala medie am învătat într-o doară. Am uitat complet ce m-au învătat acolo. După terminarea facultăţii am intrat în compania unde mă aflu acum; companie cât se poate de sigură şi strictă. După o vreme, m-am însurat cu o femeie cu care mi-a făcut şeful meu cunoştinţă. Am un băiat şi o fetită. Asta e ceea ce se cheamă a trăi in inerţie.

-- Şi totuşi, trebuie că ati avut in viaţa de pană acum vreo experienţă impresionantă…

--Hm. Nu îmi vine nimic în minte, oricât m-aş gândi. Părinţii mei locuiesc într-un oras de provincie, ambii bine sănătoşi, nu am cunoscut nici măcar tristeţea mortii unui apropiat. Aşa că nu ştiu dacă voi fi fiind fericit sau nefericit. Cum vor fi fiind alţii oare?

-- N-aş putea să vă spun cum e în general, sunt fel şi fel de vieţi de om. ÃŽncă un rând?

-- Mda.

Bărbatul duse paharul la gură. Barmanul întrebă:

-- Cu o viaţă ca a dumneavoastră, sunt sigur că nu vă prea recunoaşteţi valoarea trecutului dumneavoastră.

-- Se poate zice şi aşa. Ce e sigur că există e doar prezentul. ÃŽn timpul în care trag de rutina fără variaţii de la companie, mă gândesc că de fapt chiar aşa sunt eu însumi. Pe ziua asta munca a trecut. Acum beau aşa cum mă vezi. Singură clipa asta e reală. Şi o beţie potrivită. Doar astea-s sigure. Eu cel de ieri, deja nu mai exist. Unde vrei să zici că ar exista aşa ceva?

-- Bineînţeles că şi punctul dumneavoastră de vedere e corect.

Barmanul căzu un pic pe ganduri şi râse un pic. Bărbatul luă seama la asta şi zise:

-- Arăţi ca şi cum ai avea ceva de obiectat.

-- Nu, nu, nu-i vorba de aşa ceva. ÃŽn cazul ăsta, ce părere aveti? N-aţi vrea să îmi vindeţi mie o săptămână din viata dumneavoastră de acum şase ani?

-- Poftim? Cum adică, să iţi vând…

-- ÃŽn cazul în care sunteţi de acord, treceti pe seama mea nota de plată pe ziua de azi.

-- Nu prea înteleg, suna a un fel de ispită la vreun târg cu diavolul.

-- Nici să nu vă gandiţi la asa ceva. ÃŽntr-un asemenea caz, problema ar fi legată de viitor şi s-ar referi la sufletul dumneavoastră după moarte. ÃŽn cazul în care nu veţi fi mulţumit, oricând…

-- Trebuie că e un fel de glumă. ÃŽnsă uneori îmi mai vine şi cheful de distractii ciudate. S-a făcut. Deci, azi nu iţi voi plăti consumaţia. Ehe, trecutul e ceva dus cine ştie unde. N-as fi crezut vreodată că se pot face bani din el…

ÃŽn ziua următoare, bărbatul murmură deodată scriind la documentele companiei:

-- E ceva ciudat…

Auzind asta, colegul zise şi el:

-- Ce e sigur e ca eşti altfel decât de obicei. Parcă n-ai fi tu. Pe lângă faptul că nici lucrul nu pare să iţi meargă cum trebuie, când şi când zâmbeşti de parcă ţi-ai aduce aminte de ceva. Ahaa, trebuie că ţi s-a întâmplat vreo bucurie!

-- Nu îmi dau seama cum, dar aşa pare…

-- Cum adică “pareâ€Â?? Dă-i si povesteste!

-- Nu înteleg bine, dar îmi apare o femeie nemaipomenită. Corp frumos, iar deasupra lui o fată, frumuseţea în persoană. Cu trăsături exotice. Aşa că e şi normal că bărbaţii se ţin scai de ea. O competiţie acerbă. Iar eu, la fel cu ei…

-- I-auzi, i-auzi. N-aş fi crezut vreodată că de la tine as putea să aud asemenea poveşti.

-- Nu îmi venea deloc să mă dau bătut. M-am gândit până şi că decât să o dau pe ea altuia, mai bine aş lăsa să piară lumea întreagă. Mi-am bătut capul, mi-am cheltuit banii, dar cheia a fost pasiunea mea. Nimic n-a fost degeaba, pentru că am reusit să îi cuceresc inima. Bineînţeles că rivalii au ramas cu o ciudă… Dar bucuria victoriei e o senzaţie de nedescris. Din cauza asta, când îmi amintesc…

-- Când a fost asta?

-- Deja de vreo câţiva ani.

-- Aşadar, e vorba de soţia ta de acum?

-- Nu. Doar ştii şi tu cum am ajuns să mă însor.

-- Aşa-i… Atunci, altă femeie? Aha, căsătoria e una, iubirea alta… Că bine-ţi merge! Te invidiez. Şi, ce a fost apoi?

-- Tocmai asta e problema, nu îmi dau seama clar.

-- Ce-i cu tine, trezeşte-te. După ce mă faci curios, doar n-o sa zici că vrei să ţii secretul…

Bărbatul ii zise colegului bosumflat.

-- Şi eu mă simt la fel ca şi tine. Nu-mi iese din cap cum că ar fi ceva ce s-a întamplat in trecut. Deşi, cu caracterul meu, e imposibil. De-asta îmi si vine să zic că e ceva ciudat…

-- Ţi-e rău?

-- Nu. E ca si cum mi-aş aminti de un vis foarte plăcut. Dar e si o senzaţie bizară. Poate ar fi bine să merg la un doctor.

-- Păi, dacă n-ai nici o durere, nu cred că are rost să iţi faci aşa de multe griji. Şi mie mi-ar place să mă simt ca tine. Recent, nu mai am deloc vise…

Colegul părea puţin invidios.

Peste încă două-trei zile, bărbatul se duse iarăşi la barul respectiv. Barmanul i se adresă:

-- Totul merge bine?

-- Ştii, e ceva, o senzatie ciudată. Adică, să-ti zic…

Bărbatul dădu să repete povestea pe care i-o zisese colegului, dar barmanul il opri:

-- Ştiu, e amintirea despre frumoasa pe care ati cucerit-o.

-- De unde stii?

-- Păi, doar eu sunt cel care v-a cumpărat o anumită bucată din viată şi a folosit-o…

-- Aşa deci… ÃŽnsă mai că nu-mi vine să cred. Cum să se poată asa ceva?

-- Aşadar, ati înteles. Aveţi vreo nemultumire? ÃŽn cazul în care e vreun deranj, vă repun in forma iniţială.

-- Nu-i nevoie. Oricum, e vorba de trecut. Nu mă interesează cum îl foloseşti. Pe lângă asta, e mult mai interesant decât televizorul sau cărţile. E mai real şi are şi ceva misterios.

-- Atunci e foarte bine. ÃŽn ce mă priveste, mă bucur că vă bucuraţi de vânzarea pe care aţi facut-o. Dacă n-aveţi nimic impotrivă, ce ziceţi? Nu aţi dori să îmi vindeti un pic din trecutul dumneavoastră din timpul facultătii? Nu cred că vă veti simţi rău.

-- Păi, hai să-ţi vând.

-- ÃŽn cazul acesta, eu mă voi ocupa de nota dv. de plată pe azi. Poftiţi încă un rand, nu vă jenaţi…

--Aşa? Mulţumesc…

ÃŽn seara aceea bărbatul bău mai mult decât de obicei.

ÃŽn ziua următoare, colegul de la companie întreba în jur:

-- Mi-a venit pe cap o scrisoare din Franta cerand relaţii suplimentare, dar nu înteleg deloc ce scrie. Nu stii pe careva de stie franţuzeşte?

-- Arată-mi-o un pic.

Bărbatul aruncă o privire, citi cu voce scăzută şi povesti conţinutul în linii mari. Colegul rămase surprins:

-- Ce-i asta? Cand ai învăţat?

-- ÃŽn facultate. Pe la alte cursuri nu prea am fost, dar am tras cât am putut de tare la franceză, mai ales la conversaţie. Pe langă asta, de distracţie, m-am preocupat foarte mult de trucuri de magie.

-- Ia stai, e prima oară când îmi aud urechile aşa ceva. Doar ai fost repartizat aici tocmai din cauză că habar n-aveai de limbi străine…

-- Aşa e cum zici, habar n-aveam de fapt, dar am o senzaţie că aş fi făcut franceză în facultate şi asta e. E ca şi cu povestea cu femeia cea frumoasă, ca un fel de vis…

-- ÃŽnsă ce e clar e că ai citit scrisoarea, acum şi aici. Şi probabil că şi conţinutul e cam cum zici tu. E o realitate. Ce se întâmplă? ÃŽn cazul ăsta, te pomeneşti că poţi să faci şi trucuri de magie…

ÃŽndemnat de coleg, bărbatul îsi scoase batista din buzunar şi făcu un truc simplu cu un nod. Şi se arătă mult mai ager de mână decat s-ar fi asteptat. Bărbatul murmură:

-- Doar am facut asta deseori la serbările din facultate. Toata lumea, aplauze, urale... Nu era deloc rău, cu atâtea voci strigând uimite în jurul meu.

-- Parcă aş visa cu ochii deschişi. Cum se face că te-ai schimbat asa? Zi-mi şi mie, te rog.

-- Pai asta e, că nu înţeleg nici eu.

Gândindu-se că e mai bine să păstreze secretul, bărbatul preferă să îmbrobodească adevărul. Dacă toţi ar ajunge ca el, lumea-ntreagă ar cădea în confuzie. Mai bine să păstreze numai pentru sine chilipirul.

Şi ce chilipir, pentru că asta era rezultatul faptului că şi-a vandut o parte din viaţa trecută! Vânzând, a ajuns să înteleagă franţuzeşte şi să poată să facă trucuri de magie fără nici o trudă! Se putea spune că era o situaţie din cale-afară de avantajoasă.

Bărbatul se duse la bar şi îi adresă mulţumiri barmanului:

-- Grozav dar mi-ai făcut. Mulţumesc.

-- Poftiţi, la ce vă referiti?

-- La franceză şi la magie. Nu m-aş fi gândit că o să capăt asemenea talente.

-- Aa, aşa deci. Cum spuneţi dumneavoastră.

-- Mă simt prost aşa, aş vrea să iţi plătesc cumva…

-- Nu se poate. Doar eu v-am rugat să îmi vindeţi. Pentru aceste efecte secundare, ca să le zic aşa, nici vorbă nu poate fi de plată.

-- ÃŽnsă, aşa nu se cuvine… Nu există ceva cu care aş putea să te ajut în schimb? zise bărbatul. Barmanul răspunse:

-- Mă voi folosi atunci de oferta dumneavoastră pentru a vă ruga să îmi mai vindeţi puţin din trecutul dumneavoastră.

-- Pofteşte şi te serveşte. Presupun că de data asta o să mă aleg si cu ceva momente neplăcute. ÃŽnsă fie şi aşa. La urma urmei e vorba de trecutul care e deja consumat, ori eu cel din prezent sunt un doar un angajat cumsecade. N-au ce probleme să se întample.

-- Atunci, v-as ruga să îmi vindeţi o bucată din perioada de după ce aţi absolvit facultatea. Vă rog deci să serviţi cât doriţi.

-- Mi-e cam jenă de faptul că îti răman îndatorat… mulţumesc de cinste!

Curiozitatea bărbatului luase brusc proporţii. A doua zi n-avea serviciu. Se trezi murmurând:

-- Ce bine a fost în excursia din Europa!

Aflată lângă el, sotia îl auzi şi îl dojeni:

-- Ce excursie? Doar te-ai angajat la compania de acum imediat ce-ai terminat facultatea!

-- Hm, e drept…

-- ÃŽnseamnă c-ai visat ceva.

-- Mda, un vis... ÃŽnsă tare frumos.

ÃŽnsa, nu fusese un vis din cele obişnuite. Erau amintiri din propriul lui trecut, chiar dacă şi le făcuse ulterior.

Ne prea venindu-i să se angajeze imediat după terminarea facultătii, plecase în Europa fără o ţintă precisă. Un om obişnuit ar fi ajuns într-o situaţie vrednică de milă odată ce i s-ar fi terminat banii, însă el avea talentele lui. Magia. Făcandu-şi trucurile în stil oriental, avu mai mult succes decât se aşteptase.

N-a ajuns niciodată pe o scenă de prim rang, însă putu să realizeze un oarecare venit în mici cluburi de provincie.

Şi aşa umblă din ţară in ţară. ÃŽn timpul acesta, se apucă şi strânse cântece populare de peste tot. Le înregistră pe bandă, adică.

Bineinţeles că în timpul excursiei întampină şi ceva necazuri. ÃŽnsă astea sunt probleme inerente într-o excursie de unul singur, şi odată trecute ele îi inspirau mai curând un fel de nostalgie.

Rămânea într-un loc pentru o vreme, iar când se plictisea se ducea în altă parte. Umbla cu femei după cum dorea şi astfel se bucură de o tinereţe plină de libertate. Vara într-o ţară nordică, iarna într-o ţară din sud. Astfel trăise bărbatul în Europa timp de trei ani.

La intoarcerea în Japonia, bărbatul reascultă cantecele populare de pe casete. ÃŽi reveneau în minte întâmplări nostalgice. ÃŽi veni ideea să pună pe melodii versuri în limba japoneză şi se duse cu cântecele la o companie de înregistrări unde avea un prieten. Ele au fost apreciate ca “neaşteptat de interesanteâ€Â? şi fură scoase pe piaţă.

Nu ajunseră nişte lovituri in lumea muzicii, dar se vândură mai presus de aşteptări şi pe o lungă perioadă. Probabil că naivitatea lor plăcuse publicului.

Toată ziua respectivă, bărbatul se bucură gustându-şi amintirile o dată şi încă o dată. Mda, a fost o perioadă plină de întâmplări, pe care n-o regreta. E drept că în realitate nu fusese aşa, dar ce e sigur e că partea din trecut pe care a vândut-o s-a preschimbat într-una strălucitoare.

Peste încă alte cateva zile, bărbatul se duse iar la bar. Barmanul îl intrebă:

-- Cum vă mai simţiţi?

-- Să ştii că bine. Datorită ţie, am realizat din nou că viaţa e un lucru plăcut. Oricât ar fi amintirile astea de ireale, tot sunt mult mai bune decat un nimic cenusiu. Am ajuns pană şi să pot emite păreri la obiect despre caracteristicile fiecărui popor european.

-- Sunt încântat că sunteţi satisfăcut. La urma urmei, eu doar am onoarea de a cumpăra de la dumneavoastră. ÃŽn cazul în care apar necazuri…

-- Ţi-a fost grijă de aşa ceva?

-- Bineînţeles. Nefiind un trecut real, exista posibilitatea de a rămane cu un sentiment de neîmplinire…

-- Nici o grijă de aşa ceva. Ce zici, îmi mai vinzi?

Barmanul îi răspunse:

-- Nu trebuie să vă lăsati înşelat de aparenţe. Eu sunt cel care cumpără de la dumneavoastră. ÃŽn cazul în care sunteţi de acord, aş fi foarte bucuros dacă mi-aţi face onoarea de a-mi vinde vreo zece zile dintr-o perioadă mult mai apropiată, cam de acum un an si jumătate.

-- Cum doreşti.

-- Poftiţi si serviţi atunci gratuit.

-- Atunci, o să beau deci o gramadă.

ÃŽn ziua urmatoare, în capul bărbatului luase formă un proiect de afacere. Să închirieze un etaj întreg dintr-o clădire unde să permită feluritor ghicitori să îşi deschidă prăvălii. Un fel de cartier de ghicitori. Ţigănci, chiromanţi, ghicitori in oase de ţestoase chinezeşti, prezicători după nume, prezicători asupra amplasamentului caselor, calculatoare de ghicit şi altele, pe cât posibil măcar câte unul din fiecare fel.

Lumea e treabă complicată. Există sigur o mulţime de oameni care au îndoieli cu privire la ce ar trebui sa facă. Iar mergând la câţiva ghicitori unul după altul, măcar de la unul sau doi e foarte posibil să afle ceva folositor. Un fel de magazin universal unde se vinde fericire. Va pune şi niste ghizi îndrumători. ÃŽn cazul în care vreunul dintre aceştia va vedea vreun client dând să plece cu o fată posacă, îl va conduce la descântătorii care alungă spiritele necurate, cărora o să le facă prăvălii prin colţurile ramase. Cu cât mai mulţi descântători cu atât mai bine. Toată lumea va pleca acasă cu un sentiment de eliberare spirituală.

Le spuse şi altora de proiectul său, iar ei ii spuseseră că e bună ideea si că il vor sprijini. Să caute un loc circulat de multă lume, şi sigur se vor strânge foarte mulţi clienţi. Cu siguranţă că exista o cerere latentă foarte mare. Orice ar fi, e sigur că va izbândi.

-- Măi, să fie, grozav proiect, murmură bărbatul, dar colegul de lângă el îi zise.

-- Fii serios şi ţin-te tare, măi. Iar te-a apucat vreo idee aiurită? E treaba ta la ce te gândeşti, dar nu uita de munca de servici.

-- Da, dar…

Planul şi execuţia noii întreprinderi. Era o idee foarte tentantă. Comparată cu ea, ce era munca asta monotonă din realitate? Şi salariul care e doar cât e. Tare ar vrea să guste farmecul vieţii de întreprinzător.

Peste vreo două zile, bărbatul se duse la bar:

-- Te rog, mai cumpără-mi.

-- Cât aveti acum e exact cât vă trebuie. Sunteţi incomparabil mai plin de viaţă faţă de înainte. Aţi căpătat ceea ce s-ar numi bucuria de a trăi.

-- Nu mă lua cu zăhărelul. Cum sunt acum, nu sunt nici pe cal, nici în caruţă, şi am şi o nervozitate….

-- Totuşi, mai bine să vă ganditi bine de tot mai întâi…

-- Am venit la tine tocmai pentru că m-am gandit bine de tot. Nu îţi voi provoca nici un necaz. Poate sună ciudat, dar asta e: poate să vina ce-o veni, te rog să îmi mai cumperi nişte viaţă din trecut. Exact. Şi chiar dacă zici că nu accepţi, există calea ca eu să beau o grămadă şi să nu îţi plătesc.

-- Dacă sunteţi atât de hotarit, atunci vă rog să serviti cât doriti. Conform dorintei dumneavoastră îmi voi permite să primesc din trecutul dumneavoastră.

-- S-a făcut. Noroc!

Bărbatul bău din plin. Cu cât bea mai mult, un alt trecut îi apărea tot mai clar. Stătu acolo până la ora închiderii şi se înapoie acasă clătinându-se.

A doua zi, o mahmureală cumplită. Nici gând să-i ardă de mers la serviciu. Simtea o mare nelinişte cu privire la ieşitul din casă. Iar teamă nu provenea de la mahmureală. ÃŽnţelese repede motivul. Trecutul compus din crâmpeie disparate se legase la un loc.

Excursia de după facultate. Veniturile de pe discuri. Fuseseră ceva bani. Cu ajutorul banilor, dandu-şi rivalii la o parte, pusese mâna pe frumoasa cea exotică.

ÃŽnsă căsătoria cu ea fu un mare eşec. ÃŽşi dădu seama din ce in ce mai bine că nu se li potriveau caracterele. Ea era nemaipomenit de risipitoare. Cumpăra tot ce îi placea, fără nici un discernământ. Iar facturile veneau la el. Ajunse să împrumute bani. Iar când lui i se terminară banii, ea îşi puse semnătura pe documentele de divorţ şi plecă. Vai, vai.

Dar asta era. Se concentră pe prezent şi încercand să îşi refacă viaţa se gandi la proiectul cu spaţiul de magazine de ghicitori. Să fi intrat oare într-un fel de transă cu afacerea? Odată ce începu să se ocupe de ea, încetă să îi mai pese prea tare de femeia care îl părăsise şi nu îşi mai aminti de ea

Afacerea înainta. ÃŽnsă din cauza recesiunii, nu reuşi să işi procure fondurile pentru investiţie aşa cum plănuise. Avea deja o grămadă de datorii. Chiar dacă ar fi vrut acum să iasă din afacere, nu mai înţelegea ce e de făcut. Era la stramtoare, cu atât mai mult cu cât pană acum totul îi mersese strună.

Cam în vremea asta, reîntâlni un străin pe care îl cunoscuse in Europa. Acesta îi propuse să îl asiste într-o afacere ilegală. Trafic de droguri.

Bărbatul acceptă. Doar se pricepea la trucuri. Nu îi fu aşa de greu să îi imbrobodească pe cei de la vamă. Treaba îi merse bine şi bărbatul ajunse să se bucure de incredere în interiorul organizaţiei ilegale.

Şi astfel într-o zi îşi luă tălpăşiţa cu o mare sumă de bani. Returnă împrumuturile făcute pentru magazinul de ghicitori, îşi făcu o operaţie estetică pentru a-şi schimba faţa sş se ascunse pentru o vreme. Pe de altă parte, cei din organizaţie îl căutau cu gânduri sângeroase. Ar fi fost o pată pe onoarea organizaţiei să lase o asemenea faptă nepedepsită. Era necesară o pedeapsă pe potrivă.

Asta era situaţia prezentă. Gândindu-se la ea cu sânge rece, toate astea fuseseră făcute de altcineva, fără nici o legătură cu el însuşi. ÃŽnsă nu îi era deloc uşor să se delimiteze de el în fiece clipă. Ori de câte ori i se va intampla ceva, viaţa din trecut îi va reveni în minte şi va fi cu frica-n sân. Probabil că o să aibă şi coşmaruri.

ÃŽntr-adevăr, nici vorbă să-i mai vină să meargă la servici. ÃŽl treceau fiorii gândindu-se că ar fi putut fi descoperit de organizaţie. ÃŽn cazul în care-l prind şi pornesc să-l ameninţe, o să-si dea sigur drumul la gură.

Bărbatul asteptă seara şi se duse la bar. Trebuie să facă în aşa fel încât să îndrepte cumva situaţia. ÃŽnsă, barmanul nu mai era.

-- Unde e barmanul de obicei? intrebă bărbatul. Un alt barman îi răspunse:

-- A plecat, domnule.

-- Nu de alta, dar sigur notele mele de plată s-au strâns destul de multe.

-- Nu e nici o problemă, a plecat după ce şi-a incheiat toate conturile. Zicea că vrea să îşi găsească o slujbă de om obişnuit.

-- Ce fel de slujbă?

-- Nu l-am intrebat.

Aşa deci? Canalia, mi-a schimbat trecutul cu al lui şi a dispărut. Acum e bine-mersi, nu îi mai pasă că l-ar prinde cei din organizaţie. Chiar în cazul în care l-ar prinde şi l-ar tortura, va putea răspunde cu toata seninătatea că nu e el. Mi-a făcut-o. ÃŽn schimbul liniştii lui, mi-a pus mie în braţe toate gândurile neplăcute.

Ce e de făcut, se gândea bărbatul. Şi, in curand ii veni o idee. Treaba a început de la un targ de vânzare-cumpărare. Va găsi un nătâng potrivit şi îi va cumpăra trecutul. N-o să mai fie la fel ca înainte, dar tot va fi mai bine decât acum. ÃŽn orice caz, ce e clar e că nu există trecut mai bun decat cel de om obisnuit.

Din fericire, ticălosul i-a cedat trecutul său până foarte de curand. Reţinuse procedeul de schimbare a trecutului discutând cu unul din descântătorii din colţurile magazinului de ghicitori. ÃŽl va folosi. A fost înşelat, dar ştie şi smecheria pe care va trebui s-o facă.

O să cedeze la început câte puţin, cate puţin din părţile bune, iar când îi va veni bine o să îi bage pe gât muşteriului tot deodată.

Pe unde să-şi întindă deci năvodul? Un bar din ăsta o fi bun oare? Ori să se angajeze temporar la o casă de ajutor financiar pentru salariaţi de la companii? ÃŽn orice caz, n-o să fie prea greu să găsească un netot cu ajutorul căruia să scape din situaţia de acum.


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
Doctore stiu cum se schimba Avatar-ul! M-a mirat doar, ca altineva in afara de mine l-a atasat la ID-ului meu, ma rog, apreciez totusi ca nu este obscen...


Mi s-a spus odata (foarteeee demult!) tu arati ca o floare de ... cactus, adica infloresti atat de rar, si totusi... atat de unic, pacat ca nu prea multi pot ajunge, din cauza tepilor, la florile tale!!



pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
O'Maley am o intrebare pt tine: de ce nu incerci sa comentezi putin textele pe care le postezi, te rog?!

Ma intereseaza parerea ta, pentru ca forum este un prin definitie o colectie de pareri, ci nu copy & paste de pe site-uri literare si nu numai, nu?!



pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
dragomara, pritenia unui OM nu se capata niciodata usor. altfel s-ar gasi pe toate drumurile, si ar fi folosita pe post de ambalaj

_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
Marcus Tulius Cicero - Despre prietenie

Quintus Mucius, augurul, avea obiceiul sã povesteascã multe despre socrul sãu, Caius Laelius, cu o mare putere de evocare ºi în chip plãcut, ºi nu ºovãia sã l numeascã înþelept ori de câte ori vorbea despre el. Iar eu, dupã ce îmbrãcasem toga virilã, fusesem dus la Scaevola de tatãl meu, care dorea ca, atât cât aº putea ºi mi ar fi îngãduit, sã nu mã depãrtez niciodatã din preajma acestui bãtrân. Astfel îmi întipãream în minte multe idei profund discutate de el, precum ºi multe formule de ale lui scurte ºi bine plasate ºi mã strãduiam sã devin mai învãþat prin înþelepciunea lui. Dupã moartea acestuia, m am dus pe lângã pontificele Scaevola , pe care îndrãznesc sã l numesc cel mai distins cetãþean al nostru prin talentul ºi prin dreptatea lui. Dar despre aceasta altã datã; acum mã întorc la augur.
Pe lângã multe alte discuþii, îmi amintesc cã, ºezând acasã la el în hemiciclu , aºa cum avea obiceiul, pe când eram împreunã cu el eu ºi numai câþiva prieteni intimi, a ajuns sã discute despre o întâmplare de care vorbea aproape toatã lumea. îþi aminteºti negreºit, Attice, ºi asta cu atât mai mult cu cât erai foarte legat de Publius Sulpicius , cât de mare a fost mirarea sau nemulþumirea oamenilor, când acesta, tribun al poporului, s a despãrþit printr o urã de moarte de Quintus Pompeius, care era consul atunci ºi cu care trãise în legãturi foarte strânse ºi în foarte mare iubire. Aºadar Scaevola, ajungând sã vorbeascã tocmai despre aceasta, ne a înfãþiºat atunci o discuþie a lui Laelius despre prietenie, pe care acela o avusese cu dânsul ºi cu celãlalt ginere al sãu, Caius Fannius, fiul lui Marcus, la câteva zile dupã moartea lui Africanus. Mi am întipãrit în minte ideile acestei discuþii, pe care le am expus în aceastã carte cum mi s a pãrut mai potrivit: cãci i am pus oarecum sã vorbeascã pe ei înºiºi, ca sã nu intervin prea des cu „zic" ºi „zice" ºi ca sã se parã cã discuþia se desfãºoarã în faþa noastrã între persoane prezente.
Fiindcã stãruiai adesea pe lângã mine sã scriu ceva despre prietenie, subiectul mi s a pãrut demn sã fie cunoscut de toþi ºi demn de prietenia noastrã; aºadar am fãcut cu plãcere în aºa fel încât, urmându þi rugãmintea, sã fiu de folos multora. Dar, dupã cum în Cato cel Bãtrân, pe care þi l am dedicat ºi care trateazã despre bãtrâneþe, l am pus sã discute pe bãtrânul Cato, fiindcã nici un alt personaj nu mi pãrea mai potrivit sã vorbeascã despre aceastã vârstã decât acela care fusese foarte multã vreme bãtrân ºi avusese ºi o bãtrâneþe mai frumoasã decât toþi ceilalþi, tot astfel, fiindcã aflasem de la pãrinþii noºtri cã prietenia lui Caius Laelius ºi a lui Publius Scipio fusese mai demnã de amintire decât oricare alta, Laelius mi s a pãrut persoana potrivitã sã spunã despre prietenie tocmai ceea ce Scaevola îºi amintea cã discutase acela. Iar acest fel de discuþii, bazat pe autoritatea oamenilor de odinioarã, a celor iluºtri, pare se cã are, nu ºtiu cum, mai multã gravitate. De aceea, când citesc ce am scris, pânã ºi eu sunt uneori atât de impresionat încât cred cã vorbeºte Cato, nu eu.
ªi dupã cum atunci, bãtrân fiind, am dedicat unui bãtrân lucrarea despre bãtrâneþe, tot aºa în aceastã carte, ca bun prieten ce þi sunt, am scris cãtre un prieten despre prietenie. Atunci vorbea Cato – în acele timpuri nu era aproape nimeni mai bãtrân, nimeni mai înþelept decât el; acum va vorbi despre prietenie Laelius, înþelept, cãci aºa a fost socotit, ºi strãlucit prin gloria prieteniei.
Aº vrea sã uiþi puþin de mine ºi sã þi închipui cã vorbeºte însuºi Laelius. Caius Fannius ºi Quintus Mucius vin la socrul lor dupã moartea lui Africanus; ei încep vorba; le rãspunde Laelius, cãruia îi aparþine în întregime discuþia despre prietenie, în a cãrei lecturã te vei recunoaºte pe tine însuþi.


II.
Fannius. – Aºa i cum spui, Laelius: nici un om n a fost mai bun ºi mai strãlucit decât Africanus. Dar trebuie sã te gândeºti cã ochii tuturor sunt îndreptaþi asupra ta. Numai pe tine te numesc ºi te considerã înþelept. Nu de mult se spunea aceasta despre M. Cato; ºtim cã pe vremea pãrinþilor noºtri Lucius Acilius a fost numit înþelept; dar ºi unul ºi altul în sensuri diferite: Acilius, pentru cã era socotit cunoscãtor de drept civil; Cato, pentru cã avea o întinsã experienþã ºi pentru cã erau lãudate multe propuneri înþelepte ale lui în senat ºi în for, multe acþiuni dârze sau rãspunsuri inteligente; de aceea la bãtrâneþe avea, aº zice, chiar porecla de înþelept; despre tine însã ei socotesc cã eºti înþelept în alt fel, nu numai prin fire ºi prin caracter, ci ºi prin studii ºi ºtiinþã, ºi nu cum crede mulþimea de rând, ci aºa cum oamenii învãþaþi numesc de obicei înþelept pe cineva, aºa cum n am auzit de nimeni în restul Greciei (cãci cei care cerceteazã mai minuþios lucrurile acestea nu pun în rândul înþelepþilor pe cei numiþi „cei ºapte înþelepþi", iar la Atena de unul singur , ºi acela considerat cel mai înþelept de oracolul lui Apolo; ei gândesc cã înþelepciunea ta stã în convingerea cã toate bunurile tale sunt înãuntrul tãu ºi în faptul cã socoteºti întâmplãrile omeneºti mai prejos decât virtutea. Aºadar ei mã întreabã, ca ºi pe Scaevola, cred, în ce chip suporþi tu moartea lui Africanus, ºi aceasta cu atât mai mult cu cât la nonele trecute , când venisem în grãdina lui Decimus Brutus , augurul, pentru a lucra împreunã, ca de obicei, n ai fost de faþã ºi tu, care, cu foarte mare conºtiinciozitate, obiºnuiai sã fii prezent totdeauna la ziua fixatã ºi sã þi îndeplineºti acea sarcinã.
Scaevola. – Într adevãr, C. Laelius, mulþi întreabã, aºa cum a spus Fannius; dar eu le rãspund ceea ce am observat, cã tu suporþi cu moderaþie durerea pe care ai suferit o prin moartea nu numai a unui bãrbat atât de strãlucit, ci mai ales a unui atât de scump prieten, cã nu puteai sã nu fii impresionat de ea ºi cã aceasta nu s ar fi potrivit cu sentimentul tãu de omenie; în ce priveºte însã absenþa ta la none de la colegiul nostru, le rãspund cã pricina ei a fost starea sãnãtãþii, nu mâhnirea.
Laelius. – Ai vorbit drept, Scaevola, ºi adevãrat; cãci mâhnirea mea n ar fi trebuit sã mã abatã de la aceastã datorie, pe care am îndeplinit o totdeauna când eram sãnãtos; în nici un caz nu cred cã unui om statornic i s ar putea întâmpla sã ºi întrerupã vreodatã îndatoririle.
Tu însã, Fannius, când spui cã sunt atât de admirat, cât nici nu vãd cã sunt ºi nici nu cer, o faci din prietenie; dar, dupã cât mi se pare, nu l judeci drept pe Cato; cãci sau n a fost înþelept nimeni, ceea ce de fapt cred mai degrabã, sau, dacã a fost cineva înþelept, acela a fost el. în ce chip, ca sã trec cu vederea altele, a îndurat el moartea fiului sãu! Îmi aminteam de Paulus , îl vãzusem pe Gallus , dar aceºtia se arãtaserã tari la moartea unor tineri; Cato însã, la moartea unui om în toatã puterea ºi de un merit deosebit.
De aceea sã nu l pui mai presus de Cato nici mãcar pe acela pe care Apolo l a socotit, dupã cum spui, cel mai înþelept; cãci lui Cato îi sunt lãudate faptele, lui Socrate, vorbele. În ce mã priveºte, pentru ca de acum înainte sã mã adresez amândurora, iatã ce gândesc:


III.
Dacã aº spune cã nu sunt miºcat de pierderea lui Scipio, numai înþelepþii ºi ar putea da seama cu câtã dreptate fac asta; dar desigur aº minþi. Cãci sunt miºcat, lipsit de un astfel de prieten cum, dupã pãrerea mea, nu va mai fi nimeni vreodatã ºi, dupã cum pot afirma, n a mai fost cu siguranþã nimeni. Dar n am nevoie de leac: mã mângâi eu însumi, ºi mângâierea cea mai mare e cã sunt departe de ideea greºitã care i chinuie de obicei pe cei mai mulþi la moartea prietenilor lor. Socotesc cã nimic rãu nu i s a întâmplat lui Scipio; dacã s a întâmplat vreun rãu, mie mi s a întâmplat; iar sã fii greu chinuit de propriile þi nefericiri înseamnã sã þi iubeºti nu prietenul, ci pe tine însuþi. Dar cine ar putea spune cã soarta n a fost bunã cu el? Cãci în afarã de cazul cã ar fi vrut sã ºi doreascã nemurirea, lucru la care nu se gândea defel, ce n a dobândit el din ceea ce i este îngãduit unui om sã doreascã? Ca tânãr a întrecut pe datã prin virtutea sa de necrezut cele mai mari speranþe pe care cetãþenii ºi le puseserã în el încã de copil; n a cerut niciodatã consulatul ºi a fost ales consul de douã ori, prima oarã înainte de timp , a doua oarã la timp, dupã lege, dar aproape prea târziu pentru republicã; nimicind douã oraºe, cele mai aprige duºmane ale stãpânirii noastre , el a stins nu numai rãzboaiele prezente, ci ºi pe cele viitoare. Ce sã mai vorbesc despre caracterul lui deosebit de prietenos, despre dragostea faþã de mama sa, despre dãrnicia faþã de surori, despre bunãtatea faþã de ai sãi, despre dreptatea lui faþã de toþi? Toate acestea vã sunt cunoscute. Iar cât de drag a fost concetãþenilor sãi a arãtat o jalea de la înmormântarea lui. Aºadar, ce bucurie i ar fi putut aduce câþiva ani de viaþã mai mult? Cãci chiar dacã bãtrâneþea n ar fi împovãrãtoare, cum îmi amintesc cã discuta Cato cu mine ºi cu Scipio cu un an înainte de a muri , rãpeºte totuºi acea vigoare de care Scipio se mai bucura încã.
De aceea, datoritã fie norocului, fie strãlucitelor sale merite, a avut o astfel de viaþã încât nu i se mai putea adãuga nimic; iar moartea lui fulgerãtoare nu i a dat rãgaz sã simtã cã moare. Despre felul morþii e greu de vorbit; vedeþi ce bãnuiesc oamenii. Se poate spune totuºi pe bunã dreptate cã pentru Publius Scipio, dintre multele zile de mare sãrbãtoare ºi pline de bucurie pe care le a trãit, cea mai strãlucitã a fost aceea în care, dupã ºedinþa senatului, a fost condus acasã spre searã de cãtre senatori, de poporul roman, de aliaþi ºi de latini, cu o zi înainte de a muri; aºa încât, se pare cã de pe o treaptã atât de înaltã a cinstirii a ajuns mai degrabã la zeii din cer decât la cei din infern.


IV.
Cãci nu sunt de pãrerea celor care de curând au început sã susþinã cã sufletul piere odatã cu corpul ºi cã moartea nimiceºte totul . Are mai mult preþ în ochii mei autoritatea celor vechi, fie a strãmoºilor noºtri, care ne au impus faþã de cei morþi îndatoriri atât de sfinte, ceea ce desigur n ar fi fãcut dacã ar fi crezut cã aceasta n are nici o importanþã pentru ei; fie a învãþaþilor care au trãit în aceastã þarã ºi care, prin principiile ºi învãþãturile lor, au cultivat Grecia Mare, dispãrutã acum, ce i drept, dar pe atunci în plinã înflorire , fie a aceluia care a fost socotit de oracolul lui Apolo drept cel mai înþelept om ºi care nu spunea ca în cele mai multe chestiuni când una, când alta , ci mereu acelaºi lucru: cã sufletele oamenilor sunt divine ºi cã, dupã ce au ieºit din corp, reîntoarcerea la cer le e deschisã ºi cu atât mai uºoarã cu cât cineva a fost mai bun ºi mai drept; de aceeaºi pãrere era ºi Scipio. Acesta, ca ºi cum ar fi presimþit ceva, numai cu câteva zile înainte de moarte, pe când Philus, Manilius ºi încã mulþi alþii erau de faþã, ºi chiar ºi tu, Scaevola, veniseºi împreunã cu mine, a discutat trei zile despre stat; sfârºitul acestei discuþii a fost aproape în întregime privitor la nemurirea sufletelor, lucru pe care spunea cã l auzise de la Africanus în vis, pe când dormea . Dacã este adevãrat cã, la moarte, sufletul tuturor celor mai buni zboarã nespus de uºor de sub paza ºi din lanþurile corpului, ca sã zic aºa, cui credem noi cã i a fost mai uºor drumul spre zei decât lui Scipio? De aceea mã tem ca mâhnirea mea faþã de soarta lui sã nu fie mai degrabã o dovadã de invidie decât una de prietenie. Dacã însã e mai adevãrat cã sufletului moare o datã cu corpul ºi cã dupã aceea nu mai simþim nimic, aºa cum nu existã nici un bine în moarte, tot astfel cu siguranþã nu existã în ea nici un rãu; cãci, pierzându ºi simþirea, e ca ºi cum nu s ar fi nãscut deloc omul de care totuºi ne bucurãm cã s a nãscut, atât noi cât ºi aceastã cetate.
De aceea, dupã cum am spus mai înainte, soarta a fost foarte bunã cu el, dar mai rea cu mine, care ar fi fost mai drept sã mor înaintea lui, fiindcã venisem pe lume mai întâi. Dar mã bucur atât de mult de amintirea prieteniei noastre încât cred cã am trãit fericit, fiindcã mi am dus viaþa alãturi de Scipio, cu care am împãrþit grijile vieþii publice ºi ale celei particulare, de care am fost strâns legat ºi acasã, ºi în armatã, ºi cu care m am înþeles desãvârºit – ºi în asta constã toatã puterea prieteniei – în tot ce voiam, ce simþeam ºi ce gândeam. Aºadar nu mã încântã atât faima de înþelepciune, de care Fannius a amintit mai înainte, mai ales cã e neîntemeiatã, cât speranþa cã amintirea prieteniei noastre va fi eternã; ºi doresc aceasta cu atât mai mult cu cât din toate veacurile se pomenesc abia trei sau patru perechi de prieteni desãvârºiþi1, alãturi de care cred cã posteritatea va pomeni ºi de prietenia lui Scipio cu Laelius.
Fannius. – Într adevãr, Laelius, lucrurile nu pot fi altfel. Dar fiindcã a amintit de prietenie ºi avem timp liber, îmi vei face mare plãcere – sper cã ºi lui Scaevola – dacã, aºa cum faci de obicei când eºti întrebat despre altele, ne vei spune ce crezi despre prietenie, cum o judeci ºi ce sfaturi ne dai.
Scaevola. – Da, pentru mine va fi într adevãr plãcut, ºi Fannius mi a luat o înainte tocmai când încercam sã þi cer acelaºi lucru. De aceea ne vei face amândurora foarte multã plãcere.

V.
Laelius. – Nu m aº împotrivi, dacã aº avea încredere în puterile mele; cãci subiectul e foarte frumos ºi, cum a spus Fannius, avem timp. Dar cine sunt eu sau ce talent am? E un obicei al profesorilor, ºi îndeosebi al celor greci, sã li se propunã un subiect despre care sã discute, oricât de neaºteptat ar fi el; sarcina e grea ºi are nevoie de un exerciþiu nicidecum uºor. De aceea, în privinþa celor ce se pot discuta despre prietenie, vã sfãtuiesc sã i întrebaþi pe cei care ºi fac o profesiune din aceste chestiuni; eu pot sã vã îndemn doar atât: puneþi prietenia mai presus de toate lucrurile omeneºti; nimic nu este atât de apropiat firii noastre, atât de potrivit nouã, fie în împrejurãri fericite, fie în nenorocire.
Dar lucrul de care îmi dau seama mai întâi e cã prietenia nu poate exista decât între oameni buni. ªi, spunând aceasta, nu scormonesc pânã în adânc, ca aceia care discutã aceste lucruri mai precis, poate cu dreptate, dar cu prea puþin folos pentru viaþa practicã; ei susþin cã nimeni, afarã de cel înþelept, nu e om bun. Foarte bine, fie ºi aºa; dar ei presupun o înþelepciune pe care nici un muritor n a dobândit o încã; noi însã trebuie sã avem în vedere ceea ce existã în practica vieþii obiºnuite, nu ceea ce ne închipuim sau dorim. Niciodatã nu voi spune cã C. Fabricius, Manius Curius, Tiberius Coruncaniuis , pe care strãmoºii noºtri îi socoteau înþelepþi, au fost înþelepþi dupã formula acestor filozofi. De aceea sã ºi þinã pentru ei titlul de înþelept, rãu vãzut ºi greu de definit, ºi sã admitã cã aceºtia au fost oameni buni. Nu vor face nici mãcar atât; vor spune cã aceastã însuºire nu i poate fi recunoscutã decât înþeleptului.
Sã ne conducem dar de bunul nostru simþ, cum se spune. Cei care se poartã ºi trãiesc astfel încât buna lor credinþã, integritatea, dreptatea ºi generozitatea lor sunt recunoscute nu dau dovadã de nici o lãcomie, patimã neînfrânatã sau cutezanþã ºi pe deasupra sunt de o mare tãrie de caracter, cum au fost cei pe care i am numit mai înainte, pe aceºtia aº crede cã trebuie sã i numim oameni buni, aºa cum au ºi fost consideraþi, fiindcã, atât cât pot oamenii, urmeazã natura drept cea mai bunã cãlãuzã a unei vieþi morale. Ceea ce mie mi se aratã limpede e cã suntem fãcuþi prin însãºi natura noastrã sã trãim într o anumitã comunitate între noi toþi ºi cã aceasta e cu atât mai strânsã cu cât cineva ne e mai apropiat. Astfel, concetãþenii sunt preferabili celor veniþi de aiurea, rudele preferabile strãinilor; cu aceºtia natura de la sine a creat prietenia, dar aceastã prietenie n are destulã putere. Cãci prietenia e mai presus decât înrudirea, prin aceea cã iubirea poate lipsi din înrudire, din prietenie însã nu; într adevãr, dacã înlãturi iubirea, piere ºi ceea ce numim prietenie, dar înrudirea rãmâne.
Cât de mare însã e puterea prieteniei se poate înþelege mai ales din aceea cã din infinita comunitate a neamului omenesc, pe care însãºi natura a stabilit o, acest sentiment s a concentrat ºi s a restrâns atât de mult încât toatã iubirea se leagã sau între doi oameni, sau între câþiva.

VI.
Prietenia nu e nimic altceva decât înþelegerea deplinã, unitã cu bunãvoinþã ºi iubire, în toate lucrurile divine ºi omeneºti; poate cã, afarã de înþelepciune, zeii nemuritori n au dat omului nimic mai bun. Unii preferã bogãþia, alþii sãnãtatea, unii puterea, alþii onorurile, mulþi chiar plãcerile. Acestea din urmã se potrivesc de fapt dobitoacelor, iar cele dintâi sunt trecãtoare ºi nesigure, depinzând nu atât de planurile noastre cât de întâmplãrile oarbe ale soartei. Cei care pun supremul bine în virtute aceia fac într adevãr foarte bine; dar tocmai aceastã virtute creeazã ºi menþine prietenia, cãci fãrã virtute nu poate exista nicidecum prietenie.
Acum sã înþelegem virtutea dupã practica obiºnuitã a vieþii ºi a vorbirii noastre, sã n o mãsurãm, ca anumiþi învãþaþi, dupã strãlucirea cuvintelor, ºi sã i considerãm oameni buni pe cei ce sunt socotiþi astfel, pe unii ca Paulus, Cato, Gallus, Scipio ºi Philus; viaþa obiºnuitã se mulþumeºte cu aceºtia; iar pe cei pe care nu i gãsim absolut nicãieri sã i lãsãm la o parte.
Aºadar, prietenia între astfel de oameni are avantaje atât de mari încât abia pot sã le numesc. În primul rând, cum poate fi viaþã cu adevãrat, dupã cum spune Ennius, aceea care nu ºi gãseºte liniºtea în iubirea mutualã a unui prieten? Ce e mai plãcut decât sã ai pe cineva cu care sã îndrãzneºti sã vorbeºti totul cum vorbeºti cu tine? Ce preþ ar avea bucuria în împrejurãri fericite, dacã n ai avea pe cineva care sã se bucure de ea la fel ca tine? Iar nenorocirea ar fi greu s o înduri fãrã cineva care s o suporte ºi mai greu decât tine. În sfârºit, toate celelalte lucruri pe care le dorim sunt potrivite fiecare de regulã pentru un singur scop: bogãþia, ca sã te foloseºti de ea; puterea, ca sã fii onorat; onorurile, ca sã fii lãudat; plãcerile, ca sã te bucuri; sãnãtatea, ca sã fii cruþat de durere ºi sã te slujeºti cum trebuie de corpul tãu; prietenia însã conþine cele mai multe avantaje. Oriunde te întorci, ea e de faþã; nu e îndepãrtatã de nicãieri; nu e niciodatã inoportunã, niciodatã supãrãtoare; aºadar nu ne folosim nici de apã, nici de foc, cum se spune , în mai multe împrejurãri decât de prietenie. ªi nu vorbesc acum despre prietenia de rând sau cea obiºnuitã, care ºi ea încântã ºi foloseºte, ci despre cea adevãratã ºi desãvârºitã, cum a fost a celor câþiva despre care se pomeneºte. Cãci prietenia dã mai multã strãlucire împrejurãrilor fericite ºi uºureazã nenorocirea, împãrþind o ºi împãrtãºind o.

VII.
Oricât de multe ºi oricât de mari avantaje ar avea prietenia, ea e fãrã îndoialã mai presus de orice prin aceea cã face sã strãluceascã dulcea speranþã în viitor ºi nu lasã curajul sã slãbeascã sau sã piarã. Cine priveºte un adevãrat prieten priveºte oarecum propriul sãu chip. De aceea cei de departe sunt prezenþi, sãracii trãiesc în belºug, cei slabi sunt puternici ºi, ceea ce e mai greu de spus, morþii trãiesc; atât de multã cinstire, atâta amintire ºi atât de mare regret al prietenilor îi însoþesc. De aceea moartea lor pare fericitã, iar viaþa acestora vrednicã de laudã. Iar dacã vei îndepãrta din lume legãturile de prietenie, nu va mai putea rãmâne în picioare nici o casã, nici un oraº ºi nici mãcar munca câmpului nu va mai dãinui. Dacã aceasta nu se înþelege, se poate vedea limpede din neînþelegeri ºi dezbinãri cât de mare e puterea prieteniei ºi a bunei înþelegeri. Cãci ce familie e atât de trainicã, ce stat atât de puternic, încât sã nu poatã fi rãsturnate din temelii prin uri ºi dezbinãri? Din aceasta se poate vedea cât de binefãcãtoare e prietenia.
Într adevãr, se zice cã un învãþat din Agrigent a spus în versuri greceºti ca un inspirat de zei cã prietenia uneºte, iar dezbinarea risipeºte tot ce existã ºi tot ce se miºcã pe pãmânt ºi în tot universul. Toþi oamenii înþeleg aceasta ºi o ºi dovedesc în fapt. Astfel, dacã vreodatã cineva e dator sã înfrunte un pericol pentru prietenul sãu sau sã ia parte la el, cine nu preamãreºte aceasta cu cele mai mari laude? Ce aclamaþii acum de curând în tot teatrul ia reprezentarea noii piese a lui Marcus Pacuviuis , oaspetele ºi prietenul meu, atunci când, neºtiind regele cine e Oreste, Pilade afirma cã Oreste e el, ca sã fie ucis în locui aceluia, iar Oreste, aºa cum ºi era, susþinea într una cã el e Oreste! Spectatorii, în picioare, aplaudau o simplã nãscocire; ce credem cã ar fi fãcut, dacã ar fi fost adevãrat? Natura însãºi îºi dezvãluia nestânjenit puterea, de vreme ce oamenii socoteau cã e bine la altul ceea ce nu puteau face ei înºiºi.
Mi se pare cã asta e tot ce am putut spune cã gândesc despre prietenie. Dacã, afarã de aceasta, sunt ºi altele (ºi eu cred cã sunt multe), sã i întrebaþi, de veþi gãsi de cuviinþã, pe cei care dezbat aceste lucruri.
Fannius. – Noi însã te vom întreba mai bine pe tine; de altminteri i am întrebat adesea ºi pe aceºtia ºi i am ascultat de fapt cu plãcere, dar felul tãu de a trata lucrurile e oarecum altul.
Scaevola. – Ai afirma o ºi mai mult, Fannius, dacã de curând, când s a discutat despre stat, te ai fi aflat în grãdina lui Scipio. Ce apãrãtor al dreptãþii a fost el atunci împotriva iscusitei cuvântãri a lui Philus !
Fannius. – De fapt, i a fost uºor celui mai drept dintre oameni sã apere dreptatea.
Scaevola. – Dar prietenia? Oare nu i va fi uºor s o apere celui care ºi a câºtigat cea mai mare glorie, fiindcã a pãstrat o cu cea mai neclintitã cinste, statornicie ºi dreptate?


VIII.
Laelius. – Dar aceasta înseamnã sã mã constrângeþi; cãci ce intereseazã cum mã constrângeþi? Fapt e cã mã constrângeþi, într adevãr, sã reziºti stãruinþelor ginerilor, mai ales când e vorba de o dorinþã îndreptãþitã, nu e numai greu, dar nici mãcar nu e drept.
Aºadar, gândindu mã foarte adesea la prietenie, mi se pare de obicei cã trebuie sã ne întrebãm mai ales dacã prietenia e doritã din pricina slãbiciunii ºi a lipsurilor noastre, pentru ca, printr un schimb reciproc de servicii, fiecare sã primeascã de la altul ceea ce n ar putea obþine prin propriile sale forþe, ºi sã rãspundã la fel la rândul sãu, sau dacã aceasta e într adevãr un aspect al prieteniei, dar cã ea are o altã cauzã mai importantã, mai nobilã ºi mai legatã de natura omeneascã. Iubirea e de fapt impulsul iniþial la legarea unei prietenii, de unde ºi vine numele de prietenie . Foloase obþinem adesea chiar ºi de la cei care sunt cultivaþi printr o prietenie fãþarnicã ºi sunt respectaþi datoritã împrejurãrilor; în prietenie însã nu e nimic mincinos, nimic prefãcut, ºi totul în ea e adevãrat ºi spontan.
De aceea mi se pare cã prietenia îºi are originea mai degrabã în natura omului decât în nevoie, cã provine mai mult dintr o înclinare sufleteascã, unitã cu un sentiment de iubire, decât din calculul folosului pe care l ar putea aduce. Ce este aceastã înclinare naturalã se poate observa chiar la unele animale, care, pânã la o vreme, îºi iubesc puii ºi sunt iubite de ei atât de mult încât se vede uºor impulsul lor natural. Lucrul e cu mult mai evident la om: mai întâi din dragostea pe care o vedem între copii ºi pãrinþi, ºi care nu se poate curma decât printr o crimã îngrozitoare; apoi, când apare un sentiment de iubire asemãnãtor, în momentul când gãsim pe cineva cu care ne potrivim la caracter ºi la fire fiindcã vedem parcã strãlucind în el, ca sã zic aºa, cinstea ºi virtutea.
Nimic, într adevãr, nu e mai vrednic de iubire decât virtutea, nimic care sã ne îmbie mai mult la iubire, de vreme ce noi iubim într un fel, pentru virtutea ºi cinstea lor, chiar oameni pe care nu i am vãzut niciodatã. Cui nu i place sã ºi aminteascã cu dragoste plinã de afecþiune de Caius Fabricius ºi de Manius Curius, pe care nu i a vãzut niciodatã? Dar cine nu i urãºte pe Tarquinius Superbus, pe Spurius Cassius ºi pe Spurius Maelius ? În Italia s au dat lupte pentru supremaþie cu doi comandanþi, cu Pirus ºi cu Hanibal; împotriva unuia, din cauza cinstei lui, nu suntem prea porniþi; pe celãlalt, din cauza cruzimii lui, aceastã cetate îl va urî totdeauna.

IX.
Iar dacã puterea cinstei este atât de mare încât o preþuim la cei pe care nu i am vãzut niciodatã sau, ceea ce e ºi mai mult, chiar la duºmani, ce e de mirare dacã sufletele oamenilor sunt miºcate când li se pare cã vãd virtutea ºi bunãtatea acelora cu care pot fi uniþi prin legãturi de fiecare zi? Totuºi prietenia se întãreºte prin binefacerile primite, printr un devotament încercat ºi, pe deasupra, prin intimitate; prin adãugarea acestora la impulsul iniþial spre iubire se naºte o minunatã ºi mare afecþiune. Dacã unii cred cã asta porneºte din slãbiciune, pentru ca fiecare sã aibã prin cine obþine ceea ce doreºte, ei atribuie prieteniei, despre care pretind cã provine din lipsã ºi din nevoie, o origine peste mãsurã de umilã ºi foarte puþin nobilã, ca sã zic aºa. Dacã lucrurile ar sta astfel, cu cât cineva ar crede cã are mai puþine posibilitãþi, cu atât ar fi mai apt pentru prietenie; ceea ce e departe de a fi aºa.
Cãci cu cât cineva are mai multã încredere în sine ºi cu cât cineva e mai întãrit prin virtute ºi înþelepciune, astfel încât sã nu aibã nevoie de nimeni ºi sã considere cã toate ale sale depind numai de sine, cu atât mai mult cautã ºi cultivã prieteniile. Cum adicã? Avea Africanus nevoie de mine? Nicidecum, pe Hercule! Nici eu de el; însã eu l am iubit dintr un fel de minunare faþã de virtutea lui, iar el, la rândul sãu, m a preþuit poate dintr o oarecare stimã pe care o avea pentru caracterul meu; intimitatea a sporit afecþiunea. Dar cu toate cã multe ºi mari avantaje au rezultat din aceasta, motivele de iubire n au fost totuºi determinate de speranþa dobândirii lor.
Cãci dupã cum nu suntem binefãcãtori ºi darnici ca sã cerem recunoºtinþã (cãci nu facem o binefacere ca sã luãm camãtã, ci suntem înclinaþi din fire spre dãrnicie), tot astfel socotim cã trebuie sã cãutãm prietenia nu împinºi de speranþa în rãsplatã, ci pentru cã tot preþul ei stã tocmai în iubire.
Cei care, ca animalele, raporteazã totul la plãcere sunt cu totul de altã pãrere; ºi nu e de mirare; cãci nu pot sã ºi ridice privirile la nimic înalt, la nimic mãreþ ºi divin cei care ºi au înjosit puterea de cugetare punând o toatã în slujba unui lucru atât de nedemn ºi atât de vrednic de dispreþ. De aceea sã i îndepãrtãm din aceastã discuþie, iar noi sã înþelegem cã sentimentul de iubire ºi dragostea devotatã se nasc în chip firesc de îndatã ce se iveºte virtutea. Cei care doresc aceastã virtute se leagã ºi se apropie mai mult între ei, ca sã se bucure de prezenþa celui pe care au început sã l iubeascã ºi de caracterul lui; ei sunt egali ºi asemãnãtori în iubire, mai înclinaþi sã facã servicii decât sã le cearã, ºi aceasta e nobila întrecere dintre ei. Astfel se vor dobândi din prietenie cele mai mari foloase ºi ideea despre originea ei determinatã de natura omului, nu de slãbiciunea lui, ne va apãrea mai demnã ºi mai adevãratã. Cãci dacã interesul ar lega prieteniile, tot el, schimbându se, le ar destrãma; dar fiindcã natura nu se poate schimba, adevãratele prietenii sunt eterne. De fapt, vedeþi acum originea prieteniei, afarã numai dacã n aveþi voi de spus ceva.
Fannius. – Nu, continuã tu, Laelius; cãci am dreptul sã rãspund ºi pentru el, care e mai tânãr.
Scaevola. – Bine spui, Fannius. De aceea sã ascultãm.


X.
Laelius. – Ascultaþi dar, dragii mei, ceea ce discutam foarte adesea cu Scipio despre prietenie. De altminteri el spunea cã nimic nu e mai greu decât ca prietenia sã dureze pânã în ultima zi a vieþii; cãci de multe ori se întâmplã sau ca interesele sã fie deosebite, sau ca ideile politice sã nu fie aceleaºi, ºi adesea se schimbã pânã ºi caracterul oamenilor, uneori din cauza împrejurãrilor nefericite, alteori datoritã înaintãrii în vârstã. ªi dovada despre aceste lucruri o lua din comparaþia cu prima tinereþe, fiindcã cele mai mari iubiri ale copiilor înceteazã îndatã ce ºi pãrãsesc toga pretextã; dacã însã le prelungesc pânã în anii tinereþii, ele se destramã totuºi uneori din cauza rivalitãþii pentru încheierea unei cãsãtorii sau pentru vreun alt avantaj pe care nu l pot obþine amândoi prietenii deodatã. ªi chiar dacã unii au continuat prietenia mai departe, ea a fost totuºi zdruncinatã adesea, dacã au ajuns la rivalitate pentru onoruri; cãci nu existã pacoste mai mare pentru prietenie decât lãcomia de bani a celor mai mulþi ºi lupta pentru onoruri ºi glorie a celor mai buni, luptã din care s au iscat adesea duºmãnii înverºunate între cei mai buni prieteni.
Dezbinãri mari ºi de cele mai multe ori legitime se ivesc ºi atunci când se cere de la prieteni ceva nedrept, de pildã sã fie uneltele unei patimi sau ajutoare la sãvârºirea unei nedreptãþi; cei care refuzã, oricât de frumos ar face o, sunt acuzaþi totuºi cã ºi calcã datoria de prieteni de cãtre cei cãrora nu vor sã le facã pe plac; aceia însã care îndrãznesc sã cearã orice de la un prieten recunosc, prin însãºi cererea lor, cã vor face totul pentru un prieten. Nemulþumirea adânc înrãdãcinatã a acestora nu numai cã pune capãt de obicei legãturilor de prietenie, dar chiar dã naºtere unor uri fãrã moarte. Aceste multe primejdii ameninþã prieteniile ca o fa


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
Marcus Tulius Cicero - Despre prietenie

XV.
Nu trebuie, prin urmare, sã i ascultãm pe oamenii moleºiþi de plãceri, dacã vor discuta vreodatã despre prietenie, pe care n o cunosc nici din practicã, nici din teorie; cãci, o, credinþã a zeilor ºi a oamenilor, cine ar vrea sã înoate în toate bogãþiile ºi sã trãiascã într un belºug fãrã margini, dacã i s ar cere sã nu iubeascã pe nimeni ºi nici sã nu fie iubit de cineva? Asta e viaþa tiranilor, în care nu poate exista desigur nici credinþã, nici dragoste, nici încredere într un devotament statornic, în care totul e necontenitã bãnuialã ºi îngrijorare, în care nu e loc pentru prietenie. Într adevãr, cine l ar putea iubi pe cel de care se teme sau pe cel de care crede cã e temut? Totuºi, din prefãcãtorie, cel puþin pentru un timp, tiranii sunt respectaþi. Dar dacã cumva cad, cum se întâmplã de obicei, atunci se vede cât de mult au fost lipsiþi de prieteni. Tarquinius spunea, se zice, cã numai în exil înþelesese cine îi fuseserã prieteni credincioºi ºi cine necredincioºi, atunci când nu mai putea sã i trateze dupã merit nici pe unii, nici pe alþii.
De altminteri, cu trufia ºi neobrãzarea lui, m aº mira sã fi putut avea vreun prieten. Dupã cum moravurile celui pe care l am amintit n au putut sã i creeze adevãraþi prieteni, tot astfel bogãþiile multor oameni preaputernici înlãturã prieteniile sincere. Cãci nu numai cã Norocul însuºi este orb, ci foarte adesea îi orbeºte ºi pe cei pe care i a îmbrãþiºat; astfel, de obicei, ei sunt mânaþi de dispreþ ºi aroganþã, ºi nimic nu poate fi mai nesuferit decât un bogat fãrã minte. Poþi vedea într adevãr cã unii care înainte au avut purtãri binevoitoare se schimbã datoritã puterii militare sau civile, sau cã, datoritã prosperitãþii, dispreþuiesc vechile prietenii ºi se dedicã altora noi.
Ce este însã mai stupid decât ca, având din belºug bogãþii, mijloace bãneºti ºi putere, sã ºi procure tot ce se poate procura cu bani: cai, sclavi, îmbrãcãminte aleasã, vase de preþ, ºi sã nu ºi câºtige prieteni, adicã podoaba cea mai de seamã ºi cea mai frumoasã a vieþii? Într adevãr, atunci când îºi procurã celelalte lucruri, nu ºtiu pentru cine le procurã, nici pentru cine se trudesc (cãci fiecare dintre ele aparþine celui care e mai puternic); dar fiecare om rãmâne posesorul statornic ºi sigur ai prieteniilor sale; astfel încât, chiar dacã ar rãmâne neatinse celelalte bunuri, care sunt un fel de daruri ale Norocului, totuºi viaþa pustie ºi lipsitã de prieteni n ar putea fi plãcutã. Dar de ajuns despre acestea.

XVI.
Trebuie însã sã stabilim acum pânã unde poate merge prietenia ºi unde trebuie sã se opreascã. Asupra acestei chestiuni vãd cã existã trei pãreri, dintre care eu nu aprob nici una: prima cere sã avem faþã de prieteni aceleaºi sentimente ca ºi faþã de noi înºine; a doua, ca devotamentul nostru faþã de prieteni sã fie absolut egal cu devotamentul lor faþã de noi; a treia, ca fiecare sã fie preþuit de prieteni atât cât preþuieºte el însuºi.
Nu aprob absolut nici una din aceste trei pãreri. Cea dintâi, anume ca fiecare sã fie animat de aceleaºi sentimente faþã de prieten ca ºi faþã de sine, nu e întemeiatã. Într adevãr, cât de multe lucruri pe care nu le am face niciodatã pentru noi le facem pentru prieteni! Rugãm pe un nevrednic, cerem îndurare, sau ne mâniem prea aspru pe cineva ºi l atacãm cu prea mare violenþã, toate lucruri care, fãcute în interesul nostru, nu sunt îndeajuns de demne, dar în interesul prietenilor sunt întru totul onorabile; numeroase sunt împrejurãrile în care oameni buni sacrificã multe din avantajele lor ºi îngãduie sã le fie micºorate, pentru ca sã se bucure de ele mai degrabã prietenii decât ei înºiºi.
A doua pãrere e cea care mãrgineºte prietenia la un schimb egal de servicii ºi de bunãvoinþã. Asta înseamnã însã sã calculezi prietenia strâmt ºi meschin, aºa încât socoteala încasãrilor sã fie egalã cu a cheltuielilor. Adevãrata prietenie mi se pare cã e mai bogatã ºi mai generoasã, ºi cã nu ia seama strict sã nu dea mai mult decât primeºte; cãci nu trebuie sã ne temem sã nu pierdem ceva, sã nu ni se scurgã printre degete sau sã nu întrecem mãsura în favoarea prietenului.
Cea de a treia pãrere, aceea ca fiecare sã fie preþuit de prieteni atât cât se preþuieºte singur, e delimitarea cea mai detestabilã, într adevãr, adesea unii sunt prea descurajaþi sau sperã prea puþin sã ºi îmbunãtãþeascã soarta. Nu e deci o dovadã de prietenie sã fii faþã de unul ca acesta cum este el faþã de tine, ci mai degrabã sã te strãduieºti ºi sã faci aºa încât sã ridici moralul prietenului descurajat, sã l faci sã spere în mai bine ºi sã aibã o pãrere mai bunã despre sine. Aºadar, trebuie sã fixãm o altã definiþie adevãratei prietenii, dupã ce voi fi spus ceea ce critica Scipio de obicei mai mult decât orice. El spunea cã nu s ar fi putut gãsi nici o vorbã mai potrivnicã prieteniei decât a aceluia care afirmase cã „trebuie sã iubeºti aºa ca ºi cum odatã ar trebui sã urãºti�; nu se putea lãsa convins sã creadã, adãugã el, cã aceastã vorbã, aºa cum gândea lumea, fusese spusã de Bias , care a fost socotit unul din cei ºapte înþelepþi; aceasta, zicea, e pãrerea unui om corupt, a unui ambiþios sau a unuia care reduce totul la interesul sãu. Într adevãr, cum va putea fi cineva prietenul cuiva cãruia socoteºte cã i ar putea fi duºman? Ba chiar va trebui sã doreascã în tot chipul ca prietenul sã greºeascã cât mai des, ca sã i dea cât mai multe prilejuri sã l critice; în schimb însã, va trebui sã se neliniºteascã de succesele ºi de profiturile prietenilor, sã sufere din cauza lor ºi sã le invidieze.
De aceea, de fapt, acest îndemn, al oricui ar fi, duce la suprimarea prieteniei. Ar fi trebuit sã se recomande mai degrabã sã punem atâta grijã în alegerea prietenilor încât sã nu începem niciodatã sã iubim pe cineva pe care cândva l am putea urî. Mai mult chiar, Scipio socotea cã, dacã n am fost fericiþi în alegerea prietenilor, trebuie sã i suportãm mai degrabã decât sã ne gândim cã le am putea fi cândva duºmani.

XVII.
Aºadar eu socotesc cã în prietenie trebuie sã þinem seama de aceste condiþii: pe de o parte, moravurile prietenilor sã fie alese; pe de alta, sã existe între ei o înþelegere în toate privinþele, în idei ºi în dorinþe, fãrã nici o excepþie, astfel încât, dacã s ar ivi cazul sã fim obligaþi a sprijini interese mai puþin drepte ale prietenilor în care ar fi angajate viaþa sau reputaþia lor, sã ne abatem puþin din drumul drept, numai sã nu ieºim din aceasta cu totul dezonoraþi; cãci în prietenie putem merge cu iertarea numai pânã la un anumit punct. Nu trebuie însã sã nesocotim reputaþia noastrã ºi nu trebuie sã privim ca o armã neînsemnatã pentru viaþa politicã stima concetãþenilor noºtri, pe care e ruºinos s o dobândim prin linguºiri ºi aprobãri; nu trebuie sã respingem nicidecum virtutea, care aduce dupã ea iubirea.
Dar – revin adesea la Scipio, care vorbea mereu despre prietenie – el se plângea cã oamenii sunt mai grijulii în toate decât în prietenie: fiecare, zicea el, poate spune câte capre ºi câte oi are, dar nu poate spune câþi prieteni are; îºi dau silinþa când e vorba sã le cumpere, dar nu chibzuiesc când îºi aleg prietenii ºi n au anumite semne ºi peceþi dupã care sã i judece pe cei apþi pentru prietenie. Aºadar, trebuie sã alegem prieteni fermi, neclintiþi, statornici, de care se simte mare lipsã. ªi e foarte greu sã i judeci, dacã nu i ai încercat; iar încercarea n o poþi face decât în prietenie. Astfel, prietenia precede judecãþii ºi anuleazã putinþa noastrã de a o încerca.
Aºadar, datoria celui cuminte e sã ºi înfrâneze, cum înfrânezi un car de curse, elanul afecþiunii, pentru ca astfel sã ne folosim de prietenie ca de niºte cai struniþi, dupã ce am pus la încercare într o oarecare mãsurã caracterul prietenilor. Unii ºi aratã adesea limpede lipsa de caracter, când e vorba de o micã sumã de bani; alþii însã, pe care o sumã micã nu i a putut influenþa, se dau pe faþã când e vorba de una mare. Dar dacã se gãsesc unii care socotesc josnic sã prefere prieteniei banii, unde i vom gãsi pe aceia care sã nu punã mai presus de prietenie onorurile, magistraturile, comandamentele, rangurile ºi influenþa, aºa încât, când de o parte li s ar propune aceste avantaje, iar de alta drepturile prieteniei, n ar prefera cu mult pe cele dintâi? Cãci omul prin firea lui nu e în stare sã dispreþuiascã puterea; ºi chiar când a obþinut o prin nesocotirea prieteniei, crede cã i se va trece cu vederea, întrucât n a nesocotit prietenia fãrã un motiv puternic. Aºadar, adevãratele prietenii le gãseºti foarte greu la cei care trãiesc în mijlocul onorurilor ºi treburilor publice; cãci unde ai putea gãsi pe acela care sã prefere înãlþãrii sale în rang pe aceea a prietenului sãu? ªi, ca sã las la o parte acestea, cât de împovãrãtoare ºi cât de penibilã pare celor mai mulþi împãrtãºirea nenorocirilor prietenilor! N ai gãsi uºor omul gata sã se încarce cu ele. Deºi Ennius a spus pe bunã dreptate: Prietenul bun la vreme de cumpãnã þi se vãdeºte, totuºi, cei mai mulþi oameni se dovedesc vinovaþi de aceste douã pãcate, uºurãtatea ºi slãbiciunea; sau, atunci când le merge bine, îºi dispreþuiesc prietenii, sau, când prietenii sunt în nenorocire, îi pãrãsesc. Aºadar, pe acela care în amândouã împrejurãrile se va arãta serios, statornic, neclintit în prietenie trebuie sã l socotim dintr un neam de oameni cu totul rar ºi aproape divin.

XVIII.
Iar fundamentul acestei stabilitãþi ºi statornicii pe care le cãutãm în prietenie e buna credinþã; cãci tot ce e nesincer e instabil. Afarã de aceasta, se cuvine sã alegem un prieten deschis, apropiat ºi în deplin acord cu noi, adicã având aceleaºi înclinãri ca ºi noi. Toate acestea contribuie la fidelitate; într adevãr, o fire schimbãtoare ºi complicatã nu poate fi credincioasã ºi nici acela care nu are aceleaºi înclinãri ca ºi noi ºi nu ni se potriveºte ca fire nu poate fi sigur sau statornic. Trebuie sã mai adãugãm la aceasta cã unui prieten nu trebuie sã i placã sã ºi învinuiascã prietenul sau sã dea crezare învinuirilor ce i se aduc de alþii; toate acestea au importanþã pentru statornicia despre care discut acum. Astfel se adevereºte ceea ce am spus la început, cã nu poate exista prietenie decât între cei buni. Într adevãr, este o însuºire a omului bun, pe care l putem numi ºi înþelept, sã observe aceste douã reguli în prietenie: mai întâi sã nu existe în ea nici urmã de minciunã sau prefãcãtorie (cãci unui om cinstit i se potriveºte mai bine sã urascã fãþiº decât sã ºi ascundã gândurile înapoia frunþii); în al doilea rând, nu numai sã respingã acuzaþiile nedrepte aduse de cineva, dar nici el însuºi sã nu fie bãnuielnic, crezând tot timpul cã prietenul sãu ºi a cãlcat vreo îndatorire.
Trebuie sã se adauge la aceasta o anumitã gingãºie în vorbã ºi în purtãri, un condiment destul de preþios al prieteniei. Firea închisã ºi seriozitatea în orice împrejurare au, ce i drept, o anumitã gravitate, dar prietenia trebuie sã fie mai destinsã, mai liberã, mai plãcutã ºi mai înclinatã spre orice amabilitate ºi bunãvoinþã.

XIX.
Însã aici se ridicã o întrebare puþin cam grea, aceea dacã uneori trebuie sã preferãm prietenii noi, demni de prietenie, celor vechi, dupã cum de obicei preferãm caii tineri celor bãtrâni, îndoialã nevrednicã de un om! Cãci nu trebuie sã ne saturãm de prietenie ca de alte lucruri; cele mai vechi prietenii, întocmai ca vinurile care îºi duc bine anii, trebuie sã fie cele mai plãcute, ºi este adevãratã vorba cã trebuie sã mãnânci multe baniþe de sare împreunã cu cineva pentru a þi îndeplini datoria de prieten. Prieteniilor noi însã, dacã ne fac sã sperãm, întocmai ca plantele neînºelãtoare, cã vor da rod, nu trebuie sã fie respinse nici ele, totuºi cele vechi trebuie sã ºi pãstreze valoarea; cãci timpul ºi obiºnuinþa au o foarte mare importanþã în prietenie. Ba chiar, ca sã revin la caii despre care am amintit, nu existã om care, dacã nu se opune nimic, sã nu se foloseascã mai bucuros de cel cu care este obiºnuit decât de unul nedresat ºi necunoscut. Iar obiºnuinþa are importanþã nu numai când e vorba de fiinþe, ci ºi de lucruri neînsufleþite, de vreme ce ne plac ºi locurile, chiar cele muntoase ºi pãduroase, în care am stat mai multã vreme.
Dar lucrul cel mai însemnat în prietenie e sã fii egal cu inferiorul tãu. Cãci existã adesea o anumitã superioritate, cum era aceea a lui Scipio în grupul nostru, ca sã zic aºa. El nu s a socotit niciodatã mai presus decât Philus, decât Rupilius, decât Mummius ºi nici decât prietenii de un rang inferior; iar pe fratele sãu Quintus Maximus , om cu totul deosebit, dar nicidecum egal cu dânsul, fiindcã era mai în vârstã, îl stima ca ºi cum i ar fi fost superior, ºi dorea ca, ajutaþi de el, toþi ai sãi sã ajungã mai bine.
Iatã ce trebuie sã facã ºi sã imite toþi, astfel încât, dacã au dobândit vreo superioritate în privinþa virtuþii, a talentului sau a situaþiei, sã împartã foloasele cu ai lor ºi sã le punã în comun cu rudele lor; iar dacã s au nãscut din pãrinþi modeºti, dacã au rude mai umile, fie ca inteligenþã, fie ca situaþie, sã le sporeascã bunãstarea ºi sã contribuie la cinstirea ºi la ridicarea lor; aºa cum, în piesele de teatru, cei care câtva timp, fiindcã nu li se cunoºteau familia ºi neamul, au fost în sclavie, dupã ce au fost recunoscuþi ºi gãsiþi fii de zei sau de regi, îºi pãstreazã totuºi iubirea faþã de pãstorii pe care mulþi ani i au socotit pãrinþi; aceasta trebuie s o facem desigur cu mult mai mult faþã de niºte pãrinþi reali, de adevãraþii noºtri pãrinþi. Cãci rãsplata talentului, a virtuþii ºi a oricãrei superioritãþi o dobândeºti în toatã plinãtatea ei atunci când o împãrþi cu toþi cei care þi sunt mai apropiaþi.

XX.
Aºadar, dupã cum cei care sunt superiori în legãturile lor strânse de prietenie trebuie sã se facã egalii inferiorilor lor, tot astfel cei inferiori nu trebuie sã se întristeze cã prietenii lor îi întrec prin talent, situaþie sau rang. Cei mai mulþi dintre aceºtia se plâng mereu de câte ceva sau, mai mult chiar, nu contenesc cu reproºurile, ºi aceasta mai ales dacã socotesc cã au motive sã afirme cã s au purtat cu prietenii îndatoritor, prieteneºte ºi fãrã sã ºi cruþe osteneala. E peste mãsurã de nesuferit acel soi de oameni care þi reproºeazã serviciile ce þi aduc, de care trebuie sã ºi aminteascã cine le a primit, nu sã le aminteascã cine Ie a fãcut.
De aceea cei care sunt superiori nu numai cã trebuie sã se coboare la nivelul prietenilor, dar trebuie sã i ridice, în vreun fel, pe cei inferiori. Cãci sunt unii care fac prieteniile nesuferite de îndatã ce cred cã sunt dispreþuiþi; asta nu se întâmplã de obicei decât celor care se socotesc ei înºiºi vrednici de a fi dispreþuiþi ºi care trebuie sã fie lecuiþi de aceastã pãrere nu numai cu vorba, ci ºi cu fapta. Trebuie sã dai fiecãruia mai întâi atât cât tu însuþi poþi da, ºi apoi, atât cât cel pe care l iubeºti ºi l ajuþi poate duce. Nu poþi, oricât de mult te ai distinge, sã i faci pe toþi ai tãi sã ajungã la cele mai înalte onoruri, dupã cum Scipio l a putut face consul pe Publius Rupilius, dar nu ºi pe fratele acestuia, Lucius. Dar dacã ai putea sã acorzi cuiva orice, trebuie totuºi sã vezi ce e în stare sã ducã în spate.
În general, valoarea prieteniei trebuie s o judecãm atunci când caracterul s a format ºi vârsta s a maturizat; dacã unii, în prima tinereþe, au fost pasionaþi de vânãtoare sau de jocul cu mingea, nu trebuie pentru asta sã aibã drept prieteni intimi pe cei pe care i au preþuit atunci, fiindcã aveau ºi ei aceeaºi pasiune. În chipul acesta, doicile ºi pedagogii , în virtutea vechimii legãturilor, vor pretinde cea mai mare afecþiune; pe aceºtia nu trebuie desigur sã i nesocotim, dar trebuie sã i preþuim într un alt mod. Altfel prieteniile nu pot rãmâne statornice. Într adevãr, unor caractere diferite le urmeazã gusturi diferite, a cãror deosebire desface prieteniile; ºi tocmai de aceea cei buni nu pot fi prieteni cu cei rãi, nici cei rãi cu cei buni, pentru cã între ei existã o deosebire de caractere ºi de gusturi cum nu se poate mai mare.
De asemenea, în prietenie se poate recomanda pe bunã dreptate ca o afecþiune fãrã mãsurã – ceea ce se întâmplã foarte des – sã nu stea în calea unor interese deosebite ale prietenilor. Ca sã revin la legende, Neoptolem n ar fi putut cuceri Troia, dacã ar fi vrut sã l asculte pe Lycomedes, în casa cãruia fusese crescut ºi care, vãrsând multe lacrimi, încerca sã l împiedice sã plece la rãzboi. Adesea se ivesc împrejurãri importante în care trebuie sã te desparþi de prieteni; cel care vrea sã le împiedice, pentru cã ar suporta greu lipsa cuiva, acela are o fire slabã, lipsitã de bãrbãþie ºi, tocmai din acest motiv, e prea puþin drept în prietenie. În orice privinþã trebuie sã te gândeºti ce ceri de la un prieten ºi ce i îngãdui sã obþinã de la tine.

XXI.
Uneori durerea de a renunþa la prietenii e inevitabilã (cãci discuþia noastrã coboarã acum de la prieteniile intime ale înþelepþilor la prieteniile obiºnuite). Adesea viciile ascunse ale prietenilor izbucnesc, dãunând fie prietenilor înºiºi, fie altora, dar ºi atunci ruºinea acestor vicii se revarsã asupra prietenilor. De aceea trebuie sã facem sã înceteze astfel de prietenii, slãbindu le pe încetul, ºi, dupã cum l am auzit pe Cato spunând, e preferabil sã le destrãmãm decât sã le rupem, numai dacã nu e vorba de o insultã cu totul intolerabilã, aºa încât sã nu fie nici drept, nici onorabil ºi nici posibil sã nu urmeze pe datã ruptura ºi despãrþirea.
Dar dacã se va produce o schimbare de caracter sau de gusturi, cum se întâmplã de obicei, sau dacã va interveni o neînþelegere în legãturã cu partidele politice (cãci vorbesc acum, dupã cum am spus cu puþin înainte, nu despre prieteniile înþelepþilor, ci despre cele obiºnuite), va trebui sã evitãm ca, renunþând la prietenie, sã pãrem cã prin aceasta am pornit pe duºmãnie; într adevãr, nu e nimic mai ruºinos decât sã porþi rãzboi cu cel cu care ai trãit în strânsã prietenie. Scipio, dupã cum ºtiþi, rupsese din cauza mea prietenia cu Quintus Pompeius ; iar din cauza vrajbei care dezbina pe atunci statul, s a îndepãrtat de colegul nostru Metellus , în amândouã împrejurãrile s a purtat cu o demnã autoritate ºi fãrã o supãrare prea aprigã.
De aceea, mai întâi de toate, trebuie sã ne strãduim sã nu se iveascã dezbinãri între prieteni; iar dacã se întâmplã aºa ceva, sã avem grijã sã dãm mai degrabã impresia cã prieteniile s au stins decât cã au fost înãbuºite. Trebuie sã luãm seama chiar ca prieteniile sã nu se transforme în duºmãnii crâncene, din care se nasc certuri, insulte ºi jigniri. Dacã totuºi acestea sunt suportabile, trebuie sã le rãbdãm ºi sã i acordãm vechii prietenii aceastã cinste, ca vinovat sã fie cel care face nedreptatea, nu cel care o suferã. În general existã un singur mijloc de a te feri de aceste greºeli si neplãceri ºi de a lua mãsuri împotriva lor, acela de a nu þi dãrui inima prea repede ºi nici cui nu meritã.
Sunt demni de prietenie cei care au de ce fi iubiþi numai pentru ei înºiºi. Speþã rarã; de fapt, tot ce este excelent este rar ºi nu e nimic mai greu decât sã gãseºti ceva care sã fie cu totul desãvârºit în genul sãu. Dar cei mai mulþi oameni nu cunosc nimic bun printre lucrurile omeneºti decât ceea ce aduce câºtig ºi, ca ºi în privinþa animalelor, îi iubesc îndeosebi pe prietenii de pe urma cãrora sperã cã vor trage cel mai mare profit.
Astfel, ei sunt lipsiþi de acea preafrumoasã ºi cu totul fireascã prietenie, cea cãutatã de dragul ei însãºi ºi pentru ea însãºi, ºi nu înþeleg, luându se (pe ei, de exemplu, care este esenþa ºi forþa acestei prietenii. Fiecare se iubeºte pe sine nu pentru a obþine de la sine vreo rãsplatã a iubirii sale, ci fiindcã fiecare îºi este drag din fire. ªi dacã nu se va întâmpla la fel ºi în prietenie, nu vom gãsi niciodatã un adevãrat prieten; cãci acesta este un fel de alter ego. Iar dacã la animale, la cele care trãiesc în vãzduh, în apã ºi pe pãmânt, la cele domestice ºi la cele sãlbatice, este evident mai întâi cã se iubesc pe ele însele (cãci acest instinct se naºte odatã cu fiecare fiinþã), apoi cã doresc ºi cautã animalele de acelaºi fel, de care se apropie (ºi fac aceasta cu patimã ºi cu ceva care aduce a dragoste omeneascã), cu cât e mai firesc acest sentiment la om, care se iubeºte pe sine însuºi ºi care cautã un alt om al cãrui suflet sã l uneascã cu al sãu atât de strâns încât sã facã, aº zice, din douã suflete unul singur!

XXII.
Dar cei mai mulþi vor în chip ciudat, ca sã nu spun fãrã ruºine, sã aibã un astfel de prieten cum nu pot fi ei înºiºi ºi cer prietenilor ceea ce ei înºiºi nu le dau. E drept însã ca mai întâi sã fii tu însuþi om de treabã ºi apoi sã cauþi un altul asemãnãtor cu tine. Între astfel de oameni se poate întãri acea statornicie în prietenie de care ne ocupãm încã de mult, întrucât oamenii uniþi prin iubire în primul rând îºi stãpânesc poftele, cãrora ceilalþi le sunt sclavi, apoi iubesc echitatea ºi dreptatea, fac totul unul pentru altul, nu cer niciodatã unul de la altul nimic decât ce e cinstit ºi drept, ºi nu numai cã se cinstesc ºi se iubesc între ei, dar se ºi respectã; cãci cine suprimã respectul din prietenie, acela îi rãpeºte cea mai mare podoabã.
Aºadar, fac o greºealã primejdioasã cei care cred cã în prietenie se pot rãsfãþa în voie toate poftele ºi toate pãcatele; prietenia a fost datã de naturã ca sprijinitoare a virtuþilor, nu ca tovarãºã a viciilor, pentru ca – deoarece virtutea singurã n ar putea ajunge la þelul suprem – sã ajungã acolo unitã ºi asociatã cu prietenia. Dacã aceastã alianþã existã, a existat sau va exista între unii oameni, ea trebuie consideratã drept cea mai bunã ºi mai fericitã tovãrãºie în drumul spre binele suprem. Aceasta este, zic, alianþa care cuprinde într însa tot ce oamenii socotesc vrednic de a fi dorit, bunul nume, gloria, liniºtea ºi bucuria sufleteascã, aºa încât, când te bucuri de acestea, viaþa e fericitã, iar fãrã ele nu poate fi aºa. Fiindcã acesta e lucrul cel mai bun ºi cel mai de seamã, dacã vrem sã l dobândim, trebuie sã nãzuim spre virtute, fãrã de care nu putem dobândi nici prietenia, nici altceva demn de dorit; dar cei care, nesocotind virtutea, cred cã au prieteni, îºi dau seama în sfârºit cã s au înºelat, când vreo nenorocire gravã îi sileºte s o afle.
De aceea (cãci trebuie s o repetãm din nou) trebuie sã iubeºti dupã ce judeci, nu sã judeci dupã ce iubeºti. Dar dacã pentru nesocotinþa noastrã suntem pedepsiþi în multe împrejurãri, apoi aceasta se întâmplã mai ales în alegerea prietenilor ºi în pãstrarea lor; într adevãr, gândim prea târziu ºi „facem cele fãcute�, lucru de la care un vechi proverb ne opreºte . Cãci, legaþi între noi prin raporturi îndelungate sau chiar prin servicii fãcute, rupem pe neaºteptate prieteniile în plin mersul lor la ivirea vreunei nemulþumiri.

XXIII.
Cu atât mai mult trebuie sã blamãm o atât de mare nepãsare într un lucru mai necesar decât orice. Cãci, dintre toate lucrurile omeneºti, prietenia e singurul al cãrui folos îl recunosc toþi într un glas, deºi mulþi nesocotesc însãºi virtutea ºi spun cã e un fel de reclamã ºi de paradã; mulþi cãrora, mulþumindu se cu puþin, le place o hranã ºi un fel de viaþã modest, dispreþuiesc bogãþiile; onorurile, de dorinþa cãrora se înflãcãreazã unii, cât de mulþi le dispreþuiesc în aºa mãsurã încât socotesc cã nimic nu e mai zadarnic, nimic mai uºuratic! De asemenea sunt foarte mulþi care socotesc fãrã valoare toate celelalte lucruri care unora li se par minunate; în ce priveºte prietenia, toþi pânã la unul sunt de aceeaºi pãrere: ºi cei care s au dedicat vieþii politice, ºi cei cãrora le place cercetarea lucrurilor ºi ºtiinþa, ºi cei care, liberi de sarcini publice, se ocupã de treburile lor, în sfârºit, ºi cei care s au dedat cu totul plãcerilor, toþi socotesc cã fãrã prietenie viaþa nu înseamnã nimic, dacã vor sã trãiascã o viaþã cât de cât frumoasã.
Cãci prietenia se strecoarã, nu ºtiu cum, în viaþa tuturor ºi nu îngãduie nici unui fel de existenþã sã se lipseascã de ea. Ba chiar, dacã cineva este atât de aspru ºi de sãlbatic din fire încât sã fugã de întâlnirile cu oamenii ºi sã le urascã, precum am aflat cã a fost la Atena un oarecare Timon , nici acesta n ar putea suporta sã nu caute pe cineva în faþa cãruia sã ºi verse otrava firii sale amare. Despre aceasta ne am da seama foarte bine dacã, sã presupunem, s ar întâmpla ca vreun zeu sã ne ia din mijlocul oamenilor, sã ne ducã undeva în pustietate, ºi acolo, oferindu ne, într o revãrsare de belºug, tot ce fiinþa omeneascã îºi doreºte, sã ne rãpeascã cu totul putinþa de a vedea un om; ce inimã de fier ar avea acela care ar putea suporta o astfel de viaþã ºi cãruia singurãtatea nu i ar rãpi bucuria tuturor plãcerilor?
Aºadar este adevãrat ceea ce spunea de obicei, dupã cum cred, Archytas din Tarent ºi ceea ce i am auzit pe bãtrânii noºtri amintind ca un lucru auzit de ei de la alþi bãtrâni: „Dacã cineva s ar sui la cer ºi ar vedea universul ºi frumuseþea astrelor, admiraþia lui nu i va face nici o plãcere; dar ea l ar încânta, dacã ar avea pe cineva cãruia sã i povesteascã ce a vãzut�. Astfel firea omeneascã nu iubeºte întru nimic singurãtatea, ci cautã totdeauna, ca sã zic aºa, un sprijin, care þi e cum nu se poate mai plãcut când vine de la cine þi e drag.

XXIV.
Dar deºi aceeaºi naturã aratã prin atâtea semne ce vrea, ce cautã, ce doreºte, totuºi, nu ºtiu cum, devenim surzi ºi nu auzim ce ne sfãtuieºte. Cãci legãturile de prietenie sunt felurite ºi complexe, ºi de aceea se ivesc multe motive de bãnuialã ºi de nemulþumire, pe care înþeleptul trebuie când sã le evite, când sã le atenueze, când sã le suporte; într o singurã împrejurare trebuie sã ne încumetãm a fi aspri cu prietenii, anume când trebuie sã avem în vedere ca în prietenie sã fim ºi de folos ºi sinceri; într adevãr, de multe ori suntem obligaþi sã ne sfãtuim ºi sã ne mustrãm prietenii, pe de altã parte ei trebuie sã primeascã prieteneºte aceste sfaturi ºi mustrãri când se fac din iubire.
Dar, nu ºtiu cum, ceea ce spune prietenul meu în Andriana este adevãrat: îngãduinþa n aduce prieteni, adevãrul iscã ura. Adevãrul e dãunãtor, dacã iscã cumva ura, care este otrava prieteniei; dar îngãduinþa e cu mult mai dãunãtoare, pentru cã, binevoitoare faþã de greºeli, lasã prietenul sã se prãbuºeascã în prãpastie; cea mai mare vinã însã o are cel care dispreþuieºte adevãrul ºi este împins la rãu de îngãduinþã. Aºadar, în toate acestea trebuie sã þinem seama ºi sã avem grijã mai întâi ca sfatul sã fie lipsit de asprime, apoi ca mustrarea sã nu fie jignitoare; în îngãduinþã – fiindcã ne folosim cu plãcere de vorba lui Terenþiu – sã arãtãm amabilitate, iar linguºirea, sprijinitoarea viciilor, nedemnã nu numai de un prieten, dar nici mãcar de un om liber, s o îndepãrtãm cât mai mult; cãci altfel te porþi cu un tiran ºi altfel cu un prieten.
Trebuie însã sã ne pierdem speranþa de a l salva pe cel ale cãrui urechi sunt atât de închise adevãrului încât nu l poate auzi de la un prieten. Cãci este pãtrunzãtoare, ca multe altele, aceastã observaþie a lui Cato: „Duºmanii înverºunaþi aduc mai multe servicii unora decât prietenii care par plãcuþi; aceia spun de multe ori adevãrul, aceºtia niciodatã�. ªi absurditatea e cã cei cãrora li se dau sfaturi nu se supãrã de ce ar trebui sã se supere, ci de ce n ar trebui, întrucât nu se frãmântã cã au greºit, dar suportã greu sã fie mustraþi; ar trebui, dimpotrivã, ca greºeala sã i îndurereze, iar mustrarea sã i bucure.

XXV.
Aºadar, dupã cum a sfãtui ºi a fi sfãtuit e caracteristic adevãratei prietenii – a sfãtui cu sinceritate, nu cu asprime, a primi sfaturile cu rãbdare, nu în silã – tot astfel trebuie sã fim convinºi cã nu existã în prietenie pacoste mai mare decât linguºirea, mãgulirea, încuviinþarea la orice; cãci trebuie sã înfierãm cu oricât de multe nume acest viciu al oamenilor uºuratici ºi înºelãtori, care spun totul ca sã placã altuia, ºi nimic de dragul adevãrului.
Dar dacã prefãcãtoria este un viciu în orice privinþã (cãci te împiedicã sã discerni adevãrul ºi l falsificã), apoi ea se împotriveºte cu desãvârºire prieteniei; ea distruge sinceritatea, fãrã de care numele de prietenie nu mai are nici un sens. De vreme ce prietenie înseamnã ca din mai multe suflete sã se plãmãdeascã, aºa zicând, unul singur, cum se va putea ajunge la aceasta, dacã nici mãcar sufletul unuia nu va fi unul ºi mereu acelaºi, ci diferit, schimbãtor, cu multe feþe?
Într adevãr, ce poate fi atât de nestatornic, atât de nesigur ca sufletul celui care se schimbã nu numai dupã sentimentul ºi voinþa altuia, dar chiar dupã înfãþiºarea ºi la un semn al lui?
Spune cineva nu, spun ºi eu nu. Spune da, spun ºi eu. ÃŽn sfârºit, mi am impus mie însumi sã fiu în toate de pãrerea altuia, dupã cum spune tot Terenþiu , prin gura personajului Gnatho; a þi face astfel de prieteni înseamnã a fi cu totul uºuratic. Dar sunt mulþi oameni asemãnãtori lui Gnatho; când ei sunt mai presus prin naºtere, situaÃÃ


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108

O'Maley a scris:

dragomara, pritenia unui OM nu se capata niciodata usor. altfel s-ar gasi pe toate drumurile, si ar fi folosita pe post de ambalaj


Eu cred ca pietenia cuiva se obtine foarte usor, ca ea este intr-adevar pe toate drumurile si ca foarte multi dintre noi o folosesc, nu ca pe un ambalaj, ci ca pe un obiect de troc, din pacate!!

Interesant textul despre prietenie, pacat ca se citeste foarte greu din cauza lipsei diacriticelor.

Imi amintesc de un incident neplacut cauzat de postarea pe un anumit forum a unui text despre prietenie, text ce-i apartinea lui M. Eliade.

Vroaim sa-ti mai spun ca nu este greu sa obtii prietenia cuiva, ci adevarata arta este pastrarea ei vie si mereu noua.

Modificat de Dragomara (acum 18 ani)


pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
Anonim / Fara titlu

Oameni, oameni, si iar oameni. Sunt om si m-am nascut in mijlocul oamenilor, zi de zi ma ciocnesc cu ei, ma invart in jurul lor, si n-am cum sa raman indiferent in trecerea mea. La randul lor si ei se ciocnesc de mine si ma intreb daca cineva se opreste in trecerea lui pe langa mine, sa stea si sa vada ceva special in legea mea de om.
M-am obisnuit cu oamenii, toti ne-am obisnuit cu noi. De multe ori ceilalti sunt oglinda in care noi ne uitam si tot imaginea noastra se formeaza, pentru ca de multe ori suntem la fel. Insa in acelasi timp am impresia ca ratacesc nedumerit printr-un musuroi de furnici de toate dimensiunile... furnici care au fiecare cate o ocupatie si intr-un mod sau altul au o povara pe spate... adesea, ca si acum, am impresia ca inca nu am cunoscut toate speciile de oameni sau si mai sfasietor pentru mine, ca am crezut ca am reusit sa intru in misterul vietii omului de langa mine, credeam ca am ajuns sa-i observ fiecare detaliu, sa-i stiu valorile, sa stiu lucrurile care il bucura si cele ce il intristeaza, sa stiu ce culori ii infrumusetea existenta, sa stiu cat de departe de nori vroia sa ajunga, am crezut ca-i pot citi tacerea din suflet, sau sa-i scriu formula pentru schitarea zambetului pe fata lui cunoscuta asa de bine. Credeam ca visele lui imi erau cunoscute, credeam ca-i cunosc framantarile si poverile ce poposeau in fiinta lui. De fapt credeam in el, credeam ca-l cunosc...

Insa brusc m-am trezit incoltit in spatii mici si fara aer cu umbre miscatoare si prea triste... eram in acelasi loc cu aceeasi persoana si totodata cu una total necunoscuta care de fapt era insasi cea in care mi-am lasat pentru o vreme existenta mea. Si de ar fi doar umbre si doar spatii mici, dar persoana odata “cunoscuta� mie, refuza sa ma lamureasca cu ciudata lume in care prea brusc am intrat. Nici macar nu puteam sa zic ca am visat... Asa mi se intampla... poate tuturor ni se intampla... asteptam ca cineva sa-mi explice, sa-mi largeasca spatiul, sa-mi arate un rasarit de soare ce insa parea apus de mult.
Cunoscutul se transforma in necunoscut. Totul se metamorfozeaza si raman singur ... in aceeasi lume cu multi oameni, insa strigand la una singura. La ceea caruia i-am dat valoare, iar ea pare ca mi-a luat-o sau a lasat-o undeva cazuta, si a plecat. Nu e gata sa-mi explice nimic, nu e gata sa-mi spuna nici o vorba, e gata doar sa se intoarca in prea obisnuita lume de modele din care a venit. Durerea e ca abstractul de azi, ieri il numeam prietenie... ca multele ore petrecute in sir vorbind, azi s-au transformat in tacere cruda, ca ce-a fost ieri, azi nu mai are coordonate in prezent. Si incepusem sa uit de marea si diversa lumea de oameni in care ma aflam, si eram fericit ca am gasit un om ce s-a oprit din calatoria lui si i-a pasat si de mine. M-am agatat de asta... insa nu am putut ramane acolo multa vreme... si am cazut plangand in lumea in care ma aflam mereu, dar nu constientizam. Si mi-am inceput din nou plimbarea printre “corpuri� ce parca in fiecare zi mi se par tot mai multe si diverse si cu prea multe culori... Insa n-am renuntat sa ma opresc si sa le admir pe unele.
Oamenii se schimba, sau asa erau de la inceput insa nu ne-a fost dat sa le vedem adevarata personalitate... de fapt intr-un mod sau altul am fost orbi... sau pacaliti...oamenii mereu ne vor dezamagi, vor pleca cand poate vom avea cea mai mare nevoie de ei. Eu raman mut in fata sentimentului pe care il am uneori... acela ca oamenii sunt asa ciudati, ca nu imi mai dau seama care e lumea in care traiesc, ca parca nu era la fel cand am pasit in ea... si imi continui ciudata existenta printre ei... si uneori imi vine sa nu mai cred in nimeni, sa nu imi mai indrept privirea spre nimeni, sa ma inchid in casuta mea si sa nu mai intind mana nimanui, pt ca mi-e frica ca cerul isi va schimba prea repede culoarea...

Oameni suntem, am fost si vom mai fi atat... ciudati sau nu, am zis ca merita sa daram peretii dintre noi si sa vad ce descopar... stiu ca nu mereu va fi lumina si iubire dincolo de perete ... dar sper.

incercam una anonim fara titlu oameni, oameni, iar oameni. sunt m-am nascut mijlocul oamenilor,

27.1KB


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
O'Maley, cu mici amendamente, mi-a placut ce a scris "anonimul" tau despre oameni.

Si pentru ca eu tin la corectitudinea citatelor imi permit sa-ti reproduc "semnatura":

"Putem numara stele de pe cer din nebunie ori din plictiseala. Uneori, din ambele motive. Insa, de cele mai multe ori, uitam sa ne numaram si pe noi… singura stea… singura planeta, singurul soare care conteaza !… Privim Universul cu o ciudata neincredere, de parca nu am putea concepe ca mai exista si alte lumi, si alte realitati, si alte locuri in care alte forme de oameni iubesc, urasc, ucid, traiesc… Astfel ca realitatea ne izbeste necontenit cu partea ei ascunsa in umbra: Ceea ce nu vedem ne vede. Ceea ce nu simtim ne simte. Ceea ce nu ne lipseste ne apartine. Treptat, insa, lucruri pe care nu le vedem devin vizibile iar lucrurilor pe care suntem obisnuiti sa le avem incepem sa le simtim lipsa. Natura noastra ne spune ca omul este un sistem dinamic in care o infinitate de lucruri pe care le avem face schimb de materie si spirit cu o infintate de lucruri pe care nu le avem. Atat timp cat va exista un echilibru in acest sistem va exista si armonie. Insa omul este o fiinta haotica ce va tinde sa-si asume rolul cunoasterii si va claca in fata noilor infinituri de necunoastere pe care le va intrezari. Omul nu a fost creat pentru a fi fericit ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictisela de armonie. Fericirea este doar momeala ce-l va tine in cursa, pana la sfarsit…"


("Eul detestabil" - Octavian Paler)


pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
" Avem timp pentru toate.
Nu e timp doar pentru putina tandrete "

dragomara, poti sa tii la ce doresti. nu am nimic impotriva

incercam una " avem timp pentru toate. timp doar pentru putina tandrete poti tii doresti. nimic

34.6KB


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
O'Maley:

Pot si o si fac!!!


pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
just do it ... with Niku    

_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108

O'Maley a scris:

just do it ... with Niku    


my only comment:

PS: am vrut sa fie asta (dar mi-a fost jena, si prefer s-o fac personal, si fara ca degetele mele sa fie albastre!!) :


pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
mda. daca cauti cearta, nu sunt omul tau. si la degete gasesc o utilizare mai de bun simtz

_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
O'Maley: nu caut cearta, dar la asa postare asa raspuns, meriti...!

PS: si eu cred ca atata vreme cat administratorii acestui forum au pus acest emoticon aici, trebuie folosit, nu?!

Da-mi, te rog, exemple de utilizari "de bun simt" ale degetelor!


pus acum 18 ani
   
unic_k
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 893
vrei sa te arat cu degetul? cu indexu sau cu mijlociu?

pus acum 18 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
mai bebelule, dar ce gurita mare ai??!!!
si la propriu si mai ales la figurat!!!


pus acum 18 ani
   
O'Maley
Membru

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 55
Paul, cu o figura trista si abatuta, se intalni cu prietena sa Carla intr-un bar, la o cafea. Deprimat, incepu sa se descarce in fata ei, povestindu-i despre toate preocuparile sale... munca... banii... raportul cu prietena... scopul sau in viata!... Totul parea sa ii mearga prost. Carla baga mana in geanta, scoase o bancnota de 50 EURO si ii zise:
- Vrei aceasta bancnota?
Paul, putin confuz, la inceput ii raspunse:
- Bineinteles, Carla... sunt 50 EURO, cine nu i-ar vrea?

Atunci Carla lua bancnota intr-o mana si o stranse cu putere pana cand facu un mic ghemotoc. Aratandu-i ghemotocul lui Paul il intreba din nou:
- Acum o mai vrei?
- Carla, nu stiu unde vrei sa ajungi, dar sunt in continuare 50 EURO. Bineinteles ca ii iau si asa, daca mi-i dai.

Carla desfacu ghemotocul, arunca bancnota pe jos si o calca cu piciorul, pana cand se murdari toata.
- Tot mai vrei bancnota?
- Asculta, Carla, tot nu inteleg unde vrei sa ajungi, este oricum o bancnota de 50 EURO, si pana cand nu o rupi isi pastreaza valoarea....
- Paul, trebuie sa stii ca chiar daca uneori ceva nu iese asa cum vrei tu, chiar daca viata te indoaie si te face un mic ghemotoc, tu continui sa fii la fel de important cum ai fost intotdeauna... Ceea ce trebuie sa te intrebi este cat valorezi in realitate, nu cat de mult poti sa fii abatut intr-un anumit moment.

Paul ramase nemiscat uitandu-se la Carla fara sa zica un cuvant, in timp ce mesajul ii intra bine in memorie. Carla puse bancnota desfacuta alaturi de el, pe masa, iar cu un zambet complice ii spuse:
- Ia-i, tine-i cu tine ca sa iti amintesti de acest moment atunci cand nu te vei simti bine... dar trebuie sa imi dai o bancnota noua de 50 EURO ca sa o pot utiliza cu urmatorul prieten care are nevoie. Il pupa pe obraz si se indrepta catre usa. Paul privi bancnota, zambi, o privi din nou si cu o energie noua il striga pe ospatar sa plateasca nota...

De cate ori ne indoim de valoarea noastra, de ceea ce meritam intr-adevar si de ceea ce putem realiza?

Acum gandeste-te bine. Incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
1. Spune care sunt cele mai bogate 5 persoane din lume.
2. Spune care sunt ultimele 5 castigatoare de la Miss Univers.
3. Spune 10 castigatori ai premiului Nobel.
4. Spune care sunt ultimii 5 castigatori ai premiului Oscar cel mai bun actor sau actrita.

Cum merge? Rau? Nu te preocupa. Nici unul dintre noi nu isi aminteste care erau cei mai buni ieri. Iar aplauzele se duc! Si trofeele se umplu de praf! Castigatorii se uita!

Acum raspunde la urmatoarele:
1 - Spune 3 profesori care te-au ajutat in formarea ta
2 - Spune 3 prieteni care te-au ajutat in momente dificile
3 - Gandeste-te la cateva persoane care te-au facut sa te simti special
4 - Spune numele a 5 persoane cu care iti petreci timpul.

Cum merge? Mai bine? Persoanele care fac diferenta in viata ta nu sunt cele cu cele mai bune rezultate, cu multi bani sau multe premii... Sunt cele care isi fac griji pentru tine, care au grija de tine si care stau oricum cu tine.

Gandeste-te o clipa... Viata este foarte scurta! Tu, pe ce lista esti? Nu stii?... Lasa-ma sa te ajut...

Nu esti printre cei faimosi, dar esti printre cei la care m-am gandit ca vor citi aceste randuri.

"O lumanare nu pierde nimic daca aprinzi o alta"


_______________________________________
" Omul nu a fost creat pentru a fi fericit, ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictiseala de armonie. Fericirea este doar momeala, ce-l va tine in cursa pana la sfarsit… "

pus acum 18 ani
   
cindrago
Membru nou

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 16
LIBERI SA NE LIMITAM

Unde ne sunt limitele si unde ni se impovareaza sau ni se deschid libertatile?
Cat si ce ne permitem, cat si ce ne dam voie sa ne permitem?
Cat ne ingradeste ratiunea si intelectul nostru si cat de mult ne ingradeste ignoranta sau inconstienta?
Este omul liber cu adevarat sau in interiorul libertatii sale se zbate, renaste, se naste si se dezvaluie imaginea unei fiinte ce se misca intre bariere si interdictii necunoscute?
Cunoasterea limitata nu devine insasi limita noastra ancestrala si izvorul nelinistii sufletului uman?
Si, oare, nu este aceasta limita care ne intriga si ne atrage continuu spre a ne autodescoperi si a gasi in acest univers ascuns o radacina cu bulbii ascunsi in starea de siguranta?
Nevoia de siguranta este nevoia si nevoia de stabilitate. Sufletul uman se simte deznadajnuit si dezradacinat, caci in miscarea sa prin existenta nu poate intalni mai mult decat o bucurie si un bocet, o intindere finita de speranta, urmata de sentimentul instabilitatii si al fricii de necunoscut.
Biata siguranta existentiala pare a fi umpluta cu prea multe iluzii, in care atingerea joaca rol de “pamant”. Ni se pare ca-i sigur tot ce atingem si exista tot ce percepem cu ochii fizici. Ni se pare ca suntem in siguranta daca avem o casa si un cont, un copil si o gradina, un suflet ce-si invarte respiratia aproape, daca ne invartim in zgomotul infernal al unei metropole ori ne bizuim pe o ratiune impecabila.
Tot ce stim cu adanca certitudine despre noi insine este tocmai faptul ca nu avem nici o certitudine si tocmai de aceea cautam palpabilul si alergam continuu prin el dupa radacina fiintei noastre imateriale.
Drama existentei noastre este aceea ca nu putem deschide in noi drumul larg si infinit al adevaratei libertati.
Constelatia prejudecatilor contine epoci, idei, filozofii, societati si indivizi care se autolimiteaza in spirit, dar se deschid in trup. Se autolimiteaza in iubire si se deschid in intelect. Renunta la suflet si-i pun bariere materiei.
Devenim, astfel, atat de liberi in limitarile noastre. Liberi sa ramanem inchisi si liberi sa ne deschidem catre absenta starii de libertate. Frica de libertate este chiar libertatea de a autolimita.
Ne este frica de privirile vecinilor, de cuvintele dusmanilor, de apa, de cutremul, de vraji, de boscorodeala inutila a lumii si aceasta este tot ce ne permitem in materie de libertate.
Ne este frica de instinctele si de dorintele personale si avem o frica nebuna de tot ce este frumos in sufletul nostru.
Ni se face frica de dragoste si frica aceasta incepe sa capete un iz persistent de morala sociala.
Cat suntem de liberi? Atat cat ne permitem. Liberi chiar sa ne limitam… Sa ne facem bine, sa suferim, sa fim si sa facem ceea ce alegem…

Modificat de cindrago (acum 17 ani)


_______________________________________
Drumul bun urca mereu, este ingust si obositor, iar la destinatie fiecare are amintirile pe care le merita.

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
in loc de reply_ca...

"Cine interzice
glasului meu
sa treaca frontiera
acolo unde cerul isi schimba numele?

Numele oamenilor nu-si schimba cerul

Cine are dreptul?
Cine interzice?

Cine poate opri
praful
sa nu urmeze vantul?

Cine poate interzice
iubirii mele
sa treaca granita?

Eu te-astept
sub copacul
celor o mie de intrebari

Te-astept
vei veni?

Vei trece tu granita
acolo unde cerul isi schimba numele?

Nimeni n-are dreptul
sa-ti interzica

Cerul tau
si cerul meu
sunt unul si acelasi
acolo pasarile
n-au nimic de ascuns

Cine poate pune bariere
intre nori?

Cine poate intinde sarma-nghimpata
intre idei?

Cine poate sapa un sant
intre piciorul tau drept
si cel stang?

Cine-i in stare sa ridice
un zid
peste drum?

Cine are dreptul?
Cine-i in stare?

Cine-a decis ca izvorul
e de cealalta parte?

Cine-a spus ca izvorul
nu-mi apartine?

Setea mea e a mea?

Cine-a decis ca graul
rasare de cealalta parte?

Cine-a spus ca graul
nu-mi apartine?

Foamea mea e a mea?

Graul l-a semanat tatal meu.

Cine are dreptul?
Cine decide?

Vino,
sora mea de dincolo

O sa te-nvat sa spui: ploaie

O sa te-nvat sa spui: soare

O sa te-nvat sa spui: zi

O sa te-nvat sa spui: stea

Vino
treci granita
acolo unde iarba isi schimba numele

Iarba va ramane iarba
sub pasii tai

Nu-ti fie frica
Nu-i crede pe cei ce te-opresc

Cine are dreptul
sa te-opreasca?

Cine-a spus
ca glasul tau
nu-ti apartine?

Cine afirma
ca nu exista
cuvantul: libertate?

Cine-a spus
ca nu-s ale tale cuvintele?

Dar visele
rasul tau
lacrimile
sunt ele ale tale?

Ecoul cantecului meu
ecoul care rasuna
de cealalta parte a frontierei
cui apartine
ecoul?

Ecoul
incarcat de tristetea mea
si de tainele mele

Ecoul incarcat de iubirea mea
si de bucuria mea
Esti tu?

Esti tu
ecoul
vocii mele?

Esti tu
ecoul?

Eu te-astept
sub copacul
celor o mie de intrebari
fiecare frunza
o intrebare

Te-astept
si ma-ntreb:
daca fulgerul ar lovi
copacul cu o mie de intrebari
nimeni nu-si va mai pune intrebari?

Vor dispare-ntrebarile?
Vor ramane numai raspunsuri?

Cine are dreptul?
Cine interzice?

Din care cer
va cadea fulgerul
peste copac?
Din care cer?

Al tau sau al meu?

Tu vezi bine ca nu-i decat un cer

Daca fulgerul loveste
copacul cu o mie de intrebari
ce voi fi eu fara-ntrebari?

Ce vom fi noi
tu si eu
numai cu raspunsuri?

Vino,
sora mea de dincolo
iubirea mea,vecina mea
vino

Tu n-ai nimic de trecut
ca sa fii cu mine
nu exista granita intre noi
nici bariere
nici sarma-nghimpata
nici santuri
nici ziduri

Cine are dreptul
sa le ridice?

Nimeni nu poate interzice
sa-ti inchizi ochii

Nimeni nu-ti poate interzice
sa gandesti cuvantul
libertate

Nimeni nu-ti poate interzice
sa crezi in el."

(Libertate_Olivier Deck)


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Frica de un nou obstacol


S-ar putea spune ca in viata nu exista obstacole, bariere, frine sau alte puteri care sa poata aseza vreo fiinta in groapa disperarii si a neputintei, cit sentimentul ca toate acestea ar fi reale. Oamenii de succes demonstreaza - si au facut-o in toate timpurile - ca nici saracia, nici marii dusmani, nici crizele existentiale, nici pierderile majore nu au oprit evolutia si succesul unui om. Ceea ce te duce la fund este sentimentul si certitudinea ca bariera, criza sau obstacolul nu pot fi inlaturate. Ca ele se asaza in calea ta cu o forta care te infricoseaza si te pune in genunchi, transformindu-te in unul lipsit de curaj, de initiativa, rusinat, infricosat de suferinta ce ar putea sa apara pe drumul vietii. Frica de un alt obstacol este adevarata forta a esecului. Frica de o noua aruncare a ta intr-un hau, intr-o criza, intr-o situatie fara iesire te poate aseza cu adevarat in genunchi, dindu-te unor forte care se hranesc din propria ta slabiciune interioara. Frica ta te da unor forte ce incep sa locuiasca in celulele tale, in emotii, in minte, in sentimente. Atunci, nu mai ai intitiative de frica sa... nu se repete esecul. Dar esecul nu este cauzat de obstacolul in sine, cit de frica de alt obstacol. Trebuie sa stim intotdeauna, in orice situatie ne-am afla, ca nimic, absolut nimic din lumea aceasta nu ne poate aseza in genunchi, daca nu sintem ingenunchiati mai intii de proprii monstri interiori. Frica de suferinta zvicneste in interiorul nostru si ne incatuseaza, mai mult decit o face suferinta in sine. Trebuie sa avem intotdeauna curajul si puterea de a infrunta aceste forte adverse, ce se cuibaresc in interiorul nostru, uneori si cu ajutorul unor oameni care actioneaza in exterior, constientizind ca ele isi pierd puterea in fata convingerii ca nu sintem pierduti. Orice am pierde la un moment dat, nu reprezinta decit ceea ce ne poate da un dram de "furie", acel dram de enervare ce ne poate spune: "mergi inainte, orice ar fi... Cauta, indrazneste, spera, lucreaza, mai incearca o data si inca o data..." De fapt, aceste obstacole ne calaesc atunci cind ne pot determina sa extragem din interiorul nostru inca o doza de curaj. O doza de rabdare. O decizie ferma si clara de a ne ridica peste orice fel de criza ne-ar aduce viata. Nu exista nimeni care n-a fost incercat, dar sint atit de multi care au dat inapoi in fata incercarii. O incercarea este exact momentul-cheie in care renuntam la a merge inainte, ori picam prada fricii de a o face. Multe dintre temerile noastre interioare, precum bolile, frica de moarte, esecurile sociale sau cele izvorite din relatii dureroase hranesc fortele intunecate din interiorul nostru, care ne soptesc neincetat: "Nu poti, nu te ajuta nimeni, esti pierdut, esti distrus. Simpla decizie de a izbuti, insotita de rugaciune, poate scoate in calea noastra lumina. Nu exista nicio fiinta pe care Dumnezeu vrea s-o piarda si niciun obstacol care sa nu poate fi depasit. Sa credem, sa speram, sa gasim in noi energia care ne ridica din groapa cu lei si apoi vom vedea ca leii se hranesc cu fricile noastre, atunci cind permitem aceasta. Nu exista nicio forta distrugatoare, care sa ne puna la pamint, afara de aceea care ne musca din minte, din inima si din emotiile proprii.

>>>>>>>>>>>> sursa: *luat de undeva


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Pasi pe nisip

(dupa Ademar Barros, poet brazilian)

Am avut un vis in noaptea de Craciun.
Mergeam pe o plaja iar Dumnezeu
pasea alaturi de mine,
pasii ni se imprimau pe nisip,
lasind o urma dubla:
una era a mea, cealalta a Lui.
Atunci mi-a trecut prin minte ideea
ca fiecare din pasii nostri
reprezentau o zi din viata mea.
M-am oprit ca sa privesc in urma.
Si am revazut toti pasii
care se pierdeau in departare.
Dar am observat ca in unele locuri
in loc de doua urme
nu mai era decit una singura...
Am revazut filmul vietii mele.
Ce surpriza!
Locurile in care nu se vedea
decit o singura urma
corespondeau cu zilele cele mai intunecate
ale existentei mele:
zile de neliniste si de rea-vointa,
zile de egoism sau de proasta dispozitie,
zile de incercari si de indoiala,
zile de nesuportat...
Zile in care eu fusesem de nesuportat.
Si atunci intorcindu-ma spre Domnul
am indraznit sa-i reprosez:
-Totusi ne-ai promis ca vei fi cu noi
in toate zilele!
De ce nu ti-ai tinut promisiunea?
De ce m-ai lasat singur
in cele mai grele momente din viata,
in zilele cind aveam cea mai mare nevoie
de Tine?
Iar Domnul mi-a raspuns:
-Dragul meu, zilele pentru care n-ai vazut
decit o singura urma de pasi pe nisip
sunt zilele in care te-am purtat pe brate...


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
CE FRUUUUUMMMMOOOOSSSSS!

incercam una Radio Whiteheaven Original

17.3KB


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Barbatul si femeia - de Victor Hugo
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Barbatul este cea mai elevata dintre creaturi. Femeia este cel mai sublim ideal.
Dumnezeu a facut pentru barbat un tron, pentru femeie un altar.
Tronul exalta, altarul sfinteste.
Barbatul este creierul, femeia este inima.
Creierul primeste lumina, inima primeste iubire. Lumina fecundeaza, iubirea reinvie.
Barbatul este puternic prin ratiune, femeia este invincibila prin lacrimi.
Ratiunea convinge, lacrimile induioseaza sufletul.
Barbatul este capabil de eroism, femeia - de orice sacrificiu.
Eroismul innobileaza, sacrificiul aduce sublimul.
Barbatul are suprematia, femeia are intuitia.
Suprematia semnifica forta, intuitia reprezinta dreptatea.
Barbatul este un geniu, femeia este un inger.
Geniul este incomensurabil, ingerul este inefabil.
Aspiratia barbatului este catre gloria suprema, aspiratia femei este indreptata catre virtutea desavarsita.
Gloria face totul maret, virtutea face totul divin.
Barbatul este un cod, femeia este evanghelia.
Codul corijeaza, evanghelia ne face perfecti.
Barbatul gandeste, femeia intuieste.
A gandi inseamna a avea creier superior.
A intui, simtind inseamna a avea in frunte o aureola.
Barbatul este un ocean, femeia este un lac.
Oceanul are o perla care il impodobeste, lacul, poezia care-l lumineaza.
Barbatul este un vultur care zboara, femeia - o privighetoare ce canta.
A zbura inseamna a domina spatiul, a canta inseamna a cuceri sufletul.
Barbatul este un templu, femeia este sanctuarul.
In fata templului ne descoperim, in fata sanctuarului ingenunchem.
Barbatul este plasat acolo unde se sfarseste pamantul, femeia acolo unde incepe cerul.


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
Copiii care se iubesc
Se-mbrăţişează în picioare
Lângă porţile nopţii
Stârnind mânia trecătorilor

Copiii care se iubesc
Se-mbrăţişează în picioare
Stârnind mânia trecâtorilor,
Mânia şi dispreţul lor
Şi râsetele şi invidia

Dar copiii care se iubesc
Nu sunt acolo pentru nimeni;
Ei sunt în altă parte-
Dincolo de noapte,
Mult mai presus de stele
În orbitoarea strălucire
A primei lor iubiri.

Copii care se iubesc_Jacques Prevert


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
-Ai vrea sa-mi iei un interviu? deci…..zise Dumnezeu.
-Daca ai timp.… am raspuns eu.


Dumnezeu a zâmbit, spunând:
-Timpul meu este eternitatea. Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?


-Ce te surprinde cel mai mult la oameni?


Dumnezeu a raspuns:


-Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca, apoi iarasi tânjesc sa fie copii; că îsi pierd sanatatea ca sa faca bani si apoi îsi cheltuiesc banii ca sa-si refaca sanatatea; faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.



Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat:



-Ca un parinte, care sunt câteva din lectiile de viata, pe care ai dori sa le învete copiii Tai?

-Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc si ca dureaza mai multi ani ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oamnei se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit;
sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca de asemenea trebuie sa se ierte pe ei insisi.



-Multumesc pentru timpul acordat..am zis umil. Ar mai fi ceva : ce ai dori ca oamenii sa stie ?



Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a zis:
-Doar faptul ca sunt aici, intotdeuna…
(Octavian Paler)



_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Despre iubire.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"A iubi inseamna a inceta sa traiesti pentru tine, a face ca toate sentimentele omenesti, teama, speranta, durerea, bucuria, placerea sa nu depinda decat de o singura fiinta; inseamna a te cufunda in infinit, a nu gasi nici o limita simtirii, a-ti inchina viata unei fiinte in asa fel incat sa nu traiesti si sa nu gandesti decat pentru a o face fericita; a turna maretie in injosire, a gasi alinare in lacrimi indurerate, placere in suferinta si suferinta in placere; adica a intruni in sine toate contradictiile."
>>>>>>>>>>>>>>    Balzac
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

" Ca un om sa iubeasca pe altul e probabil cea mai grea sarcina care ne-a fost incredintata, sarcina suprema, examenul final, opera pentru care toate celelalte sunt doar un preludiu....
Iubirea e un imbold pentru fiecare sa se desavarseasca, sa devina cineva, sa devina o lume el insusi de dragul cuiva."
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>     Rainer Maria Rilke
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

"Adevaratul anotimp al iubirii e atunci cand credem ca numai noi putem iubi, ca nimeni n-ar fi putut vreodata iubi astfel inaintea noastra si nimeni nu va mai iubi la fel dupa noi."
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>        Johann Wolfgang Von Goethe
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

"Fie ca toate greselile si nereusitele sa ne invete sa ne iubim si mai frumos."
>>>>>>>>>>>    Peter Gray


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
1.Cand un barbat iubeste o femeie//E subjugat de toamna in amurg//Si fumul vechi al lemnului de santal//Rasfata ochii lui de demiurg.2.Induplecat ca fiara in capcana//Cu pieptul podibit de-o rana grea//Prin vamile orbirii se inalta//Pentru a-si lua lumina de la ea.3.Si toata viata lui se face orga//In catedrala unui camp de maci//Initiat in tainele nuntirii//Reincarnarea unui antic vraci.4.Preschimba-n aur tot, ce va atinge//Depune jertfe pe altarul ei//Marinimos ca printul ce salveaza//Crestinii dati la gropile cu lei.5.Un sentiment intre extaz si jale//Ceva bolnav si purificator//Cand un barbat iubeste o femeie//Se-mperecheaza ingerii in zbor..."

[CORNELIU VADIM TUDOR_Cand un barbat iubeste o femeie]

incercam una 1.cand barbat iubeste femeie//e subjugat toamna amurg//si fumul vechi lemnului ochii Radio Whiteheaven Original

31.2KB


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
    Viziunea lui George Carlin despre batranete.

Constientizati ca singura data in viata cand ne place sa “imbatranim” este in copilarie? La mai putin de 10 ani, suntem asa de incantati de asta, incat gandim si in fractiuni de an.
“Cati ani ai?” “Am patru ani si jumatate!” Nu vei spune niciodata ca ai 36 ani …si jumatate. Da, dar ai patru ani si jumatate… Asta e diferenta!
Ai ajuns adolescent, acum nu te mai pot opri. Sari de bunavoie la numarul urmator sau chiar putin mai departe.


“Cati ani ai?” “O sa am 16!” Poate ca ai 13, dar vei avea 16! Si vine si cea mai grozava zi din viata ta…. ai 21. Chiar si cuvintele suna ca o ceremonie: ai devenit major, ai 21 ani! YESSSS!!!
Apoi, faci 30. Oooohh, ce se intampla aici? Parca ai fi lapte batut! Ala “se face” si e numai bun de aruncat, nu mai e amuzant, te-ai acrit. Ce nu e in regula? Ce s-a schimbat?
Ai DEVENIT major, FACI 30, MERGI PE 40. Whoa! Pune frana, o iei razna. Pana sa bagi de seama, AJUNGI de 50 si toate visele s-au spulberat.
Dar, asteapta!!! IMPLINESTI 60. Nici tu nu credeai ca vei face si asta!
Deci: DEVII major, FACI 30, MERGI pe 40, AJUNGI de 50 si IMPLINESTI 60.
Asa viteza ai luat, incat ATINGI 70. Dupa asta este “de pe o zi pe alta “: astepti “SA O DUCI PANA MIERCURI”.
In varsta de 80 ani, fiecare zi e un ciclu complet: O TII pana la pranz, AI PRINS si 4:30; AI AJUNS si seara asta. Si nu se opreste aici !
In anii 90, o iei usurel inapoi: “Abia am avut 92″
Apoi se intampla cel mai straniu lucru: dupa 100, devii iar copil “Am 100 si …jumatate!”
Va urez tuturor sa prindeti 100 si jumatate cu sanatate!
CUM SA RAMAI TANAR
1. Ignorati numerele ne-esentiale. Inclusiv varsta, greutatea si inaltimea. Lasati doctorii sa-si faca griji in legatura cu astea. De asta ii platim.
2. Inconjurati-va de prieteni veseli. Aia mohorati va deprima.
3. Invatati. Studiati compute rul, mestesugurile, gradinaritul, orice. Nu lasati creierul sa leneveasca. “O minte inceata este atelierul diavolului.” Si numele diavolului este Alzheimer.
4. Savurati lucrurile simple.
5. Radeti des, mult si din toata inima. Radeti pana nu mai puteti si va trebuie aer.
6. Mai apar si lacrimi. Indurati, suferiti si treceti nai departe. Singura persoana care va insoteste toata viata, suntem NOI INSINE . Fiti “VII”, cat sunteti in viata.
7. Inconjurati-va cu dragoste, indiferent ca asta inseamna familia, animalutele dragi, muzica, plante, hobbi-uri, ce-o fi. Casa voastra este refugiul vostru.
8. Pretuiti-va sanatatea. Daca este buna, pastrati-o. Daca mai are “hibe”, reparati-o. Daca nu tine de voi “reparatia”, cautati sprijin.
9. Nu va cautati vina. Faceti vizita la mall, in alt judet, in alta tara , dar NU unde este vina.
10. Spuneti-le oamenilor pe care ii iubiti, ca ii iubiti, cu orice ocazie.
SI NU UITATI NICIODATA :
Viata nu se masoara cu numarul de respiratii pe care le aveti, ci in momente care iti taie rasuflarea.


incercam una     viziunea lui george carlin despre singura data viata cand place este

30KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Bătrâni şi tineri - de Ana Blandiana

Bătrâni şi tineri,
Toţi stângaci,
Nu încă unii
Iar ceilalţi nu mai,
Şi-n sâmburul din care mă desfaci,
Un biet adult se înmulţeşte. Vai,

Ce jalnic fragmentaţi
Şi fără miez,
Timpi depărtaţi egal de mine!
O, Doamne spune-mi unde să m-aşez
Când toate vârstele îmi sunt străine
Şi în zadar
Copilul care sunt
Caută speriat un timp cărunt
Sau chiar,
Mergând cu visul mai departe,
O cât mai luminoasă moarte...

Dar nu găseşte disperat decât
O nemurire-n care i-e urât.

incercam una şi tineri ana şi încă uniiiar sâmburul din care mă desfaci,un

30KB

Modificat de kipsing (acum 17 ani)


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
nu mai vreau să spun nimic cea mai mare spaimă a mea este ca într -o zi să nu ştiu ce vreau
pot să îţi spun acum că îmi este dor de tine pentru că nu mă auzi nu mă vezi
am văzut cum oamenii devin răi şi buzele li se întorc sau muşchii feţei rămân ficşi
nu mă cheamă nimeni.
azi am curajul să recunosc că nu am avut niciun prieten
doru mi-a dat în clasa a doua un ghiocel mereu priveam acele pătrăţele din caietul de matematică şi credeam că o să mor într-o zi de vineri.
am mici plăceri
să adorm cu televizorul aprins
să nu sun atunci când îmi placi
să mănânc dimineaţa în bucătărie;
am o tristeţe mare
aşa am început să iubesc animalele când broasca mea ţestoasă a murit.
pe broasca mea ţestoasă o chema nicole
cineva mi-a spus despre cărţi că sunt un fel de clipiri la care te poţi uita dar cu grijă
aşa am renunţat să mai scriu pe ziduri cu castane să îmi găsesc florile preferate sub tei.


vorbesc despre tine ca despre o prezenţă
nu ştiu dacă tu exişti.
mi-ar plăcea să ştiu dacă atunci când m-ai privit ai simţit ceva
mai târziu am acceptat că oamenii sunt trişti şi singuri
vreau să vorbesc cu vânzătoarea aceea de legume să mă întrebe despre cum fac faţă la o zi singură
să îi zâmbesc;
ea dă atenţie la fiecare legumă sau fruct în parte ca şi cum ar asculta suflul unei scoici
le atinge blând apoi le rânduieşte care poate fi punctul comun între toate acestea?
dacă aş găsi o comoară cred că aş plânge mie mi se pare că te cunosc de aceea spun toate acestea acum
mi-am capitonat camera cu vată şi lână până şi ceasurile astfel încât să nu auzi aceşti paşi care par a se îndrepta către tine
am o teamă de câteva zile cum că aş putea rămâne fără această lumină caldă din trup
încât ţin înăuntru şi păstrez ca pe o secvenţă dragă de film orice sentiment.
aprind lumina şi o sting la nesfârşit ca să ştiu că este stinsă.
este un soi de dor de tine care nu trebuie spus.

(Medeea Iancu_Inima mea nu vrea să fie un os de sticlă sec şi fragil )



_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Alexandru Paleologu - "Despre lucrurile cu adevarat importante"

fragmente:
...................................
Unii îsi fac o fala din refuzul oricarui compromis.
Dar asta e o iluzie, cel mai adesea onesta, dar nu chiar totdeauna. Nu se poate trãi fãrã compromisuri. Totul e o chestiune de prioritãti si de simt al valorilor.
Compromisurile sunt legea co-existentei, legea pãstrãrii valorilor umane în contextul social si istoric. Civilizatia societãtii se mentine printr-o subtilã retea de compromisuri.
Nu se poate trãi în acest context refuzând orice compromis, dupã cum nu se poate realiza ceva fãrã un anumit oportunism, mai corect spus un anumit simt al oportunitãtii. Trebuie sã stii ce e oportun de fãcut pentru ca o valoare sã se poatã afirma si mentine.
Valoarea poate fi în spetã viata ta proprie . nu e în principiu nimic infamant în asta, depinde doar de natura si pretul compromisului. Uneori, cea mai oportunã solutie e intransigenta intratabilã. Alteori, o oarecare maleabilitate,un tact al tranzactiilor abile.
Intransigenta nu trebuie sã fie cãpoasã, îndãrãtnicã, ci lucidã, degajatã, curajoasã si demnã.
Maleabilitatea sã nu fie lasã, complezentã, defetistã. Trebuie sã rãmâi arbitrul compromisurilor tale, simtul oportunitãtii sã nu te facã sã luneci pe panta oportunismului rentabil, conjunctural.
Poti concede, dar nu trebuie sã cedezi.
.......................................................................
Realitatea cea mai de pret, realitatea, repet, este sufletul. A nu ti-l pierde, a ti-l salva, a ti-l mântui, e din totdeauna marea temã a conduitei morale si a soteriologiei, fie de naturã laicã, fie religioasã.
Nu existã nenorocire mai mare decât cea de a-ti pierde sufletul ; a nu întelege asta, a fi indiferent la pierderea propriului suflet, e pur si simplu imbecilitate ; imbecilitatea nu e niciodatã o scuzã, ci o circumstantã agravantã.
………………………………………………………….
O lume în care aproape nimeni nu-si mai asumã si nu-si recunoaste vreo obligatie. Numai pretentii, numite
drepturi. În primul rând, cel la fericire personalã.
Dar e o utopie, o himerã nenorocitoare. Nu existã fericire
personalã. Numai egoismul vecin cu nebunia îsi imagineazã asa ceva.
.......................................................................................................................
Foarte des, chiar cel mai adesea, în timp ce sunt ocupat cu altceva, sau cu nimic (ocupat cu nimic), sau în conversatie, îmi vin fulgurant în minte formulãri lapidare, de gânduri ce-mi par vrednice de retinut, dar, contând pe memorie, nu le notez (de obicei nici n-ar fi posibil pe moment) si le uit. Nu le regret.
Îmi pare prezumtioasã avaritia de a nu pierde nimic din propriile gânduri, de a le tezauriza. Normal e sã pierzi cam optzeci la sutã.
Viata spiritului e fãcutã în mare proporþie din asemenea pierderi, iar realizãrile. doar din resturi. De cele mai multe ori o paginã poate însemna reziduul, restul. unor ani întregi de reverie, de reflectie, de acumulãri. În momentul în care lucrurile ajung insuportabile si impun actul material de a le pune pe hârtie, sau când o întâmplare accidentalã, de obicei una minorã în aparenþã, dar decisivã în acest proces complicat, declanseazã actul acesta, abia atunci se produce adevãrata transmutatie, sau, cu un termen impropriu
dar acreditat, creatia.


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
Despre iubire s-au scris si s-au spus mereu milioane de cuvinte, dar paradoxul este ca niciodata nu vom putea spune ca e un subiect epuizat. Asta poate pentru ca fiecare om are felul lui propriu de a iubi. Câti oameni – atâtea iubiri...
Exista, în mod cert, o suma de clisee legate de iubire pe care le acceptam sau nu, dar care s-au nascut din aceeasi sete a omului de certitudini. „Prima iubire nu se uita niciodata”, „Iubirea e oarba”, „Iubirea înseamna suferinta”, „Iubirea înseamna fericire”, „Iubirea e singurul lucru pentru care merita sa îti dai viata”..... si am putea umple pagini întregi cu fraze profunde puse între ghilimele. Fiecare dintre noi poate fi pro sau contra acestor reflectii-cliseu. Cine este neutru înseamna ca nu a iubit nicodata.
Cea mai provocatoare dintre toate ideile fixe legate de iubire mi s-a parut faptul ca iubirea e eterna. Sau, ca sa reformulez în spiritul celor spuse mai sus, ideea ca unii oameni sustin cu înfocare ca iubirea este eterna.
La origine, eternitatea iubirii este legata, cred, de puritatea fiintei... sau poate de idealul pe care omul vrea sa îl atinga. Iubirea absoluta nu poate fi decât pura, frumoasa si eterna. În timpurile moderne însa, iubirea nu mai este cu siguranta unica, cu atât mai putin pura si în nici un caz eterna. Lasând ironia la o parte, chiar am ajuns sa ma întreb, dupa mai multe relatii esuate (le-am trait, pe fiecare în parte ca pe iubiri autentice...) daca iubirea este sau nu eterna... De fiecare data, la începutul relatiilor mele, am afirmat cu tarie ca da. Dar ulterior a trebuit sa îmi revizuiesc raspunsul...
În cele din urma mi-am dat seama ca totusi gresesc. Nu alegem pe cine sa iubim... iubim pur si simplu oamenii care ne sunt sortiti sau, care, prin nu stiu ce magie ne ies în cale exact atunci când trebuie, ca sa ne rascoleasca sufletul si sa ne faca sa ne îndragostim. Nu alegem cât timp iubim sau cât timp suntem iubiti... E ca si cum undeva, într-o clepsidra invizibila se scurg toate iubirile fara sa stim dinainte când le expira timpul. Si totusi, iubirea e ceva care nu se pierde niciodata. Se poate termina sau se poate transforma în altceva Este sau nu este eterna? (De fapt... ce e eternitatea...?). Da, iubirea este eterna, dar într-un fel special. E eterna pentru ca te schimba în mod esential, e eterna pentru ca ramâne în noi dincolo de timp, e eterna pentru ca a fost traita într-un fel unic, irepetabil. E eterna chiar daca se termina ca sa lase loc altei iubiri. Stiu, multi ma vor contrazice, e treaba lor. Cert este ca iubirea e un sentiment care dainuie peste timp într-o infinitate de forme si ca fiecare purtam cu noi eternitatea iubirilor noastre... trecute, prezente, viitoare...

(Pledoarie pentru eternitatea iubirii)




_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
somebody
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Fiară de lumină


În nesfîrşirea mea nesigură, eu sînt
o fiară de lumină, încolţită
de frunzele şi de greşeala sa:
pădurea-i deasă; semenii mei trec
pe-aici, foind, se-ntorc sau rătăcesc;
eu mă retrag în vreme-aceasta însoţit
de garda mie azi de timp impusă:
tălăzuiri de mări şi aştrii nopţii.

E larg; puţin e, rar şi este totul.
De ochii mulţi văzuţi de ochii mei,
de-atîtea sărutări pe gura mea,
de-atîta fum ce mi-a-necat gîtlejul
din trenurile de odinioară:
atîtea gări bătrîne, fără milă,
şi colb din librării fără de număr,
eu omul, muritor, am obosit
de ochi, de sărutări, de fum, de drumuri,
de cărţi mai îndesate ca pămîntul.
Acum, în miez de codru rătăcit,
vuiet duşman aud şi mă-nspăimînt
nu de ceilalţi, ci chiar de mine însumi,
de convorbirea fără de sfîrşit,
de corul ce cînta mereu cu noi
şi tîlcurile sure ale vieţii.

Pentru c-odată, pentru că un glas,
doar o silabă, clipa de tăcere,
ori zvonul ne-ngropat al unui val
m-aşază faţă-n faţă cu-adevărul,
şi nu mai e nimic de tălmăcit,
nici de vorbit, căci asta era totul:
şi porţile pădurii s-au închis,
colindă soare deschizînd frunzişuri,
se-nalţă luna precum rodul alb,
şi omul împăcat acceptă soarta.


_______________________________________
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.

pus acum 17 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
"Era o zi frumoasă. Soarele strălucea pe cer încălzind atmosfera unei dimineţi superbe de primăvară. Drumul pe care mergea încet bătrânul soldat era un drum de ţară vechi şi prăfuit. După ce urca o costişă, drumul ajungea în vârful unui deal, trecând pe lângă un cireş înflorit şi singuratic.
Soldatul era bătrân şi obosit. Venea de departe. Vârsta sa înaintată îl obligase s-o termine cu armata şi acum îşi căuta un locşor unde să-şi petreacă anii bătrâneţii cât mai liniştit.
În timp ce urca costişa, soldatul se opri dintr-o dată pe la mijlocul drumului, duse mâna la inimă, şi începu să vorbească cu el însuşi.
― Mi-e rău, şopti el. Ar fi bine să găsesc un loc la umbră. Văzu în mijlocul colinei cireşul înflorit.
Grăbi pasul făcând o sforţare să ajungă lângă cireş, pe culme. Se simţea epuizat. Se aşeză pe tăpşanul de iarbă de sub cireş, cu spatele sprijinit de tulpina acestuia.
― Ce frumos miroase! exclamă el în timp ce trăgea cu nesaţ aer în piept. Da, e o zi frumoasă de primăvară. Şi tocmai acum să-mi vină rău. Am mai trăit eu zile frumoase ca asta. Şi totuşi îmi place. Dar dacă o să mor în pustietatea asta. Sunt bătrân aşa ca s-ar putea. Cine ştie? Aşa e viaţa. Baţi atâţia ani afurisitul acesta de pământ şi se sfârşeşte dintr-o dată, cât ai zice peşte. N-o să mă plângă nimeni. De tânăr am fost în armată. De când am plecat de acasă mi-am uitat şi rudele. Atâţia ani armata mi-a fost casă. Nu cunosc pe nimeni. Şi tocmai acum, la bătrâneţe, când trebuia să cunosc cealaltă viaţă, cea de civil, să mor acum, într-o zi frumoasă de primăvară, la umbra unui cireş înflorit.
Bătrânul se uită la cer, apoi îşi aţinti privirea undeva departe în zare, fără să se uite la nimic anume, fără să se gândească la nimic.
După ce starea sa de melancolie trecu, începu iar să vorbească, pentru sine însuşi.
― Moartea! sfârşitul tuturor lucrurilor. Nu mai există nimic după ce mori. Nu mai exişti. Şi totuşi, după trecerea ta în nefiinţă lumea va continua spectacolul ei veşnic. Nimic nu se opreşte, atâta că tu dispari. Parcă îi pasă cuiva. Şi atunci de ce? Ce rost au toate astea? Pentru tine ca fiinţă sfârşitul e inevitabil, mereu acelaşi pentru toţi oamenii. Mă uit la cireşul ăsta înflorit. E atâta viaţă în el. Da, viaţa, acest frumos dar al naturii sau al lui Dumnezeu, dispare ca un fum la un moment dat, pentru fiecare, în momentul inevitabil al morţii. Şi totuşi, e atât de frumoasă. Spectacolul vieţii e unic. Atâtea fiinţe care luptă pentru ea! Şi totuşi omul! Da, omul, omul e unic. Singurul care gândeşte, singurul care îşi dă seama de existenţa sa pe acest pământ. Să realizezi faptul că exişti, iată primul fapt care atestă superioritatea oamenilor faţă de celelalte vieţuitoare. Dar să realizezi faptul că exişti, însemnă totodată şi faptul că gândeşti asupra acestui fenomen care se numeşte viaţă. Toţi oamenii ştiu că tot ce trăieşte şi moare. Da, viaţa are un final, moartea, moartea care anulează, pentru tine ca fiinţă, tot ce faci pe acest pământ. Specia umană va continua să existe datorită acelei capacităţi ce se numeşte reproducere, dar individul dispare ducând cu sine în mormânt experienţa a zeci de ani de existenţă. Gânduri, sentimente, amintiri, toate trăirile unei existenţe trecătoare dispar ca un fum risipit de vânt în momentul fatal al morţii. Generaţiile urmează una după alta. Din ele nu mai rămâne decât ceea ce memoria colectivă a umanităţii reuşeşte să păstreze. Capacitatea omenirii de a păstra, şi de a folosi, experienţa generaţiilor trecute asigură progresul societăţii şi al individului.
Un stol de păsări întrerupse aici gândurile bătrânului soldat. Trezit din starea sa meditativă, el urmări păsările cum se perindau în zborul lor pe cer. La un moment dat ele dispărură la orizont. Bătrânul mai privi o vreme spre punctul în care dispăruseră păsările, apoi se întoarse la monologul său.
― Da, zise el cu glas încet. Oamenii trăiesc şi mor. Doar universul e perpetuu. Natura e în continuă mişcare. Până şi stelele au viaţa lor. Ele, care tronează pe cerul nopţii, sunt ca şi oamenii pieritoare. Toate au un timp al lor, când acesta trece, toate intră în amintire. Timpul duce cu sine în eterna lui perindare tot ce se întâmplă sub soare, atât fenomenele tumultoase ale naturii, cât şi visele şi speranţele noastre. Totul trece în veşnicia inevitabilă a morţii. Mă gândesc la secolele care au trecut, la oamenii care au trăit şi au murit pe acest pământ. Unde e acum măreaţa Romă antică? Unde sunt legiunile ei ce păreau că vor să cucerească universul? Unde sunt soldaţii care făceau să vuiască pământul de strigătele lor de bătălie? Victorioşi şi învinşi, toţi au dispărut pe măsură ce timpul sau forţa implacabilă a morţii, i-a luat de pe acest pământ şi i-a trecut în eternitate, acolo unde cei vii nu pot ajunge. Unde sunt vechile oraşe ale antichităţii cu oamenii fremătând pe străzile lor pavate cu piatră? Unde sunt vechile republici cu senatorii lor, cu viaţa lor publică? Unde sunt oamenii ce se plimbau pe străzile oraşelor, fiecare mânat de gânduri, idei, speranţe numai de el ştiute. Se adunau în pieţele publice ale oraşelor lor pentru a comenta legile, afişate acolo pe table de piatră, pe care senatorii lor se străduiau să le facă cât mai bune. Biete păpuşi cu viaţă în voi, unde sunteţi acum voi şi oraşele voastre? Totul e fum risipit în vânt.
Bătrânul se opri din vorbit, şi se uită la orizont. Un norişor mic şi alb îşi făcuse apariţia pe cerul albastru.
― Mi-e sete, mormăi el. Căută în raniţa pe care o avea la el şi scoase de acolo o ploscă cu apă. Bău din ploscă, apoi continuă să vorbească.
― Aşa da, parcă e mai bine. Parcă a început să bată şi vântul. E mai mult un vânticel. Dar ce contează, face răcoare. Parcă mi-e mai bine. Nu vreau s-o sfârşesc aşa, aici în pustietatea asta. Sunt bătrân dar viaţa e frumoasă. Vreau să mai trăiesc. Moartea e urâtă şi durează o veşnicie. Pe lângă ea, viaţa durează o clipă, o clipă pierdută în infinit. Şi apoi mie îmi plac micile bucurii ale vieţi. Natura, de pildă cireşul acesta înflorit, conştiinţa, faptul de a şti, de a cunoaşte ce se mai petrece prin lume. Să vezi, să auzi, să respiri aer curat, iată mici bucurii pe care nu mi le poate lua nimeni. Când mori toate acestea dispar. Da, vreau să trăiesc, să mă bucur de viaţă, sunt bătrân dar nu m-am săturat încă de acest dar firav al naturii. Eu fost soldat, antrenat şi educat pentru a ucide, pentru a dărui moartea altora, poate la fel de îndreptăţiţi ca mine să trăiască, iubesc viaţa, şi o iubesc din tot sufletul meu călit de experienţa luptelor purtate şi de anii înaintaţi ai bătrâneţii.
Deodată bătrânul încruntă ochii, se încordă din toate puterile lui, afectate de vârsta sa înaintată, şi se sculă în picioare.
― Se pare că nu o să mor aici, zise el cu glas înviorat. Mulţumesc cireş înflorit, pentru parfumul florilor tale şi pentru umbra pe care mi-ai dat-o.
Apoi părăsi oaza de viaţă pe care o găsise la margine de drum, şi care îi fusese adăpost cât timp îi fusese rău. Păşi pe drumul ce trecea pe lângă cireş, şi pe care de altfel şi venise, şi plecă să-şi caute norocul în lume.
Colbul se ridica de pe drum în urma paşilor săi."(G.Constantin)




_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 17 ani
   
somebody
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Iertările
Tu să mă ierţi de tot ce mi se-ntamplă,
Că ochii mei sunt când senini, când verzi,
Că port ninsori sau port noroi pe tâmplă,
Ai să mă ierţi, altfel ai să mă pierzi.
Văd lumea prin lunete măritoare
Şi văd grădini cu arme mari de foc,
Sub mâna mea deja planeta moare
Şi în urechi am continentul rock.
Ai să mă ierţi că sunt labilitate
Că trec peste extreme fulgerând,
Ai să mă ierţi preablânda mea de toate,
Eu sunt nemuritorul tău de rând.
Ai să mă ierţi că nu pot fără tine
Şi dacă n-ai să poţi şi n-ai să poţi
Mie pierzându-te-mi va fi mai bine
Eu tristul cel mai liber dintre toţi.
Şi cum se-ntamplă moartea să le spele
Pe toate-nobilându-le fictiv,
Ai să te-apleci deasupra morţii mele
Şi tot ai să mă ierţi definitiv.
Ai să mă ierţi în fiecare noapte
Şi-am să te mint în fiecare zi
Şi cât putea-va sufletul să rabde
Cu cât îţi voi greşi te voi iubi.

incercam una să mă ierţi tot că ochii mei sunt când senini, când verzi,

33.4KB


_______________________________________
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.

pus acum 17 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
@@@@@@    In memoriam OCTAVIAN PALER  @@@@@@
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

              Avem timp
                        de Octavian Paler


Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem,
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin
cenusa lor mai tarziu.
Avem timp pentru ambitii si boli,
sa invinovatim destinul si amanuntele,
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident
oarecare,
avem timp sa ne-alungam intrebarile,
sa amanam raspunsurile,
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
Avem timp pentru toate.

Nu e timp doar pentru putina tandrete.
Cand sa facem si asta murim.

Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le
impartasesc si voua!!
Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca
Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.
Restul ... depinde de ceilalti.
Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
Altora s-ar putea sa nu le pase.
Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere
Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi
Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata
Ci PE CINE ai.
Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul
cca 15 minute
Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.
Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce pot
altii mai bine sa faca
Ci cu ceea ce poti tu sa faci
Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor
Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva
Am invatat ca oricum ai taia
Orice lucru are doua fete
Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu
cuvinte calde
S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi
Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti
Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand
trebuie
Indiferent de consecinte
Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
Dar nu stiu s-o arate
Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa
fiu suparat
Dar nu am dreptul sa fiu si rau
Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe
chiar si la distanta
Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata
Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea
tu
Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.
Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un
prieten
Oricum te va rani din cand in cand
Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.
Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fi
iertat de altii
Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti
Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.
Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea
influenta
personalitatea
Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii
Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu inseamna
ca nu se iubesc
Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se
iubesc.
Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul
loc
Si nu faptele sale
Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
Si pot vedea ceva total diferit
Am invatat ca indiferent de consecinte
Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe
in viata
Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva
ore
De catre oameni care nici nu te cunosc.
Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic
de dat
Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l
ajuta.
Am invatat ca scrisul
Ca si vorbitul
Poate linisti durerile sufletesti
Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
Iti sunt luati prea repede .
Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani
oamenii si a-ti sustine parerile.

Am invatat sa iubesc
Ca sa pot sa fiu iubit

Am invatat...


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
Dragomara
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 108
Vai, nici nu ştiam că a murit! (( Vezi ce-nseamnă să nu te uiţi la TV şi/sau să nu citeşti ziare!

Personal, ca scriitor şi om de o remarcabiă cultură l-am admirat foarte mult.

Dumnezeu să-l ierte!

((((


pus acum 16 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274


_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
"Messenger" de Petru Iliesu

Despre scenarii si despre personaje

Tin degetele pe mouse si flama rosie care se taraste pe masa
Am mainile intinse
Aspir cu palmele energia despre care nu stiu aproape nimic
Si mi-o inchipui ca o electrizare
de scene diverse
asa ca intr-un film
unde pana aproape de capat este vorba despre niste persoanaje
fara legatura intre ele
Si unde aflu ca ele se intretaie fara a se atinge si fara a se cunoaste
dar se autoflageleaza incercand sa-si suporte scenariile
si replicile pe care nu si le doresc, care ii chinuie si ii transforma in
alte persoanje care la randul lor se autoflageleaza incercand sa-si suporte scenariile
Si replicile pe care nu si le doresc
care ii chinuie si ii transforma in alte persoanje
unde poate ca este vorba despre un cuplu care traieste vesnica drama a conflictului
dintre cel care tine la celalalt mai mult
si cel care tine la celalalt mai putin
Si unde se minte mai mult
Si unde se minte mai putin
Si-apoi
totusi mai mult
cand unul mereu il asteapta
pe celalalt
care asteapta cu totul altceva
Si unde fiecare dintre ei asteapta
se vede bine
altceva
dar continua sa traiasca impreuna
ca doua personaje care incearca sa-si suporte scenariile
si replicile pe care
poate
nu si le doresc
unde poate ca este vorba despre un fel de subiect cu cineva care
scrie mesaje unui prieten imaginar
a carui fotografie atarna in rame
Si scrie la randul sau
despre sine si despre altii
care scriu la randul lor despre altii
intr-un fel de carte care contine toate cartile
dar in care nu a crezut niciodata nimeni
fiindca ramane doar la limita scrisului
si-a promisiunii
promisiune
ce va cuprinde toate cartile cele scrise si cele nescrise
pentru care personajul nostru uita sa respire
si se cufunda intr-un sir de imagini vertiginoase
care-i consuma intr-o
secunda
existenta
Si il rezuma la un fragment nesemnificativ de scenariu
unde nici macar nu mai importa
daca
dialogurile vazute pe muteste
sunt rezonabile
ori crancene
sau totusi suportabile
sau
intr-un anume moment pot face sa ne dea lacrimile
fiindca ne amintesc de propria noastra neputinta de a face suportabile
toate acele replici care ne-au construit
si care
ne consuma
unde poate ca este vorba despre un fel de subiect
cu cineva care
se priveste tot mai perplex
si nu se poate obisnui cu imaginea mainilor sale
intinse pe masa
si care nu se poate bucura de nimic
fiindca isi ia prea in serios
imaginea mainilor sale intinse pe masa
procesul vertiginos de imbatranire
Si vlaga celor din urma miscari
departe de “tot ce-ar fi putut sa fie“
Si de felul prea serios in care a privit lucrurile
Si
in general
propriu-i scenariu si replicile pe care nu si le doreste
acum
unde poate ca este vorba despre cea care pleaca de-acasa si rataceste printre
mesajele telefonice pe care
le scrie
le sterge urma
si schimba neincetat melodiile soneriei
pentru a-si pierde urma in scenariile cu replici pe care nu si le doreste
pe care le substituie altor replici
ce urmeaza si intre in noul scenariu
cu un crampei din “ceea ce ar fi putut sa insemne viata ei“
intr-un alt fel rescrisa
dar care nu se implineste
caci
un nou fragment din ceea ce poate ca este vorba
se intampla
si unde poate ca este vorba despre
Lumea Perfecta a chat-ului
in care toti ne intreabam oare cum arata sufletul nostru
mesager pe meridianele site-urilor
– atractia hipnotica a unor interminabile siruri de replici
– oare cum arata sufletul nostru
inlocuit de culori si semne care danseaza
– ritmurile sacadate lente hipnotice de lounge si chillout
pe fondul celebrei imagini cinematografice
in care personajul nostru preferat
se apropie
se tot apropie
pasind lent
pe o strada care aluneca la fel de lent in fata sa
– personajul nostru preferat
invaluit in aura sa de singuratate
care da profunzime urmatorului scenariu
unul care aparent nu are nici o legatura cu nimic
din cele de pana acum
ci doar se insera pentru a pregati un final
cu totul neprevazut
de care
orice scenariu care se respecta incearca sa tina seama
si sa indrepte sensul replicilor
ca si cum ne-am preface ca nu stim
ca toate se indreapta spre acelasi final
de care nu scapa nimeni
si unde aproape toate replicile sunt cele pe care nu ni le-am dorit
cele care ne-au chinuit si ne-au transformat in
alte persoanje
care la randul lor se autoflageleaza incercand sa-si suporte scenariile
si replicile
pe care nu si le-au dorit
care ii chinuie si ii transforma
in alte
...personaje

############################
Articol in "Timpul"

incercam una petru scenarii despre degetele mouse flama rosie care taraste masaam mainile palmele

9.2KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
Sa privesti lumea printr-o pinza de paianjen... cum privesti viitorul prin pinza amintirilor... ca si cum ai dori ca ceea ce stii despre praful drumurilor pe care ai mers vreodata sa te ajute sa alegi intre caile viitorului... Dar reflectia pinzei amintirilor e inselatoare ca o oglinda prafuita; niciodata imaginea reflectata nu este identica, si numai atunci cind recunosti pasi pe care i-ai mai facut cindva intelegi ca pasesti invariabil pe urmele greselilor tale.
        La fel e si cu pinza de paianjen. Lumea vazuta prin perfectiunea ei iti pare mai frumoasa. De aceea o contempli din spatele pinzei. Pentru ca ti-e mila sa-i distrugi perfectiunea... sau pentru ca e mai simplu sa privesti drumurile care se intind dincolo de ea, decit sa le strabati.
        Timpul insa ingroasa pinza de paianjen. Si treptat fereastra spre lumea de vis devine cenusie si opaca. O fereastra cu obloanele trase, dincolo de care nimic nu se mai vede. In afara de o imensa singuratate, aici, de partea sufletului tau.
        Numai lumina unei luminari mai poate strabate cetos prin pinza de paianjen, uneori, in noptile tirzii. Si flacara se ingusteaza spre virf, capatind forma unui drum ce se pierde la orizont, sa-ti aminteasca drumurile care te-au asteptat in zadar.
        Dar e tirziu ; ceea ce-ti fusese cindva fereastra spre lumea ideala ti-a devenit temnita, si nu-ti ramine decit sa adormi cu gindul la flacara ce abia se mai zareste, sperind ca drumul de lumina pe care il deschide dincolo de pinza de paianjen va sterge, macar în vis, cararile tale gresite.




_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Viata, iluzia, timpul si eternitatea

Ne place sa credem ca viata noastra este un roman. Dar si romanul este viata. Un alt fel de a vietui, adesea mai durabil si mai concret decit o intimplare sau un lucru al vietii. Viata ramine mereu in trecut. Fiecare clipa consumata este trecut; iubirea, mingiierea, cuvintele, fosnetul vintului, zbenguitul vesel al razelor de soare, ziua si noaptea ramin in clipa trecuta, apoi in ceasul trecut, apoi in anul trecut si... tot asa, in urma cu 20, cu 50 de ani, cu mii de ani. Cum sa mai iei viata ta din aceasta fugara trecere in nefiinta? Cum sa mai poti pretinde ca a fost viata ta, cind memoria iti joaca feste, numai si pentru ca s-a obisnuit sa retina doar frinturi? Ce ti-a placut mai mult, ce te-a durut cu ardoare, ce te-a ranit sau ce te-a facut fericit, in apriga si nemiloasa trecere a clipei! Daca te uiti in viata cu destula luciditate, vezi ca printr-o fereastra deschisa inconsistenta si imaterialitatea ei. Ramine in urma ceea ce ai amestecat pentru a construi. Ce ai dus cu inversunare in fapte. Caci tot ce-ai trait se face imagine si emotie, un urias sirag de emotii, care sint pentru ca tu le confunzi cu cele mai durabile si stabile dintre lucrurile vietii. Durerea si fericirea devin, dintr-o data, la fel de trecatoare ca ploile de vara si la fel de nevazute, ca si fantomele. Si atunci, ce-i viata? Ce este timpul cind il masuram rational, de la radacina unei clipe si pina la capatul urmatoarei clipe? Parca nimic special, nimic atit de grav pe cit vrem sa para. Si timpul se confunda cu insasi viata, pentru a inceta de indata ce incetam si noi sa ne intoarcem in trecut, sa-l stoarcem de seva si de culoare. Mergem in trecut doar cu mintea si numai in involburata strinsoare a emotiilor fundamentale. Trecutul nu este ca o strada, pe care poti oricind sa mergi, sa o iei de la capat, sa-ti para ca ea ramine aceeasi. Lucrurile devin mult mai stabile decit viata noastra si, poate, daca ele nu ne-ar da iluzia stabilitatii, am hoinari prin univers ca niste nebuloase. Ne raportam la lucruri pentru ca ele se constituie in barcute de salvare a sufletului. Este insuportabil sa-ti intelegi instabilitatea data, asa incit creezi case, cladiri, gramezi intregi de lucruri, spre care alergi besmetic, in cautarea certitudinii. Vina de a alerga dupa lucruri, dupa bani se estompeaza acum, caci ele nu mai apar ca obiecte ale egoismului uman, ci ca o nemasurat de frumoasa si inalta speranta in certitudine, in siguranta. De fapt, lucrurile pe care ni le dorim indraznesc sa contureze minciuna necesara a vietii. Nu ne minte altcineva, afara de noi insine. Caci viata vazuta ca suma frinturilor de imagini si de emotii ramase in memoria noastra, nu mai poate fi acceptata mai mult decit ca un concept abstract. Totusi, ea este abstracta, chiar daca vrem sau nu. Omul apare ca “ceva” care traieste si nu lasa in urma nimic. Mai degraba dureaza o statuie decit cea mai mare iubire a omului. Iar zidurile de aparare, numite lucruri, cad si ele ca niste castele fictive pentru ca noi sa intelegem ca ceea ce conteaza cu adevarat este... acum. Si aici. In eternitatea clipei prezente in care ceea ce am trait a ramas in trecut, iar ceea ce vom trai n-a venit, inca...

incercam una viata, iluzia, timpul place credem viata noastra este roman. dar romanul este viata.

18.3KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Rugaciune pentru ploaiemi

In cartea sa `Efectul Isaia`, Greg Braden, unul dintre cei mai importanti initiati ai zilelor noastre, relateaza o experienta de rugaciune pentru ploaie intr-o zona desertica, devastata de seceta. Braden, impreuna cu un prieten de-al sau, inchid ochii si, cu miinile impreunate in semn de rugaciune, rostesc de nenumarate ori cuvintul `ploaie`, in vreme ce mintea este complet golita de alte ginduri. In scurt timp o ploaie neanuntata de meteorologi a inceput sa curga in suvoaie, pina acolo unde a inundat valea `secetoasa` in care se uscau plantele si intreaga natura striga de sete. Povestea lui Braden vorbeste despre puterea rugaciunii si despre frumusetea relatiei pe care o avem cu Dumnezeu. Ceea ce se intimpla in fiecare zi in vietile fiintelor umane demonstreaza fara tagada faptul simplu ca nu exista o realitate lineara, adica o realitate in care ploaia vine pe intreg cuprinsul Pamintului. O realitate in care ninge in acelasi timp in lumea intreaga. Si, chiar atunci cind ploua intr-un loc, daca omul doarme in timpul acesta, in `realitatea sa` nu ploua! Daca afara ploua, dar omul se afla intr-un studio de radio (de exemplu), el poate cel mult sa afle ca ploua, dar ploaia nu este prezenta in experienta sa directa. In mod asemanator, vedem cum intr-un cartier ploua, iar in altul este seceta, intr-o zona vine furtuna, iar in alta se usuca totul de jur imprejur. In realitatea unuia are loc o poveste de dragoste, iar in realitatea altuia se intimpla o tragedie! Existenta ne demonstreaza constant si consecvent ca doi oameni care ocupa acelasi spatiu traiesc realitati diferite; in vreme ce unul se preumbla prin amintiri dureroase ori printr-un viitor ingrijorator, altul contempla frumusetea si bucuria de a vedea o gargarita ce i se-aseaza pe mina. Realitatea capata nuanta constiintei noastre si, mai mult, ea este asa cum spuneam si ieri determinata din interior! Intelegerea acestor aspecte ne-ar putea ajuta sa intelegem ca rugaciunea pentru ploaie poate fi mai utila si mai importanta decit previziunile dezastruoase ale specialistilor. Nu de putine ori aparatele meteorologilor au dat gres in.. previziunile lor, asa incit pornind de la speranta, de la increderea intr-o putere mai mare decit aceea a aparatelor concepute de mintea umana, de la capacitatea constiintei de a influenta materia, am putea sa ne rugam pentru ploaie. Daca afirmatia concentrata `ploaie` a adus inundatii intr-un desert, este de la sine inteles ca afirmatia continua, pe care o auzim pe strazi, la televizoare ori in casele noastre poate insemna `seceta, seceta`, mai multa seceta si mai multa uscaciune. Puterea constiintei colective poate fi puterea care mentine seceta si dezastrul. Daca doi oameni puternici in credinta lor in Dumnezeu au chemat ploaia, milioane de oameni credinciosi in puterea secetei este probabil ca o vor perpetua. Iata de ce ar fi util sa afirmam mai putin cuvintul `seceta` si mai mult cuvintul `ploaie`. Sa ne rugam pentru ploaie si sa credem ca ea va veni ne-ar duce catre constiinta puterii credintei noastre, despre care atit de mult ne-a vorbit Isus! Caci, daca credinta in vindecare poate aduce vindecare, si credinta in ploaie poate aduce ploaie.. Noi alegem si Dumnezeu ne da!
-----------------------------


incercam una rugaciune pentru ploaiemiin cartea `efectul isaia`, greg braden, unul dintre cei mai

20.8KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
O pilda...

Intr-o seara, un batran indian Cherokee, ii povestea nepotului sau despre lupta ce se da in interiorul unui om. El a spus: "Fiul meu, batalia este intre 2 lupi"

Unul este Raul: ele este mania, regretul, lacomia, aroganta, vinovatia, resentimentul, egoismul, minciunile, mandria falsa, individualismul.

Celalalt este Binele: ele este surasul, pacea, dragostea, speranta, umilinta, bunatatea, binevointa, generozitatea, adevarul, compasiunea.

Nepotul a stat pe gandurti cateva momente si apoi a intrebat: "Care lup invinge?"

Batranul Cherokee a raspuns simplu: "Cel pe care il hranesti !"  


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Cum iti recunosti... Egoul?

Egoul propriu, dar si al altora este foarte simplu de dibuit. Egoul - ca si noi, ca fiinte umane - canta pe doua voci, asa ca noi il putem auzi in doua moduri distincte chiar in mintea noastra. El ne spune ca meritam totul pe fata pamantului, dar lumea nu ne da voie sa ajungem acolo unde visam. Vocea lui curajoasa este taiata de indoiala, de teama, de acuzatii la adresa altora si apoi de vinovatie si deprimare. Daca omul nu ar asculta vocea Egoului ar sti ca poate obtine de la viata ceea ce-si doreste, fara a-l lovi, a-l distruge, a-l acuza ori a-l impopotona pe altul cu propriile sale proiectii. Dar, Egoul vrea tot ce-i mai bun, gindind - in acelasi timp - ca altii sint rai si incapabili. Egoul este acela care mareste viteza pe sosea, punind in pericol vietile oamenilor si propria sa viata. Egoul este acela dispus sa incalce toate regulile de dragul puterii si, atunci cind este prins ori accidentat el pretinde, desigur, ca altcineva este vinovat. Ca el este victima unei masinatiuni. Altii sint vinovati in ochii Egoului pentru tot ce i se intimpla omului, pentru tot ce nu are, pentru tot ce nu poate, pentru tot ce-i merge rau. El se avanta, prinde curaj, este furios si enervat pe toti si pe toate si, cand energia i se epuizeaza pentru ca nu poate ajunge acolo unde vrea prin aceste tertipuri mentale, Egoul pica in deprimare. El este o victima. El vede uratenia lumii intregi, el vede agresivitatea, el judeca tot ce-i apare in cale. In acelasi timp, se autoblameaza crunt. Se vede vinovat, deprimat, ratat, incapabil si, prin aceste trairi, continua sa judece si sa se judece, pentru ca suferinta sa i se inaspreasca. Vinovatia este forma principala de aparare a Egoului. Ori altii sunt vinovati, ori el este vinovat. Vocea divina din interiorul nostru ne ajuta sa auzim in minte ganduri corecte. Ganduri care vad o lume mai buna si ganduri care pot vedea aspectele frumoase ale vietii. Egoul vrea tot ce-i mai bun, gindind ca nu este posibil. Egoul se avinta sa depaseasca obstacolele care-l ajuta sa incalce regulile si, dupa ce le va incalca si va iesi rau, Egoul se simte pedepsit. Vinovat. Frustrat. Neinteles. Suparat pe tot si pe toate. Sa vezi binele in orice imprejurare, sa gindesti si binele altuia si sa crezi ca toate lucrurile au un sens al lor, depinde de fiecare dintre noi.
Si, dupa cum vom alege, asa ne va fi si viata.

incercam una cum iti propriu, dar altora este foarte simplu dibuit. egoul noi, fiinte umane canta

47.7KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
De indata ce uiti dragostea, intri in bucluc

"Singura lectie adevarata a vietii noastre, lectia ultima si esentiala este - fara indoiala - aceea a iubirii. Prin orice ni se intimpla, sintem readusi cu picioarele pe pamint si invatati sa... iubim. Nu avem nimic altceva de urmarit, nimic altceva de facut, nimic mai important si nimic mai insemnat decit sa iubim. De indata ce uitam dragostea, intram in bucluc. De indata ce nu mai gindim din dragoste pentru noi insine si pentru cei din jurul nostru, experienta vietii se transforma intr-un invatator drastic si chiar violent. Putem abandona orice in viata, dar nu iubirea. Putem renunta la lucruri, la bani, la reputatie, chiar la o anumita morala sau la logica, dar - daca facem acestea pentru altceva decit pentru dragoste - ne vom confrunta cu acele consecinte ale alegerilor noastre. Toate greselile, toate erorile - incepind de la cele mentale, prin care judecam sau ne autojudecam - provin din perceptia ca noi suferim. Ca dragostea nu este prezenta.

Noi cautam dragostea emotionala, vilvataia indragostirii sau vilvataia pasiunii sexuale, dar... dragostea despre care vorbim este... un fel de a fi. Un fel de a trai. Un fel de a avea incredere in viata. Un fel de a ne bucura de experiente si un fel de a le intelege. Cind nu ne intelegem experientele, suferim. Cind nu gasim partea buna a intimplari sau a unei probleme, ne scufundam in perceptia ca dragostea nu exista si... gresim. Gresim suferind, pentru ca suferinta este o stare de lipsa a iubirii de sine. Iubirea gaseste justificari oricarui aspect neplacut al vietii. Iubirea ne face blinzi si buni. Cind traim in iubire, se trezeste in noi capacitatea de a depasi suferinta prin intelegere si intelepciune. Sentimentul absentei iubirii ne transforma, insa, in judecatori, in agresori si in victime. Toate aceste trei notiuni sint legate una de cealalta precum copilul este legat de mama prin cordonul ombilical. Nici una nu poate exista fara cealalta. Iubirea, insa, te face constient, rational, intelept si capabil sa depasesti negativitatea mentala si perceptia suferintei. Orice victima si orice agresor au in istoria personala anterioara intilnirii lor... suferinta.

Judecata Imposibilitatea mentala de a observa iubirea. Caci perceptia ca iubirea nu exista intuneca mintea. Tendinta de a pretui altceva afara de iubire, fie banii, lucrurile, sexul, relatiile, puterea sau orice altceva este omenesc ne determina sa gresim impotriva noastra si sa facem alegeri distructive sau autodistructive. Undeva, la nivelul sufletului, noi stim aceasta! Sufletul nostru stie ca iubirea este piatra de temelie a vietii. Dar nu iubirea emotionala, nu pasiunea demonica, nu seductia sau vilvataia sexuala sint expresii ale iubirii, cit... felul nostru de a fi... in iubire, orice am pierde in numele ei! Iubirea "rabda totul, iarta totul, intelege totul", spunea apostolul. Aceasta este iubire. Cind ne surprindem judecind, iesim din iubire. Cind nu intelegem suferinta, iesim din iubire. Cei ce se intorc la iubire, intorc pe dos cele mai dramatice evenimente ale vietii lor. Celor ce renunta la judecata si vinovatie, Dumnezeu le trece mina prin par, in semn de mingiiere. Caci acesta este singurul sens al vietii: iubirea. Si, cind ne intoarcem la ea, ne intoarcem la adevarul vietii. "

incercam una indata uiti dragostea, intri bucluc lectie adevarata vietii noastre, lectia ultima

3.4KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire...

Iubirea nu e doar un zambet, nu e doar o floare, iubirea e un suflet ranit si apoi vindecat de altul...

Iubirea trebuie invatata, incercata si experimentata... prima atingere nu reprezinta niciodata expresia ei desavarsita...

O iubire pe care esti nevoit s-o pazesti nu reprezinta nimic.

Dar tocmai asta n-au sa inteleaga niciodata oamenii cu adevarat gelosi.

Gelozia ia nastere odata cu dragostea, dar nu moare odata cu ea...

Cine iubeste si este iubit nu va mai fi niciodata acelasi om ca inainte...

Nu uita: langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii...

Pentru dragostea care se mai gaseste in lumea aceasta si pentru toti cei care stiu sa o aprecieze, pentru toti indragostitii...
LA MULTI ANI!

Fericirea nu inseamna sa ai ceea ce doresti, ci sa doresti ceea ce ai.

Nu rupe firul unei prietenii, caci, chiar daca il legi din nou, nodul ramane...

Sa nu crezi ca poti stabili cursul iubirii, caci ea, daca te considera vrednic, iti va indrepta ea cursul!...

Dragostea nu este numai flori, zambete, iubire, ci inseamna si lacrimi, dorinta, pasiune si de aceea putini au privilegiul de a-i descoperi puterea.

Cine are capacitatea de a se indragosti poate avea mereu incredere in iubire si in valoarea omului de care s-a indragostit!

Dragostea e la fel ca o boala pe care daca nu o tratezi se agraveaza...
si ca orice floare pe care, daca nu o uzi, se ofileste...

Nu iubesti o femeie pentru ca este frumoasa, ci este frumoasa pentru ca o iubesti tu!

Iubirea e tot ce dorim, iar, in final, e tot ce-am avut.

Daca exista un sens al vietii... atunci EA este sensul, daca nu... EA ar trebui sa fie...

Fara dragoste suntem orfani de toate, fara pasiune suntem ca o moara de vant spanzurata in vid!

In iubire se simte mai mult decat e nevoie, se sufera mai mult decat se cugeta, se viseaza mai mult decat se traieste...

Fericirea noastra rezida in ceea ce-l determina pe om sa-si dea seama ca este om si sa ramana asa.

Numai o mare nenorocire ne poate arata cat de marunte sunt nemultumirile "insuportabile".

Parfumul reprezinta sentimentele florilor. Adevarata prietenie este asemenea unui trandafir: nu-i realizezi frumusetea pana cand nu se ofileste...

Atinge steaua de neatins si nu-i uita pe cei ce au crezut in tine!
Iubirea e un sarut furat, un zambet inocent, o imbratisare patimasa... si un suflet smuls din piept...

O dragoste generoasa isi are intotdeauna testamentul pregatit din timp.

Iubirea impartasita de oameni este forta cea mai mare care exista in lume si izvorul cel mai important pentru poezie...

Despartirile au ceva din melancolia asfintitului, o blanda stralucire care ascunde in ea avertismentul intunericului...

Prietenia este asemenea unei iubiri fara aripi...

Daca nu ai iubi, cum ai putea pretui orbitoarea lumina a soarelui si mangaietoarea lumina a lunii?

Masurarea vietii omului nu este in functie de timp, ci de buna ei folosire. Doar o viata traita pentru altii este o viata care merita traita.

Dreptatea poate sa ne avertizeze asupra ceea ce este bine sa evitam;insa doar inima ne spune ceea ce este mai potrivit sa facem...

Nu exista indatorire pe care s-o subestimam mai mult decat aceea de a fi fericiti...

Iubirea de tara, iubirea de parinti, de prieteni si de tot ceea ce ne inconjoara este pretutindeni si ne copleseste in fiecare minut pe care-l traim.

Am o banala intrebare pentru voi...: "Dragostea s-a nascut prin femeie sau Femeia s-a nascut din Dragoste...?"

Invatati sa lasati pe chipul vostru sa infloreasca un zambet. Este darul pe care-l oferiti aproapelui, este darul pe care-l oferiti intregului Univers!

Fiecare are propria sa filozofie a iubirii..., unii si-au faurit-o din lemn, altii din piatra...

Dragostea este intelepciunea nebunului si nebunia inteleptului

Dragostea consta in dorinta de a da ceea ce este al tau altuia si de a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta...

"Cand dragostea vorbeste, vocile tuturor zeilor par a fi adormite in armonia raiului." - William Shakespeare

Nu putem merge departe in prietenie, daca nu suntem dispusi sa ne iertam unii altora micile defecte...

Nu incerca sa gasesti iubirea absoluta, pentru ca nu exista. Totul este relativ pe lumea asta, pana si iubirea...

O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara.

Pierduta lucire din raza de luna, frumoasa mea umbra, ce umbra nebuna, frumoasa lumina, scapata din stele, cazuta-i din noapte in visele mele...

Adevarul care ii face pe oameni liberi este in cea mai mare parte adevarul pe care oamenii n-ar vrea sa-l auda.

Cand iubirea, acel puf de papadie, ce vine mereu si pleaca cu primul fir de vant, va trece si pe la poarta ta, atunci vei sti ca m-ai intalnit...

Sa visezi un inger?...
dar am deja un vis...
si am si un inger...
iar ingerul e visul meu...

Cand iubesti esti cel mai fericit om din lume; cel mai trist lucru este sa suferi din iubire...

Fara IUBIRE nu exista viata!
IUBITI-VA!
Si alungati bezna aceasta ce ne sugruma in fiecare clipa!

Dragostea sau Iubirea este un giuvaer de mare pret dat in dar fiecarei fiinte umane. Daca l-ai pierdut, viata ta nu mai are nici un sens...

Dorul e focul in care ard sperantele, dorintele, durerile, iar cenusa ce ramane reprezinta amintirile...

In iubire, chiar si tacerea e plina de lumina, avand un anume farmec.

Iubirea sincera si profunda nu are nevoie de vorbe multe.

Nu dispretui lucrurile mici; o lumanare poate face oricand ceea ce nu poate face niciodata soarele: sa lumineze ... noaptea!

Loviturile vietii nu sunt numai distructive, ci si constructive; ca loviturile ciocanului in dalta unui sculptor priceput...

Iubirea nu constientizeaza, nu ascunde si nici macar nu ignora defectele, ci pur si simplu le arde.

Oamenii ne dau uneori vise, dar viata le spulbera

Iubesti pe cineva atunci cand ai ajuns sa vrei sa-i dai ceea ce ai mai bun si hotarasti sa i te dai pe tine insuti...

Unii oameni vin si pleaca repede din viata noastra, altii stau o vreme,punandu-si amprenta pe inima noastra. Dupa plecarea lor,nu vom mai fi niciodata aceiasi.

Dragostea e speranta, si, fara speranta, lumea nu ar exista...

Sa ai curaj sa risti pentru adevarul din inima ta, dar sa nu te minti cand il asculti.

Viata este frumoasa si e pacat sa trecem prin ea fara sa iubim, macar o singura data, cu adevarat...

Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
Iubirea este singura pasiune care se plateste cu o moneda fabricata de ea insasi... "jertfa".

Sigur ca exista si dragoste la prima vedere, dar este intotdeauna bine sa mai aruncam si o a doua privire.

Dragostea este un joc ciudat:
sau amandoi castiga sau amandoi pierd...

Iubirea este singurul lucru care poate fi impartit la infinit fara sa se micsoreze...

Femeia...
este cea careia ii datoram fericirea, tristetea, bucuria, viata...
Sa fiti iubite, stimate doamne si domnisoare!

Sa astepti mereu dragostea ca pe un fel de jertfa pe care nu ai cum s-o oferi, pentru ca, de fapt, asteptai o jertfa pe care sa o poti oferi ca pe o dragoste...

Putem numara stele de pe cer din nebunie ori din plictiseala. Uneori, din ambele motive. Insa, de cele mai multe ori, uitam sa ne numaram si pe noi singura stea singura planeta, singurul soare care conteaza ! Privim Universul cu o ciudata neincredere, de parca nu am putea concepe ca mai exista si alte lumi, si alte realitati, si alte locuri in care alte forme de oameni iubesc, urasc, ucid, traiesc Astfel ca realitatea ne izbeste necontenit cu partea ei ascunsa in umbra: Ceea ce nu vedem ne vede. Ceea ce nu simtim ne simte. Ceea ce nu ne lipseste ne apartine. Treptat, insa, lucruri pe care nu le vedem devin vizibile iar lucrurilor pe care suntem obisnuiti sa le avem incepem sa le simtim lipsa. Natura noastra ne spune ca omul este un sistem dinamic in care o infinitate de lucruri pe care le avem face schimb de materie si spirit cu o infintate de lucruri pe care nu le avem. Atat timp cat va exista un echilibru in acest sistem va exista si armonie. Insa omul este o fiinta haotica ce va tinde sa-si asume rolul cunoasterii si va claca in fata noilor infinituri de necunoastere pe care le va intrezari. Omul nu a fost creat pentru a fi fericit ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictisela de armonie. Fericirea este doar momeala ce-l va tine in cursa, pana la sfarsit

(Despre dragoste_Octavian Paler)




_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Doctore, este prea mult, prea frumos. cuvinte magice. minunata postare. cel putin pentru mine. chiar daca unele le stiam. pe cele nestiute  imi este rusine ca nu le-am descoperit la timp (pentru unii este considerata incultura - stiu ei cine)
postarea asta mi-a ridicat o furtuna de ganduri, a inundat sufletul cu valuri de lacrimi si a pravalit un munte de amintiri.
cred ca ma voi retrage in noapte cu ele...    
---------------------------------------------
P.S. ar trebui pus si 1 emoticon cu lacrimi siroind 

incercam una doctore, este prea mult, prea frumos. cuvinte magice. minunata postare. cel putin

3.8KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
unic_k
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 893
  io zic ca daca va iubitzi ...sa va luatzi! plangi numa' prima data! p'orma'ti trece! 

pus acum 16 ani
   
kipsing
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 812
Trateaza-te pe tine cu iubire si cu respect Nu situatiile de viata ne distrug si ne duc in haurile cele mai intunecate ale fiintei noastre, in irationalitate, rautate, ura si nefericire, cit felul in care noi reactionam la aceste situatii. Ne dam mult prea usor starea de bine din interior si, o data cu ea, ne dam energia si puterea de viata in miinile altor oameni. Apoi, cu aceeasi usurinta spunem ca sintem pedepsiti de o forta divina ori ca o forta "satanica" ne determina si ne impinge spre rau, spre suferinta si spre negare de sine. Noi, insa, ne pierdem cu usurinta iubirea de sine si o facem de cite ori ne lasam prada disperarii, iritarii, presiunii sau oricarei alte forme de negativitate extrasa din experientele vietii. A ne pierde starea de bine in fata micilor nebunii ale experientei este, totusi, o alegere mentala. Este alegerea noastra daca ne lasam coplesiti de frica sau de continutul strident si zbuciumat al propriei minti si tot alegerea noastra sa raminem fermi in credinta ca orice problema are cel putin o solutie. Astfel, in loc de a dispera si a-i da apa la moara mintii negative de cite ori traim o experienta de suferinta, avem nevoie sa punem propria minte la treaba cu intreaga responsabilitate. Sa alegem varianta: "Trebuie sa fie o solutie, trebuie sa mi se intimple ceva mai bun, trebuie sa ies din starea de frica sau de disperare. Voi cistiga pina la urma". Sub nici o forma nu trebuie sa-i permitem mintii noastre sa colinde pe coclaurii pierderii si ai suferintei, caci a o lasa asa, de izbeliste, devine nepermis de costisitor. Pentru aceasta trebuie sa incepem cu micile slabiciuni si sa ne propunem in fiecare zi ca, orice ne-ar aparea suparator in cale, sa gasim si varianta pozitiva, si varianta mentala care ne ajuta psihicul sa cistige energie si nu sa piarda. Vibratiile noastre coboara coplesitor in situatii de stres sau in interiorul experientelor neplacute, precum si numai daca ne gindim la experiente neplacute. Iar aceste vibratii ne conecteaza cu realitatea si cu ceea ce ni se va intimpla in viitor. Puterea de a trai se afla in interior, indiferent ce anume pierdem, cine ne paraseste, cine vine in viata noastra si ce ni se intimpla. Puterea de a trai este insasi puterea divina pe care am uitat-o pentru ca i-am dat lumii putere asupra vietii noastre. Atunci cind ne vom detasa de aceste crase dependente, de ceea ce ne inconjoara, adica de lucruri, de oameni, de sentimente, de idei, de idealuri etc, vom descoperi ca toate cele ce ne inconjoara au venit la noi prin puterea extraordinara a vietii care este inlauntrul nostru si nu invers. Ne luam propriile vieti si propria dragoste de sine cind alegem sa ne lasam rapusi pentru ca nu ni se implinesc dorintele. Pentru ca ne comparam prea mult cu alti oameni si o facem prin invidie, frustrare sau neintelegere. De fapt, scopul nostru este acela de a ne trata pe noi insine cu iubire si cu respect. Si aceasta inseamna a fi atenti ca reactiile pe care le avem in experientele vietii sa ne ajute sa ne simtim mai bine. Si, pentru a ne simti mai bine, avem nevoie sa facem mai intii un efort pentru a mentine mintea pe linia de plutire, capabila sa nu clacheze de la o vorba aruncata de altul in vint, ori de la o pierdere oarecare.

incercam una tine iubire respect situatiile viata distrug duc haurile cele mai intunecate ale

31.1KB


_______________________________________
Ca sa inveti sa traiesti, iti trebuie o viata intreaga. (Seneca)

pus acum 16 ani
   
dr.white
Radio Whiteheaven Original

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4274
Intr-o balta neagra, Patru ochi luceste. Ce sa fie oare? Cred ca e doi peste. ...... Pe un camp cu viorele Crestea numai ghiocei. Si-a venit mandrele mele Si le-a cules ei pe toti. ...... Creste iarba, iarba deasa Perpendicular pe casa. Vine calul si o paste... Alta iarba se dezvolta. ...... Tara mea cu rauri multe Si cu frunze si cu flori. Ai in tine-o populatie De mai multi locuitori. ...... Si din bolovani cu apa S-au format inspre apus, Muntii tai de incretire Orientati cu varfu-n sus. ...... Trece lebedele-n zare. Eu ma uit, ele dispare...

_______________________________________
Sunt asemenea nisipului clepsidrei, care poate fi timp numai in cadere! ...
VIZITEAZA SI ASCULTA WHITEHEAVEN RADIO

pus acum 14 ani
   
lupul_singuratic
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 507
Exista 5 lucruri in viata care NU POT FI RECUPERATE:
- o piatra, dupa ce ai aruncat-o;
- o vorba, dupa ce ai spus-o;
- o sansa, dupa ce ai pierdut-o;
- timpul, dupa ce a trecut;
- iubirea, pentru cel ce nu lupta.


_______________________________________
Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. Immanuel Kant

pus acum 13 ani
   
lupul_singuratic
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 507
Ştiu că-ţi plac florile, şi că n ultima vreme am cam uitat să-ţi dăruiesc, poate şi pentru că nu le mai vroiai sau nu le mai admirai, dar acum ţi-am adus flori de gheaţă, sunt frumoase afară, dar la tine n palmă se vor topi repede, lasă totul şi hai cu mine să admirăm florile de gheaţă, sunt att de pure şi de lucitoare, att de frumoase şi de cristaline, hai să le admirăm. Toate sunt pentru tine, stiu că trec ntr-o zi dar ţi-am adus flori de gheaţă iar, flori de gheaţă.
De ce nu le atingi sunt la fel ca tine frumoase şi sensibile, noblie şi fermecătoare, da nţeleg sunt la fel ca tine sau cel puţi reci ca sufletul tău faţă de mine. Pacat sunt att de cristaline dar prea reci, iar dacă le atigi vor disprea pentru că sunt singuratice, oare şi tu eşti aşa, oare şi tu vrei să fi ca o floare de gheaţă?
Ţi-am adus n dar flori de gheaţă iar, flori de gheaţă. Vin clipe cnd ne vom dori să fim ca florile de gheaţă să fim frumoşi şi iute trecători, să fim cristalini şi puri dar să nu putem să iubim pe nimeni pentu că ne topim. Aşa că primeste aceste flori de gheaţă iar, flori de gheaţă, e tot ce-ţi pot oferi, daca nu vrei să le ai cel puţin admiră căci dintr-un suflet cald le-ai primit chiar dacă ele sunt reci, primeşte aceste flori de gheaţă....flori de gheaţă...din suflet cald ce te aşteaptă, şi plnge după tine şi după florile de gheaţă...da după florile de gheaţă şi lacrimile lui sunt flori de gheaţă.
Acum te las să le admiri iar cnd te vei bucura de ele n cristalinul lor frumos să mă găseşti, căci de mult am nghetat prin indiferenţa ta, admiră florile de gheaţă şi nu mă părasi pentru că eu sunt n florile de gheaţă, flori de gheaţă ..iar flori de gheata.


_______________________________________
Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. Immanuel Kant

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la